Κάτω τα χέρια από την επαγγελματική και επιχειρηματική ελευθερία των εκδοτών!

Ο ΣΗΠΕ διαμαρτύρεται για τον υποχρεωτικό ορισμό διευθυντή και διευθυντή σύνταξης, μελών επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων, ως προϋπόθεση ένταξης των ημερήσιων περιφερειακών εφημερίδων στο ΜΕΤ!

Οι θέσεις και οι προτάσεις του ΣΗΠΕ στα χέρια των πολιτικών κομμάτων

Συναντήσεις με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ

«Ήρθαμε όχι μόνο για εθιμοτυπικούς λόγους, ως νέα διοίκηση του ΣΗΠΕ αλλά κυρίως για να θέσουμε υπόψη σας τις Θέσεις και τις Προτάσεις του Συνδέσμου για τα μείζονα προβλήματα του περιφερειακού τύπου και να σας πούμε ότι «υπο παρακολούθηση» δεν βρίσκεται μόνο η κυβέρνηση αλλά και σεις, τα πολιτικά κόμματα ως προς το δημόσιο λόγο και τις τοποθετήσεις σας στη Βουλή, γύρω από τα προβλήματα αυτά. Το «άλλοθι» της άγνοιας δεν υπάρχει πλέον για κανέναν!». Με τα λόγια αυτά συνόδευσε ο Πρόεδρος του ΣΗΠΕ Γ. Μιχαλόπουλος την κατάθεση στα πολιτικά κόμματα, δυο πολυσέλιδων κειμένων που περιλαμβάνουν τις Θέσεις του ΣΗΠΕ για έναν σύγχρονο, βιώσιμο και αυτοδύναμο περιφερειακό τύπο, όπως αυτές ψηφίστηκαν ομόφωνα στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου.

Οι συναντήσεις έγιναν την Τρίτη 1/11, με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και τον ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία των κομμάτων στη Χαριλάου Τρικούπη και στην Πλατεία Κουμουνδούρου αντίστοιχα. Η αντιπροσωπεία του ΣΗΠΕ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γ. Μιχαλόπουλο, τον Αντιπρόεδρο Δ. Πλεμμένο, τον Ταμία Μ. Κοζύρη και τον Σύμβουλο του Συνδέσμου Τρ. Δάρα, συναντήθηκε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Δημήτρη Μάντζο και στον ΣΥΡΙΖΑ με τους με τον Εκπρόσωπο Τύπου Νάσο Ηλιόπουλο και τον Υπεύθυνο για τα Περιφερειακά ΜΜΕ Κυριάκο Αργυρόπουλο.

Οι εκπρόσωποι του ΣΗΠΕ περιέγραψαν στους εκπροσώπους των κομμάτων τη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται ο περιφερειακός τύπος και ζήτησαν τη στήριξη εκ μέρους τους της πρότασης για την εφαρμογή ενός προγράμματος Σωτηρίας του περιφερειακού τύπου 10 σημείων με κυρίαρχο ανάμεσά τους το Πρόγραμμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 20 εκατ. σε βάθος 4ετίας.

Συζητήθηκε επίσης το επίκαιρο ζήτημα του Μητρώου Έντυπου Τύπου με βάση το Νομοσχέδιο που δόθηκε πρόσφατα στη διαβούλευση. Οι εκπρόσωποι του ΣΗΠΕ κατέστησαν σαφές στους συνομιλητές τους ότι ο κλάδος δεν θα ανεχτεί τη νόθευση της βασικής  φιλοσοφίας του Ν/Σ και ότι εφόσον επιχειρηθεί να περιληφθούν στο Μητρώο εφημερίδες χωρίς δημοσιογράφους, χωρίς προσωπικό και χωρίς ουσιαστική ύπαρξη, θα υπάρξει άμεση και σκληρή αντίδραση! Οι εκπρόσωποι και των δύο κομμάτων εξέφρασαν την  υποστήριξή τους στη θεμελιώδη αυτή θεσμική θέση!

Συζητήθηκαν ακόμη και άλλα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν τον κλάδο όπως η διατήρηση των κρατικών δημοσιεύσεων, ο εξορθολογισμός του συστήματος της Κρατικής Διαφήμισης, το ασφαλιστικό πρόβλημα των εφημερίδων και το ζήτημα των Πνευματικών 

Δικαιωμάτων των Εκδοτών Τύπου. Για όλα αυτά τα θέματα στα κείμενα που κατέθεσε ο ΣΗΠΕ, περιλαμβάνονται αναλυτικές και λεπτομερείς προτάσεις που οι εκπρόσωποι των κομμάτων δεσμεύτηκαν να μελετήσουν με την προσοχή που τους αξίζει.

Οι συναντήσεις του ΣΗΠΕ θα συνεχιστούν και με τα λοιπά κοινοβουλευτικά κόμματα και θα κλείσουν με την πολιτική ηγεσία που έχει την αρμοδιότητα για τα ΜΜΕ, δηλαδή τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Γ. Οικονόμου και τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δ. Γαλαμάτη.

