«Θα αναγκαστούμε να πάρουμε τα σκάφη μας και να φύγουμε»

Αγωνία, αλλά και αποφασιστικότητα εκφράζουν οι αλιείς της Αλεξανδρούπολης, ενόψει της εγκατάστασης του LNG

 

Αγωνία, αλλά και αποφασιστικότητα εκφράζουν οι αλιείς της Αλεξανδρούπολης, ενόψει της εγκατάστασης του LNG

Δύο επιλογές θα έχουν οι αλιείς της Αλεξανδρούπολης, μετά την εγκατάσταση και λειτουργία της υπεράκτιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) η οποία θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ από την Αλεξανδρούπολη: Ή να αλλάξουν επάγγελμα, ή να πάρουν τα σκάφη τους και να φύγουν από το θρακικό πέλαγος.

Μέρα με τη μέρα, η αγωνία των αλιέων που έχουν απομείνει και δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας μεγαλώνει. Σαν να πλησιάζει η «ημερομηνία λήξης» για το επάγγελμα που τόσο αγαπάνε και που παρά τις μεγάλες δυσκολίες, συνεχίζουν να ασκούν με επιμονή και αυταπάρνηση, ελπίζοντας, σχεδόν, σε ένα θαύμα.

Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων

«Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός, καθώς δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή που θα εγκατασταθεί η πλωτή μονάδα και θα επηρεάσει πάρα πολύ τη δουλειά μας», λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο γραμματέας του Συλλόγου Αλιεών του Δήμου Αλεξανδρούπολης Παναγιώτης Καραβέτης.

«Για την ώρα, τηρούμε στάση αναμονής… Πάντως, υπάρχουν συνάδελφοι που προσπαθούν να βρουν τρόπο να φύγουν, είτε από την περιοχή, είτε από το επάγγελμα. Άλλωστε, λόγω αυτής της μακροχρόνιας αναμονής, σχετικά με την πορεία αυτού του έργου, δεν μπορούμε ούτε να κάνουμε σχέδια για το μέλλον, ούτε να ενισχύσουμε τη δουλειά με κάποια νέα σκάφη. Αν προχωρήσει το LNG, θα έχουμε σαφέστατα μεγάλη μείωση στα εισοδήματά μας, οπότε όλα θα πάνε χαμένα», σημειώνει, τονίζοντας πως αναμένεται να χαθούν αρκετές θέσεις εργασίας. Εξάλλου, ένα αλιευτικό μέσης αλιείας έχει 6-7 εργαζόμενους, ενώ τα γρι-γρι φτάνουν και τους 20. Παράλληλα, είναι γνωστό πως γύρω από την αλιεία υπάρχει ένας αρκετά σημαντικός οικονομικός κύκλος. Σε περίπτωση που σπάσει αυτός ο σπουδαίος κρίκος της, οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές και για άλλα επαγγέλματα.

Ανεξήγητος εφησυχασμός

Μέχρι στιγμής, οι αλιείς δεν έχουν πραγματοποιήσει κάποια συνάντηση με τη νέα δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης, ούτε με το νέο δημοτικό συμβούλιο. Άλλωστε, όπως διαπιστώνει ο ίδιος, επικρατεί μία εκκωφαντική ησυχία, ένας ανεξήγητος εφησυχασμός γύρω από το έργο αυτό, το οποίο λίγο – πολύ, από τους περισσότερους θεωρείται δεδομένο, ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες, όχι μόνο των αλιέων, αλλά και άλλων ομάδων και μεμονωμένων πολιτών.

«Ο μόνος που είναι γνώστης της κατάστασης και μας έχει στηρίξει ενεργά είναι ο κ. Παύλος Μιχαηλίδης. Η υποστήριξη του Συλλόγου μας προς εκείνον εκφράστηκε, άλλωστε, και μέσα από τη συμμετοχή του προέδρου μας, Δημήτρη Σαρίκα, στο ψηφοδέλτιό του, στις τελευταίε εκλογές», αναφέρει ο κ. Καραβέτης, σημειώνοντας πως έχουν γίνει συζητήσεις και με τον πρόεδρο του ΟΛΑ Κων/νο Χατζημιχαήλ.

Σε κίνδυνο το μεγαλύτερο φυσικό ιχθυογεννητικό πεδίο

Σχεδόν το 1/3 των αλιευμάτων όλης της χώρας προέρχονται από την περιοχή του Θρακικού πελάγους και των κόλπων Στρυμωνικού και Καβάλας. Σύμφωνα με την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που διεξήχθη πριν 2 χρόνια, οι μεγαλύτερες αλιευθείσες ποσότητες εντοπίζονται στους Κόλπους Στρυμωνικού και Καβάλας, στις ακτές της Θάσου και στο Θρακικό Πέλαγος, με ψαριές που έφτασαν τους 23.634 τόνους, ποσότητα που αποτελεί το 30,6% των συνολικών αλιευμάτων της χώρας.

Πώς εξηγείται αυτό; «Η ειδική μορφολογία του θρακικού πελάγους, σε συνδυασμό με το ρηχό του βάθος, αλλά και με όλο το σύμπλεγμα των εκβολών μεγάλων ποταμών της περιοχής και λιμνοθαλασσών, δίνουν μια σημαντική υφαλμυρότητα στο νερό. Λόγω όλων αυτώ των στοιχείων, έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μας ο μεγαλύτερος φυσικός ιχθυογεννητικός σταθμός της Ελλάδας και όλες οι μελέτες αναγνωρίζουν ότι το θρακικό πέλαγος τροφοδοτεί όλη την Ελλάδα με αλιεύματα», αναφέρει ο κ. Καραβέτης εκτιμώντας ότι το LNG θα διαταράξει αυτό το σπουδαίο πεδίο, με συνέπειες και για την ποιότητα της διατροφής, αλλά και για την τσέπη των καταναλωτών, αφού η αγορά θα αναγκαστεί, για να καλύψει το έλλειμμα που θα προκύψει, να προσανατολιστεί σε προϊόντα από Τουρκία και Βουλγαρία.

Διαβεβαιώσεις από την εταιρεία

Πριν περίπου ένα χρόνο, σε συνέντευξη του Γιάννη Αράπογλου, προέδρου της Gastrade, που είχαμε φιλοξενήσει στη ΓΝΩΜΗ, ερωτηθείς για την ανησυχία που εκφράζεται στην περιοχή αναφορικά με επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον από τη λειτουργία της μονάδας, είχε σημειώσει:
«Όλες οι μελέτες του έργου δείχνουν ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα, αλλά από την άλλη, τόνωση της τοπικής κοινωνίας και της οικονομίας και για αυτό θεωρούμε ότι το έργο θα συμβάλλει θετικά στην Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή (…)

Όλες οι μελέτες και τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, όλα τα σενάρια, δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα και επιπτώσεις στο περιβάλλον, ούτε μείωση των ιχθυοαποθεμάτων ή άλλες συνέπειες. Από την άλλη, είναι ένα έργο με έγκριση και επίβλεψη από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία».

Κική Ηπειρώτου
Η Γνώμη της Θράκης