Σημείο αναφοράς στις σχέσεις με τη Ρωσία το επίτιμο προξενείο στην Αλεξανδρούπολη

Με κάθε επισημότητα τελέστηκαν τα εγκαίνια του γραφείου του Επίτιμου Προξενείου της Ρωσίας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με έδρα την Αλεξανδρούπολη.

 

Με κάθε επισημότητα τελέστηκαν τα εγκαίνια του γραφείου του Επίτιμου Προξενείου της Ρωσίας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με έδρα την Αλεξανδρούπολη.

Στο γραφείο επί της Ψαρρών 13 στο κέντρο της πόλης, ο Πρέσβης της Ρωσίας Αντρέι Μάσλοβ, ο επίτιμος πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας με έδρα την Αλεξανδρούπολη και δικαιοδοσία στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Κωνσταντίνος Παλακίδης, ο Αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γεώργιος Κιζιρίδης, παρουσία του Διευθυντή της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Ξάνθης του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Συμεών Τέγου, έκοψαν την κορδέλα και μια νέα σελίδα στις σχέσεις της περιοχής μας με τη Ρωσία ξεκίνησε.

Τόσο ο κ. Μάσλοβ όσο και ο κ. Παλακίδης μίλησαν για νέα σελίδα ανάμεσα στον ρώσικο λαό και την περιοχή μας, επωφελή για τους λαούς των δύο χωρών, ενώ ο Εβρίτης επιχειρηματίας αφού παρέλαβε και επίσημα την ταυτότητα του Προξένου δήλωσε ότι θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για να μεγαλώσει το τουριστικό ρεύμα Ρώσων προς,την περιοχή μας και να βελτιωθούν οι συνεργασίες σε εμπορικό, πολιτιστικό και αθλητικό επίπεδο.

Εγκάρδια μηνύματα στους χαιρετισμούς

Με αναφορά στην μακρόχρονη ιστορία και παράδοση που συνδέει την Ρωσία με την περιοχή μας ξεκίνησε τον χαιρετισμό του στην τελετή δεξίωσης ο κ. Μάσλοβ. «Είναι αξιομνημόνευτες και οι προοπτικές ανάπτυξης με την προώθηση της πολύπλευρης συνεργασίας. Το επίτιμο Προξενείο της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη θα είναι σημείο αναφοράς στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ρώσων πολιτών αλλά και στην ανάπτυξη σχέσεων πάνω στον τουρισμό, τον πολιτισμό το εμπόριο και σε πολλούς άλλους τομείς. Είμαστε τυχεροί που ο κ. Παλακίδης αποδέχθηκε την πρότασή μας και θα συνεχίζει και σε άλλη επίπεδο τη πετυχημένη του παρουσία» υπογράμμισε ο πρεσβης της Ρωσικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα , παραδίδοντας την προξενική ταυτότητα στον Εβρίτη επιχειρηματία.

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Παλακίδης στον χαιρετισμό του υπογράμμισε:

«Θα ήθελα να εκφράσω και δημόσια την ευγνωμοσύνη μου προς τον κ. Μάσλβο, τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του . Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να συμβάλλω στην σύσφιξη των σχέσεων της Περιφέρειας ΑΜΘ με την Ρωσία. Άμεσα θα ξεκινήσω σειρά επαφών σε κάθε νομό μας για να ακούσω σκέψεις και προτάσεις που θα αφορούν τη συνεργασίας μας με την Ρωσία. Είναι εφικτή η αύξηση του τουριστικού ρεύματος (με επίκεντρο τον ιαματικό και τον αθλητικό), έχουν γίνει βήματα στoν πολιτιστικό τομέα, ενώ παρά το εμπάργκο, και στον αγροτικό τομέα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Οι πολύ φιλικές σχέσεις που διατηρούν οι λαοί των δύο χωρών μόνο θετικά έχουν και είναι προς το εθνικό μας συμφέρον»

Με θερμά λόγια για την εξέλιξη της δημιουργίας γραφείου επίτιμου προξενείου της Ρωσίας μίλησαν ο κ. Κώστας Βενετίδης αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ, ο κ. Γιώργος Κιζιρίδης αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Αλεξανδρούπολης kai o Διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Ξάνθης του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Συμεών Τέγος.

Πριν περίπου 2 μήνες, ο κ. Μάσλοβ επέδωσε το προξενικό δίπλωμα του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας και το εκτελεστήριο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στον γνωστό επιχειρηματία Κωνσταντίνο Παλακίδη. Στις 5 Σεπτεμβρίου ο κ. Παλακίδης ανέλαβε τα καθήκοντα του επίτιμου προξένου της Ρωσικής Ομοσπονδίας με έδρα την Αλεξανδρούπολη και δικαιοδοσία στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Αξίζει να αναφερθεί πως το 2019 συμπληρώθηκαν 210 χρόνια από την ίδρυση της προξενικής υπηρεσίας της Ρωσίας. Το προξενείο στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο λειτουργούσε και κατά την εποχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, τίθεται εκ νέου σε λειτουργία, σε μία νέα εποχή με νέες ευκαιρίες και προκλήσεις.

Σύμφωνα με τον προξενικό χάρτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στις αρμοδιότητες του επίτιμου προξένου συμπεριλαμβάνεται η εξασφάλιση προστασίας των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Ρώσων πολιτών, που βρίσκονται προσωρινά ή διαμένουν μόνιμα στην προξενική περιοχή.

Γιώργος Πανταζίδης
Η Γνώμη της Θράκης