«Να δούμε που οφείλονται οι πρόωροι θάνατοι που καλπάζουν στο Βόλο»

Τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 ο Στέλιος Λημνιός, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών για την καύση RDF

 

Τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 ο Στέλιος Λημνιός, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών για την καύση RDF

Ως συνολικό χαρακτήρισε ο κ. Στέλιος Λημνιός, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, το θέμα της ρύπανσης σημειώνοντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Γιώργο Καρεκλίδη πως δεν φταίει αποκλειστικά και μόνο το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ και πρέπει να εξετάσουμε και το νερό που πίνουμε, ενώ ο Δήμος οφείλει να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος και να διερευνηθεί που οφείλονται οι πρόωροι θάνατοι που καλπάζουν στο Βόλο. Ο κ. Λημνιός τόνισε πως η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών θέλει τους εργαζομένους της ΑΓΕΤ συμμάχους και ανέφερε πως τους προσκάλεσε σε συζήτηση για το θέμα της αέριας ρύπανσης.

Ο κ. Λημνιός σχολίασε όμως και την ανάρτηση στη σελίδα της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών στο facebook, όπου έδειχνε πως την ημέρα της χθεσινής απεργίας, η πόλη είχε καλυφθεί το πρωί από σύννεφο καπνού και πολίτης είχε αποδώσει το φαινόμενο αυτό στην ΑΓΕΤ.

Ο ίδιος δεν αμφισβήτησε ότι το εργοστάσιο ήταν κλειστό, ανέφερε όμως πως η εκπομπή ρύπων και καυσαερίων από την καμινάδα, δεν σημαίνει ότι γίνεται την ίδια στιγμή που πατάει κάποιος το κουμπί για να σταματήσει η τροφοδοσία του κλιβάνου.

«Θα μπορούσε να είναι από το εργοστάσιο. Δεν λέω ότι είναι αποκλειστικά από το εργοστάσιο. Άλλωστε εγώ δηλώνω υπεύθυνα ότι κανένας στην Επιτροπή δεν λέει ότι φταίει αποκλειστικά και μόνο το εργοστάσιο», σχολίασε για το εν λόγω ζήτημα ο κ. Λημνιός.

Εξάλλου, σημείωσε πως χθες είχε και μια πολιτισμένη και αρκετά φιλική συζήτηση με μεγάλο μέρος των εργαζομένων της ΑΓΕΤ, στο πλαίσιο της κινητοποίησης της Επιτροπής Πολιτών, με τον κ. Λημνιό να τονίζει πως προσκάλεσε τους εργαζομένους σε συζήτηση για να συζητήσουν.
Στόχος της Επιτροπής είναι, όπως είπε ο ίδιος, να υποχρεωθεί η εταιρεία να δεχτεί ένα πακέτο μετρήσεων αξιόπιστων και ρεαλιστικών με την παρουσία επιτροπής κοινωνικού ελέγχου.

«Εμπόδιο είναι η διοίκηση της εταιρείας και όχι οι εργαζόμενοι. Θέλουμε συμμάχους τους εργαζόμενους γιατί οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι πεισμένοι ότι το RDF που καίνε είναι μια ασφαλής διαδικασία. Έχουν την άποψή τους, είναι σεβαστό. Υπάρχουν άλλοι πολίτες που λένε το αντίθετο και πιθανών πολλοί εργαζόμενοι να είναι διχασμένοι και να το σκέφτονται», υποστήριξε το μέλος της Επιτροπής Πολιτών.

Μάλιστα, ο κ. Λημνιός σημείωσε πως για το RDF υπάρχουν πολλές μελέτες, που λένε πως υπό προϋποθέσεις, τις οποίες όμως δεν έχει το εργοστάσιο, μπορεί να καεί ασφαλώς. Όμως οι μελέτες αυτές αφορούν το RDF που υπήρχε πριν 10 και 20 χρόνια, που περιείχε μεγάλη ποσότητα σε χαρτί και ξύλο, ενώ τώρα το RDF είναι γεμάτο πλαστικό.

Τόνισε πως αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την ύπαρξη του εργοστασίου μέσα στον αστικό ιστό και την καύση 600 τόνων την ημέρα που φτάνει τους 200.000 τόνους το χρόνο με ένα σύνολο ορυκτών καυσίμων και πλαστικών, αυξάνει τις ανησυχίες των πολιτών.

Ο κ. Λημνιός συμπλήρωσε πως η Επιτροπή ψάχνει προς κάθε κατεύθυνση καθώς θέλει να δει που οφείλονται οι πρόωροι θάνατοι, που στο Βόλο καλπάζουν .
Και το λόγο αυτό ο κ. Λημνιός ανέφερε πως είναι ένα συνολικό θέμα η ρύπανση γι’ αυτό και έχει ανοίξει κι ένα τεράστιο ζήτημα με την ποιότητα νερού της πόλης.

«Έχω δεχτεί μηνύσεις από τη ΔΕΥΑΜΒ για δυσφήμιση, γιατί προσπάθησα να συνδέσω το γεγονός ότι το νερό έρχεται από ένα επιβαρυμένο υδροφόρο ορίζονται, με το γεγονός ότι έχουν βρεθεί βαρέα μέταλλα στο νερό της περιοχής και το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΜΒ δεν ήταν καλυμμένη με τις προβλεπόμενες άδειες. Γι’ αυτό το θέμα έχω φάει μηνύσεις και οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ θα πρέπει να στέκονται με ίσες αποστάσεις, διότι εμείς είμαστε αυτοί που βάζουμε και τη διάσταση αυτή», είπε ο ίδιος.

Παράλληλα ανέφερε πως ο κάθε πολίτης θα πρέπει να αποκτήσει περιβαλλοντική συνείδηση και έριξε τα βέλη του στο Δήμο Βόλο, που εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Δεν το γνωρίζουν το θέμα στο Δήμο. Δεν έχουν προσεγγίσει την αναγκαιότητα να βρεθεί η πόλη πράγματι μπροστά, πράγματι να γίνει Μονακό σ’ αυτό το ζήτημα. Το ποσοστό, που το σέβομαι και πήρε η δημοτική αρχή στη Ν Ιωνία, δεν δένει και δεν εξηγείται με την παρέμβαση του Δήμου στην περιοχή. Δεν υπήρξε ούτε ένα έργο, είχαμε μία μόνο παιδική χαρά τη Λαμπράκη κι ας έρθει κάποιος δημότης να το διαψεύσει αυτό. Δεν θέλω να πω ότι δεν υπήρξαν άλλα θετικά αποτελέσματα, όπως η περιποίηση της πόλης στο κεντρικό κομμάτι, η ομορφιά που ήρθε με τα λουλούδια. Στο ζήτημα της καθαριότητας, στη διαχείριση των απορριμμάτων και στο ζήτημα που αφορά την καθαριότητα του περιβάλλοντος, του αέρα και του νερού δεν έγινε τίποτα», είπε τέλος ο κ. Λημνιός.

Ακούστε στο ηχητικό
Πηγή: Μαγνησία