 

 

Γιατί πρέπει να διατηρηθούν και να μονιμοποιηθούν οι κρατικές δημοσιεύσεις στον Περιφερειακό Τύπο

Στο τέλος της χρονιάς εκπνέει μια ακόμη από τις πολλές παρατάσεις που δίνονται συνεχώς από το 2016 (!), στο καθεστώς των υποχρεωτικών κρατικών δημοσιεύσεων που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις (προκηρύξεις διαγωνισμών κλπ) στον έντυπο περιφερειακό Tύπο της χώρας. Από 1/1/24 οι δημοσιεύσεις αυτές καταργούνται!

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί κατ’ επανάληψη για την διατήρηση και μονιμοποίηση αυτών των δημοσιεύσεων. Όμως ενώ ο χρόνος τελειώνει, δεν γίνεται καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα από υπουργικά χείλη, εκπέμπονται ανησυχητικά μηνύματα!

Τώρα είναι η ώρα να λυθεί οριστικά και με το σωστό τρόπο το ζήτημα αυτό. Οι κρατικές δημοσιεύσεις στον περιφερειακό τύπο πρέπει να μονιμοποιηθούν. Με μια λιτή και σαφή διάταξη! Κάθε άλλη «λύση» θα αποτελέσει casus belli για ολόκληρο τον κλάδο.

Πρέπει επιτέλους να γίνει απολύτως σαφές ότι οι υποχρεωτικές κρατικές δημοσιεύσεις δεν είναι δώρο ή επιχορήγηση προς τον Περιφερειακό Τύπο αλλά ζήτημα διαφάνειας, χρηστής διοίκησης και ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών για σημαντικές αποφάσεις και δραστηριότητες των φορέων του δημοσίου τις οποίες ο νομοθέτης κρίνει ότι πρέπει να πληροφορούνται. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για πράξεις και αποφάσεις της διοίκησης που αφορούν έργα, προμήθειες και υπηρεσίες του δημοσίου, δηλαδή διαχείριση και κατανομή του δημοσίου χρήματος.

Το δημοσιονομικό και επιχειρηματικό κόστος που συνιστά αυτή η κατηγορία των δημοσιεύσεων είναι μικρό και αντικειμενικά, αλλά και σε σχέση με το εξυπηρετούμενο αγαθό της διαφάνειας, αλλά και της ασφάλειας των συναλλαγών. Αν πρόκειται να εξαφανίσουμε βασικές αρχές της διαφάνειας και της νομιμότητας για να εξοικονομήσουμε κάποια ελάχιστα ευρώ, τότε κάνουμε σημαντικό λάθος που σίγουρα, λόγω αδιαφανών πρακτικών που θα επικρατήσουν, θα προκαλέσει πολλαπλάσιο δημοσιονομικό κόστος από το όποιο όφελος.

Δεν μπορεί να αγνοηθεί και το ευρωπαϊκό υπόδειγμα. Σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι δημοσιεύσεις αυτές ιδίως όσον αφορούν έργα, προμήθειες, υπηρεσίες και γενικώς διάθεση δημοσίου χρήματος, γίνονται στον έντυπο Tύπο χωρίς να τεθεί ζήτημα υποκατάστασής τους από άλλες μορφές ηλεκτρονικής κλπ δημοσίευσης.

Τέλος, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι δημοσιεύσεις αυτές αποτελούν σήμερα έναν βασικό οικονομικό πόρο για όλες τις επιχειρήσεις Tύπου της ελληνικής περιφέρειας, για τις περισσότερες μάλιστα, τις πιο μικρές, αποτελούν το κύριο έσοδό τους. Τυχόν κατάργησή τους θα σημάνει και το οριστικό τέλος των περισσότερων επιχειρήσεων Tύπου της ελληνικής περιφέρειας και την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας! Αλίμονο αν στο όνομα της εξοικονόμησης κάποιων ελάχιστων ευρώ, οδηγήσουμε στην εξαφάνιση ακόμη και ιστορικών τίτλων της ελληνικής περιφέρειας!

Ο ΣΗΠΕ έχει καταθέσει στην κυβέρνηση πλήρες και αναλυτικό Υπόμνημα που περιέχει αναλυτική επιχειρηματολογία για τους λόγους που επιβάλλουν την μονιμοποίηση του καθεστώτος των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων του δημοσίου στον περιφερειακό Tύπο καθώς και συγκεκριμένη πρόταση Τροπολογίας για το σκοπό αυτό.

Περιμένουμε από την Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Ζητάμε την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού ο οποίος γνωρίζει καλά τα θέματα που αφορούν τον περιφερειακό Tύπο.

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ ΤΩΡΑ!

 

        Ο Πρόεδρος             Ο Αντιπρόεδρος          Ο Γ. Γραμματέας         Ο Ταμίας           Η Κοσμήτωρ

Γ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ       Δ. ΠΛΕΜΜΕΝΟΣ    Ι. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ    Μ. ΚΟΖΥΡΗΣ     Ε. ΔΙΑΦΩΝΙΔΟΥ