Αλ. Κεχαγιάς στο «Ράδιο Ένα Βόλου»: Τι αλλάζει το 2020 σε μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρηματίες

Αυξήσεις μισθών κατά περίπτωση, αφορολόγητο και χρήση πλαστικού χρήματος στο προσκήνιο

 

Αυξήσεις μισθών κατά περίπτωση, αφορολόγητο και χρήση πλαστικού χρήματος στο προσκήνιο

Αρκετές αλλαγές στην καθημερινότητα και στην τσέπη όλων φέρνει το 2020, σύμφωνα με τον κ. Αλέκο Κεχαγιά , υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας ο οποίος φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» για όλα όσα πρόκειται να δούμε. Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά, οι αλλαγές ξεκινούν από τον Ιανουάριο, με κάποιους μισθωτούς να αναμένεται να δουν μία αύξηση στις αποδοχές τους.

«Έχει αλλάξει το πρώτο κλιμάκιο, από 22% πήγε στο 9%, με τη διαφοροποίηση που έχουμε έμμεσα στις αποδείξεις του αφορολογήτου και θα δει αρκετός κόσμος μία αύξηση στις αποδοχές του. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, θα το διαπιστώσουν από αυτό το μήνα, καθώς τα λογιστήρια ετοιμάζουν τις μισθοδοσίες. Στο δημόσιο τομέα κάποια στιγμή, θα προσαρμοστούν τα μηχανογραφικά τους συστήματα, οπότε θα δουν μια ελαφρά αύξηση στο μισθό λόγω της αλλαγής της φορολογικής κλίμακας», ανέφερε ο ίδιος.

Σε ότι αφορά το αφορολόγητο για το 2020 ο κ. Κεχαγιάς σημείωσε πως για όσους έχουν ένα παιδί είναι στα 9000 ευρώ, με δυο παιδιά στα 10.000 ευρώ, με τρία παιδιά στις 11.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι αυτά τα ποσά δεν θα γίνεται παρακράτηση φόρου.

Στο 30% η χρήση πλαστικού χρήματος

Το πλαστικό χρήμα θα πρέπει να ενταχθεί στη ζωή και την καθημερινότητά μας, καθώς θα πρέπει να κάνουμε αγορές με πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες ή με εμβάσματα μέσω τραπέζης, ακόμη πιο συχνά και συγκεκριμένα, τουλάχιστον στο 30% του ετήσιου εισοδήματός μας.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά, δεν αφορά μόνο μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, αλλά έχει επεκταθεί και στους επιχειρηματίες, αλλά και σ’ αυτούς που εισπράττουν ενοίκια. Εάν κάποιος, εξήγησε, έχει ένα μισθό ετήσιο 10.000 ευρώ και παίρνει και 3000 ευρώ το χρόνο ενοίκια, τα 13.000 θα πολλαπλασιαστούν με το 30% για να βρεθεί το ελάχιστο ποσό μέσω ηλεκτρονικού τρόπου, που θα πρέπει να καταναλώσει. Για τις ηλεκτρονικές αγορές- συναλλαγές ισχύει η ηλικιακή απαλλαγή των 70 ετών και άνω.

Μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης

Ο κ. Κεχαγιάς ανέφερε πως θα υπάρξει μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης εξηγώντας πως κάποιος που έχει εισόδημα γύρω στις 10.000 ευρώ το χρόνο θα δει γύρω στα 15 ευρώ το μήνα μισθό επιπλέον, γιατί θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης.

Διευκρινήσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ, ανέφερε ο ίδιος, είναι ένας φόρος που ακολουθεί το φόρο εισοδήματος, τις φορολογικές δηλώσεις, διότι υπάρχουν κάποιες απαλλαγές, οι οποίες έχουν σχέση με εισοδηματικά κριτήρια.

«Περιμένουμε γύρω στον Ιούλιο να γίνει εκκαθάριση, ώστε τον Αύγουστο να βγουν τα εκκαθαριστικά και υπολογίζεται στα ακίνητα που είχε κάποιος την Πρωτοχρονιά. Δηλαδή εάν κάποιος αποκτήσει τώρα ένα ακίνητο μέσα στο 2020, θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ για την 1/1/2021. Αυτός που το είχε την 1/1/2020 , αυτός θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ για το ακίνητο», είπε ο κ. Κεχαγιάς.

Εκπτώσεις στο ΦΠΑ ακινήτων δικαιούνται οι εργολάβοι

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων- Λογιστών Μαγνησίας τόνισε πως η μείωση του ΦΠΑ στα ακίνητα, αφορά συγκεκριμένη κατηγορία, δηλαδή των εργολάβων που ανεγείρουν οικοδομές και πουλάνε διαμερίσματα. Δεν ισχύει για περιπτώσεις ιδιωτών που φτιάχνουν μόνοι τους το σπίτι τους και αγοράζουν υλικά χωρίς ΦΠΑ.

Τέλος, ο κ. Κεγαχιάς υποστήριξε πως το 2020 θα είναι μια χρονιά με μεγάλες αλλαγές, ειδικά για τους επιχειρηματίες, με ψηφιακά βιβλία, με ηλεκτρονική τιμολόγηση κ.α. Σημείωσε πως πρέπει να αποσυρθούν μια σειρά ταμειακών μηχανών μέχρι το Πάσχα, διότι δεν είναι συνδεδεμένες με το Υπ. Οικονομικών, καθώς το Υπουργείο επιχειρεί τα βιβλία των επιχειρήσεων να είναι ψηφιακά και θα παρακολουθούνται από το ίδιο.

Μαγνησία