Απογοητευτική η πρωτιά της Ελλάδας στην ΕΕ για την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Κων/νος Χαριτόπουλος προειδοποιεί για τους κινδύνους που δημιουργούνται αλλά και τα μέτρα που οφείλουν να πάρουν η πολιτεία, οι επαγγελματίες του κλάδου της υγείας και οι πολίτες για την αποφυγή τους

 

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Κων/νος Χαριτόπουλος προειδοποιεί για τους κινδύνους που δημιουργούνται αλλά και τα μέτρα που οφείλουν να πάρουν η πολιτεία, οι επαγγελματίες του κλάδου της υγείας και οι πολίτες για την αποφυγή τους

«Έως το 2050 οι θάνατοι από ανθεκτικές λοιμώξεις στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τους θανάτους από καρκίνο»

Μία ακόμα θλιβερή πρωτιά κρατά η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε πρόσφατα με βάση πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων. Η πρωτιά αυτή αφορά στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, κατάταξη στην οποία η χώρα μας τερματίζει πρώτη χώρα σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μάλιστα με ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενόψει και της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ευαισθητοποίησης ως προς την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών φαρμάκων, προειδοποιεί ότι ελλείψει και νέων αντιβιοτικών που μπορούν να αντιμετωπίσουν τη μικροβιακή αντοχή, η Ελλάδα το άμεσο μέλλον θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα μικροβιακής αντοχής.

Στη βάση των συμπερασμάτων αυτών και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί και θέτει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των Ελλήνων πολιτών σχετικά με την απειλή για τη δημόσια υγεία της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά και τη σημασία της συνετής χρήσης τους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξορθολογισμού της χρήσης των αντιβιοτικών, της αυστηροποίησης των ελέγχων ως προς την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας αλλά και την κατανόηση της ατομικής ευθύνης, ιατρών, φαρμακοποιών και των ίδιων των πολιτών.

Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος
«Στην Ελλάδα μιλούμε πλέον για κατάχρηση αντιβιοτικών»

Με την αφορμή των στοιχείων αυτών ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, φιλοξενήθηκε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» σχολιάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάχρησης των αντιβιοτικών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο το πρόβλημα πλέον αγγίζει την έννοια της κατάχρησης, με την Ελλάδα να κατέχει το «θλιβερό προνόμιο» όπως το χαρακτήρισε, να είναι πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών. Συνέπεια της εξέλιξης αυτής σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι «σήμερα στην Ελλάδα δεν έχουμε πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα απέναντι στα μικρόβια και με το δεδομένο ότι δεν παράγονται καινούργια αντιβιοτικά, η πρόβλεψη είναι ότι έως το 2050 οι θάνατοι στην χώρα από ανθεκτικές λοιμώξεις πιθανών να ξεπεράσουν και τους θανάτους από καρκίνο».

«Να τηρείται απαρέγκλιτα η ισχύουσα από το 1972 νομοθεσία που αφορά τα αντιβιοτικά»

Θέλοντας να τονίσει την αναγκαιότητα να υπάρξει κινητοποίηση και να ληφθούν μέτρα για την περαιτέρω αύξηση του φαινομένου, ο ίδιος αναφέρθηκε και στα πάγια αιτήματα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ως προς την εφαρμογή της ισχύουσας από το 1972, νομοθεσίας, η οποία προτάσσει πως «δεν πρέπει να δίνεται κανένα αντιβιοτικό από φαρμακείο δίχως ιατρική συνταγή». «Είναι το πρώτο πράγμα, το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, ώστε να μην έχουμε την ανάλογη σημερινή χρήση αντιβιοτικών από τον πληθυσμό της χώρας, ο οποίος κάνει χρήση αντιβιοτικών χωρίς να έχει εξεταστεί από ιατρό» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει πως σε συνέχεια αυτού θα πρέπει και ο ασθενής να ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες που υποδεικνύονται για την χρήση των αντιβιοτικών από τον γιατρό, επικεντρώνοντας και στο χρονικό διάστημα, ενώ κάλεσε και το ιατρικό προσωπικό της χώρας να χορηγούν αντιβιοτικά μόνο όταν υπάρχουν οι απαραίτητες ενδείξεις που δικαιολογούν την χορήγηση αντιβιοτικών και όταν η λοίμωξη είναι αιτιολογημένα μικροβιακής φύσης.

