Βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό η Τήλος

Στο Ελσίνκι 25-27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ο Διαγωνισμός Ευρωπαϊκών Βραβείων Προώθησης της Επιχειρηματικότητας και από τη χώρα μας συμμετείχε ο Δήμος Τήλου με το έργο TILOS project.

 

Στο Ελσίνκι 25-27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ο Διαγωνισμός Ευρωπαϊκών Βραβείων Προώθησης της Επιχειρηματικότητας και από τη χώρα μας συμμετείχε ο Δήμος Τήλου με το έργο TILOS project.

Ο Δήμος Tήλου πήρε μέρος στον διαγωνισμό της 5ης κατηγορίας με τίτλο «Υποστήριξη της Ανάπτυξης των Πράσινων Αγορών και της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων» και κέρδισε το πρώτο Βραβείο το οποίο παρέλαβε αντιπροσωπεία της Ελλάδας από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Κατά τη βράβευση διαβάστηκε το παρακάτω μήνυμα εκ μέρους της Δημάρχου Τήλου κας Καμμά Μαρίας:
«Για όσους δεν είστε εξοικειωμένοι με την Τήλο, είναι ένα πολύ μικρό νησί στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου Πελάγους στην Ελλάδα, με 500 κατοίκους να ζουν ειρηνικά, να αγκαλιάζουν τη φύση και να εργάζονται μαζί κάτω από ισχυρούς δεσμούς της κοινότητας.

Είμαστε υπερήφανοι για το ευρωπαϊκό βραβείο προώθησης των επιχειρήσεων, το οποίο αποτελεί μια ακόμα αναγνώριση για τα επιτεύγματα του νησιού μας στον τομέα της καθαρής ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η Τήλος και οι κάτοικοί της παραμένουν πιστοί στο όραμα της αειφόρου ανάπτυξης για το νησί, καλωσορίζοντας την καινοτομία και παράγουν εμπνευσμένα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πλέον ευάλωτων νησιωτικών περιοχών στην Ευρώπη.»

Κλείνοντας να θυμίσουμε και τη μεγάλη διάκριση που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017 για την Ελλάδα και το ακριτικό νησί της Τήλου όταν στο πλαίσιο του σημαντικότερου Ευρωπαϊκού συνεδρίου σε θέματα πολιτικής για τη βιώσιμη ενέργεια EUSEW (EU Sustainable Energy Week) το καινοτόμο έργο TILOS, κέρδισε 2η πρωτιά κερδίζοντας:
• Το Βραβείο Κοινού ύστερα από ανοιχτή ψηφοφορία που διήρκεσε περίπου ένα μήνα και μάλιστα με πάνω από το 50% των ψήφων
• Το Βραβείο στην κατηγορία Ενεργειακά Νησιά.

Η Τήλος εκτός λοιπόν από τη διαχρονική αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, πρωτοπορεί και στα ενεργειακά. Το έργο TILOS, στο οποίο συμμετέχουν 13 εταίροι από 7 ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά TT και με συμμετοχή επίσης από ελληνικής πλευράς του ΔΕΔΔΗΕ, της εταιρείας EUNICE, της εταιρίας Eurosol και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, φιλοδοξεί, με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Τήλου, να επιτύχει τη μέγιστη, και σχεδόν καθολική ενεργειακή αυτονομία για το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων, το οποίο μέχρι σήμερα τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από τον πετρελαϊκό σταθμό της Κω μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης.

Το καινοτόμο σύστημα, το οποίο λειτουργεί στο μικρό ακριτικό νησί μας, είναι υβριδικό, καθώς συνδυάζει τεχνολογίες τόσο παραγωγής (ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκό πάρκο), όσο και αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές), και είναι το πρώτο του είδους του που πραγματοποιείται στη Μεσόγειο, με δυνατότητα επίσης εξαγωγών εγγυημένης ενέργειας προς το ηλεκτρικό δίκτυο της Κω.

Το έργο υλοποιήθηκε χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων, ενώ υλοποιήθηκε και η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στο σύνολο σχεδόν των οικημάτων του νησιού, με δυνατότητα και διαχείρισης των ηλεκτρικών φορτίων προς όφελος των νησιωτών, καθιστώντας την Τήλο την πρώτη περιοχή στη χώρα όπου πραγματοποιούνται εγκαταστάσεις έξυπνων μετρητών σε καθολικό βαθμό.
• Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου TILOS.
• Η επίσημη απονομή : https://www.youtube.com/watch?v=OaavYDFiIVk&feature=share&fbclid=IwAR2Lix_jvN7XHzgOD-2Ih-EMGZMx4xEyc0OcD0sylrFxJiBzvqgkP-Q5Meo.

Η Ροδιακή