Απόλυτα ασφαλής και απόλυτα αναγκαία η αιμοδοσία

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών αιμοδοτών Ροδόπης, κ. Κωστής Δημητρακόπουλος, στον Παρατηρητή της Θράκης

 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών αιμοδοτών Ροδόπης, κ. Κωστής Δημητρακόπουλος, στον Παρατηρητή της Θράκης

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ μετάδοση του ιού μέσω αίματος»

Τη σημασία να μην σταματήσουν οι πολίτες να δίνουν αίμα, μιας και οι ανάγκες είναι πάντα μεγάλες και η αιμοληψία είναι ασφαλής, τόνισε την Τρίτη ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών αιμοδοτών Ροδόπης κ. Κωστής Δημητρακόπουλος

Η αναγκαιότητα των αιμοδοσιών είναι μεγαλύτερη από ποτέ, σημείωσε, τονίζοντας πως οι συμπολίτες μας δεν πρέπει να φοβούνται να προσέλθουν στα τμήματα αιμοδοσίας.

«Στα περισσότερα νοσοκομεία, όπως και στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, τα τμήματα αιμοδοσίας είναι ανεξάρτητα από το κυρίως κτίριο, δεν κινδυνεύει λοιπόν κάποιος που θα δώσει αίμα να κολλήσει κάτι από το νοσοκομείο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά όσοι ανησυχούν, μπορούν να μεταβούν στο 1ο ΚΑΠΗ, όπου θα γίνονται αιμοδοσίες τις επόμενες ημέρες, ή αν ανησυχούν, να τηλεφωνούν στο τμήμα αιμοδοσίας, να κλείνουν ένα ραντεβού, ώστε να μην περιμένουν στην ουρά.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ μετάδοση του ιού μέσω αίματος» τόνισε. Για αυτό βέβαια από παλιότερα έλεγαν πως θα πρέπει οι σταθεροί αιμοδότες να είναι συνειδητοποιημένοι, και αν υποψιάζονται ότι είχαν κάποια επαφή με νοσούντες, να μην μπουν στη διαδικασία.

Πάντα απαραίτητη η εθελοντική αιμοδοσία

Το σημαντικό όμως αυτή την περίοδο είναι ότι λόγω του φόβου του ιού, οι αιμοδοσίες πλέον έχουν μειωθεί, όχι όμως δυστυχώς και οι ανάγκες σε αίμα που υπάρχουν.

Και αυτό γιατί στην Ελλάδα έχουμε 2,5 με 3 χιλιάδες ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, που χρειάζονται 2 φιάλες αίμα το 15θήμερο, και αν εμείς από το φόβο και τη φοβία μας δεν δώσουμε αίμα, αυτοί δεν θα πάρουν αυτό που χρειάζονται, θα μειωθεί το προσδόκιμο αλλά και η ποιότητα της ζωής τους. Για αυτό και ο κ. Δημητρακόπολος παρακίνησε τον κόσμο να δώσει αίμα, σημειώνοντας πως ούτως ή άλλως γίνονται εξετάσεις τόσο στους αιμοδότες πριν δώσουν αίμα όσο και στο αίμα που θα ληφθεί, και έτσι «δεν κινδυνεύει, ούτε αυτός που δίνει αίμα, ούτε αυτός που παίρνει το αίμα».

Αντίθετα το αίμα θα σώσει τη ζωή αυτού που το παίρνει, ενώ αυτός που δίνει αίμα έχει μεγάλο όφελος, μιας και είναι γνωστό ότι στους αιμοδότες ο κίνδυνος του καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται στο μισό, ενώ και ο κίνδυνος του καρκίνου μειώνεται στο 40%.

«Αν συνειδητοποιούσαμε πόσο καλό κάνει η αιμοδοσία στο δικό μας σώμα, θα έπρεπε να κάνουμε ουρές στα τμήματα αιμοδοσίας και να δίνουμε αίμα» ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος για να συμπληρώσει με νόημα πως είμαστε μια από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ χωρίς αυτάρκεια σε εθελοντικό αίμα, καλύπτοντας μόνο το 60% των αναγκών.

Για αυτό είναι σημαντικό όσοι έδιναν αίμα μέχρι τώρα να συνεχίσουν να το κάνουν με την ίδια συχνότητα.

Νατάσσα Βαφειάδου
Παρατηρητής της Θράκης