«Η μεγάλη χορήγηση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία επιταχύνει την παραγωγή ανθεκτικών μικροβίων»

Αναλύοντας τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών, ο κ. Χαριτόπουλος εξήγησε ότι «ένα άλλο θέμα, το οποίο επίσης προκαλεί στη χώρα αυτή την μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών και την παραγωγή ανθεκτικών μικροβίων, είναι η λήψη αντιβιοτικών από τα ζώα για την κτηνοτροφία» όπου και εκεί σύμφωνα με τα στοιχεία « υπάρχει μεγάλη χορήγηση αντιβιοτικών, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται ακόμη περισσότερο η παραγωγή ανθεκτικών μικροβίων, με ότι αυτό συνεπάγεται στην μετάδοση των ασθενειών στον άνθρωπο».

«Πάγιο αίτημα είναι ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τους κανόνες χορήγησης των φαρμάκων»

Για να τηρείται αποτελεσματικότερα η νομοθεσία ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου υπογράμμισε την ανάγκη θέσπισης των απαραίτητων ελεγκτικών μηχανικών οι οποίοι «θα διαπιστώνουν την σωστή τήρηση της». Πάγιο αίτημα άλλωστε όπως σημείωσε του Ιατρικού Συλλόγου είναι ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τους κανόνες σχετικά με την χορήγηση των φαρμάκων. «Υπάρχουν ήδη οι σωστές κατευθύνσεις, αλλά απαιτείται και η σωστή επίβλεψη της εφαρμογής τους» σημείωσε για να καλέσει το Υπουργείο Υγείας «να επιβλέπει την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας προς όλες τις κατευθύνσεις και από την άλλη οι ιατροί να συνταγογραφούν αιτιολογημένα, βάσει πρωτοκόλλων που έχουν μπει σε κάποιες ασθένειες και λοιμώξεις και δεν επιτρέπουν να δίνονται όλα τα αντιβιοτικά, παρά μόνον συγκεκριμένα».

Ο ίδιος στάθηκε και σε ένα ακόμα ισχυρό ελληνικό δεδομένο, που δεν υφίσταται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, αυτό της χορήγησης αντιβιοτικών με πρωτοβουλία των ασθενών, όπως εξήγησε «επειδή είναι πεπεισμένοι για την αποτελεσματικότητά τους από γνωστούς και άλλες πηγές παραπληροφόρησης».

«Δίνουμε το παράδειγμα για να γίνει ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνείδηση στους πολίτες»

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο ανάδειξης της αναγκαιότητας του αντιγριπικού εμβολιασμού ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης θέλοντας να επικοινωνήσει το μήνυμα στο σύνολο του ντόπιου πληθυσμού το απόγευμα της Τετάρτης, 20 Νοεμβρίου ανέλαβε την πρωτοβουλία του εμβολιασμού του συνόλου των μελών του.

Όπως εξήγησε ο κ.Χαριτόπουλος ερωτηθείς σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή « στις μέρες μας ακούγονται διάφορα για τα εμβόλια και για τις υποτιθέμενες μόνιμες βλάβες που προκαλούν, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι αμφισβητήσεις είναι πολύ επικίνδυνες. Τα εμβόλια είναι ακίνδυνα, ασφαλή και ωφέλιμα και μέσα από αυτή τη δράση, δώσαμε οι ίδιοι το καλό παράδειγμα στους πολίτες». Ο ίδιος κλείνοντας έκανε σαφές πως «τα φαρμακεία του νομού Ροδόπης δεν έχουν ελλείψεις» καλώντας εκ νέου όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν έως τις 15 Δεκεμβρίου για να σταθεί και στην «συνείδηση» που σιγά σιγά δημιουργείται στο κόσμο όσον αφορά την υγεία και διαφάνηκε σε επίπεδο Ροδόπης από το ποσοστό των πολιτών που έσπευσαν έως και σήμερα να εμβολιαστούν.

Νατάσσα Βαφειάδου
Παρατηρητής της Θράκης