Ο κοροναϊός είναι ασταμάτητος αλλά… χρειάζεται ψυχραιμία

Γκίκας στην «Π»: «Είναι μεταδοτικός, αλλά λιγότερο επιθετικός»

 

Γκίκας στην «Π»: «Είναι μεταδοτικός, αλλά λιγότερο επιθετικός»

Σε συναγερμό βρίσκεται πλέον η Ευρώπη εξαιτίας του νέου κοροναϊού που μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμη στην Ελλάδα, ωστόσο το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή του.

“Ο κοροναϊός θα εξελιχθεί και δεν μπορεί να τον σταματήσει τίποτα” είπε στην “Π” ο καθηγητής Παθολογίας ειδικός στις λοιμώξεις Αχιλλέας Γκίκας, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία σημειώνοντας τα εξής: “Όλοι οι ιοί και οι κοροναϊοί έχουν θνητότητα 2%-3%-5%.

Ο κοροναϊός δείχνει ότι είναι πολύ μεταδοτικός αλλά λιγότερο επιθετικός σε σχέση με άλλους.

Οι φαρμακοβιομηχανίες ήδη προσπαθούν να παρασκευάσουν το κατάλληλο εμβόλιο.

Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι μπορεί να είναι επικίνδυνος για άτομα με επιβαρυμένη υγεία όσο επικίνδυνοι είναι και άλλοι ιοί του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Μένει να το δούμε και χρειάζεται ψυχραιμία όλη αυτή η κατάσταση και όχι πανικό”.

Κέρδος ότι κάνουν το αντιγριπικό κι ας μην έχει σχέση

Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι αν και το αντιγριπικό εμβόλιο δεν έχει καμία σχέση με τον κοροναϊό, πολλοί σπεύδουν τώρα να το κάνουν “και αυτό θα είναι το κέρδος που θα έχουμε από τον κοροναϊό, θα εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι και θα προφυλαχθούν από τη γρίπη” είπε.

Η φυσική ροή της γρίπης συνεχίζεται

Αναφορικά με τη γρίπη, ο καθηγητής Παθολογίας υπογράμμισε ότι “εξελίσσεται με τον ρυθμό που περιμένουμε. Θα κορυφωθεί τον Φεβρουάριο, θα καμφθεί στα τέλη Μαρτίου κα θα στοιχίσει τη ζωή σε 150-200 Έλληνες και 500.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η φυσική ροή της γρίπης” ανέφερε.

Χωρίς απουσίες στα σχολεία

Εντωμεταξύ, «με από́φαση του Συλλό́γου Διδασκό́ντων/ουσώ́ν καταχωρίζονται αλλά́ δεν προσμετρώ́νται οι απουσίες από́ τα μαθή́ματα μαθητών/τριώ́ν έ́ως πέ́ντε (5) εργά́σιμων ημερών που οφείλονται στην έ́ξαρση της εποχική́ς γρί́πης, από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μά́ρτιο 2020.

Η από́φαση αυτή́ εκδίδεται κατό́πιν αιτήσεως και με την προσκό́μιση από τους / τις ενδιαφερό́μενους / ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσίου ή ιδιωτικού́ νοσηλευτικού́ ιδρύ́ματος ή ιδιώ́τη γιατρού, που να πιστοποιεί το εί́δος και τη διά́ρκεια της ασθέ́νειας».

Τα παραπάνω προβλέπει εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, την οποία υπέγραψε η υφυπουργός Σ. Ζαχαράκη.

Σύσκεψη για τα σχολεία στον ΕΟΔΥ

Μπορεί ο νέος κοροναϊός να μην έχει φτάσει ακόμη στην Ελλάδα, ωστόσο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, αποφάσισε να στείλει εγκύκλιο στα σχολεία στην οποία θα περιλαμβάνονται μέτρα για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού.

Στη σύσκεψη για τον κοροναϊό συμμετείχε η υφυπουργός Παιδείας, υπεύθυνη για θέματα πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ειδικής εκπαίδευσης, Σοφία Ζαχαράκη, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, επιστήμονες και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη που διεξήχθη υπό την προεδρία του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, αποφασίστηκε να αποσταλεί εγκύκλιος σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με οδηγίες προστασίας του μαθητικού πληθυσμού από τον κοροναϊό της Κίνας.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, στην ίδια σύσκεψη έγινε μια ανασκόπηση των επιστημονικών δεδομένων, αλλά και των πρόσφατων γεγονότων, που έχουν αναστατώσει τον πλανήτη και αποφασίστηκαν τα μέτρα που θα ληφθούν προσεχώς.

Διαπιστώθηκε ότι ο βαθμός επικινδυνότητας στη χώρα μας παραμένει χαμηλός, ενώ από την άλλη, ο βαθμός εγρήγορσης και ετοιμότητας που διασφαλίζει τη θωράκισή της απέναντι στην απειλή του κοροναϊού, είναι υψηλός.

Όπως αποφάσισαν οι επιστημονικοί υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ, προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος τοποθέτησης θερμικών καμερών στο αεροδρόμιο, προκειμένου να ελέγχονται οι τουρίστες, για τυχόν συμπτώματα του νέου κοροναϊού.

Άννα Κωνσταντουλάκη
Πατρίς Ηρακλείου