Ηράκλειο Κρήτης: Δεκαοχτάχρονος καταγγέλλει ότι βιάστηκε κατ’ επανάληψη στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ.

«Εκδίδεται για πέντε ευρώ», ισχυρίζονται οι άλλοι - «Ασφυκτικές οι συνθήκες, χωρίς προαυλισμό για μήνες», λένε οι δικηγόροι

 

«Εκδίδεται για πέντε ευρώ», ισχυρίζονται οι άλλοι - «Ασφυκτικές οι συνθήκες, χωρίς προαυλισμό για μήνες», λένε οι δικηγόροι

Σόδομα και Γόμορα… περιγράφουν κρατούμενοι για τα όσα συμβαίνουν στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Ηρακλείου όταν κλείσουν οι πόρτες των κελιών τις νύχτες.

Η καταγγελία βιασμού 18χρονου Πακιστανού από 29χρονο συμπατριώτη του φέρνει στο φως καταστάσεις που προκαλούν αποστροφή αλλά και οίκτο για τον «μικρόκοσμο» των κρατητηρίων όπου νεαροί μετανάστες, κυρίως από το Πακιστάν, παραμένουν εγκλωβισμένοι διοικητικά επί ολόκληρους μήνες! Και αυτό το παρατεταμένο μαρτύριο καθιστά ακόμα πιο νοσηρές τις συνθήκες για κρατούμενους και μη.

Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι βρεθούν για μία-δύο ημέρες στα κρατητήρια αρρωσταίνουν, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς διοίκησης και προσωπικού για βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Και μόνο το γεγονός ότι οι κρατούμενοι δεν προαυλίζονται, επειδή οι υπάρχουσες υποδομές δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας, είναι εξαιρετικά στρεσογόνο και καταθληπτικό. Χθες για το θέμα αυτό έγινε ειδική αναφορά στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Άρη Ροζάκη, που ζήτησε να ενημερωθεί η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Ο 18χρονος Πακιστανός, ο οποίος βρίσκεται στα κρατητήρια από τον Αύγουστο, σχεδόν δηλαδή πέντε μήνες, κατήγγειλε ότι ο 29χρονος συμπατριώτης του τον έχει βιάσει 12(!) φορές. Ο 29χρονος πάλι, ο οποίος συνελήφθη και κρατείται από τον Νοέμβριο, ισχυρίζεται ότι ο πιτσιρικάς ήταν εκείνος που τον πλησίασε σεξουαλικά, πήγε στο κρεβάτι του και στη συνέχεια του ζήτησε αμοιβή 5 ευρώ.

«Αυτό κάνει σε όλους τους κρατούμενους και μετά ζητά 5 ευρώ» φέρεται να είπε κατά την απολογία του ενώπιον της αρμόδια ανακρίτριας Ηρακλείου ο κατηγορούμενος. Ο 18χρονος κλήθηκε να δώσει συμπληρωματική κατάθεση, ενώ οι δύο νεαροί εξετάστηκαν κατ’ αντιπαράσταση.

Ο 18χρονος φέρεται να επέμεινε ότι εξαναγκάστηκε σε ερωτική συνεύρεση με τον 29χρονο. Σε ερώτηση γιατί δεν φώναξε ή δεν ενημέρωσε τους αστυνομικούς, ισχυρίστηκε ότι ο κατηγορούμενος τον απειλούσε ότι θα αποκαλύψει στην Αστυνομία ότι παίρνει χάπι και κινδύνευε με ξυλοδαρμό. Δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τι χάπι ήταν αυτό, αλλά ανέφερε ότι του τα έδωσε άλλος Πακιστανός που έφυγε.

Η ανακρίτρια ζήτησε να καταθέσουν ενώπιόν της και οι υπόλοιποι κρατούμενοι που μοιράζονται το ίδιο κελί με τον 18χρονο και τον 29χρονο. Τρεις εξ αυτών οδηγήθηκαν ενώπιόν της. Οι μάρτυρες υποστήριξαν ότι οι ίδιοι δεν έχουν συνευρεθεί ερωτικά με τον 18χρονο, τις νύχτες όμως άκουγαν τις ερωτικές επαφές των δύο. Επιπλέον ένας εκ των τριών ισχυρίστηκε ότι ο 18χρονος συνευρίσκεται ερωτικά για τα χρήματα, τα οποία παραδίδει στον πατέρα του κατά το επισκεπτήριο.

Αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό σε σχέση με τα όσα καταγγέλλει ο 18χρονος, καθώς δεν υπάρχουν κάμερες στα κελιά παρά μόνο στον κοινό διάδρομο έξω από αυτά.

Ο 29χρονος για την καταγγελλόμενη πράξη αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, φυσικά όμως η διοικητική του κράτηση εξακολουθεί να ισχύει.

Πάντως με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, δικηγόροι υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση στα κρατητήρια είναι ανυπόφορη εξαιτίας των διοικητικών κρατήσεων, που μπορεί να διαρκέσουν έως και 8 μήνες. Υπάρχουν νεύρα, μελαγχολία, ξεσπάσματα… Δικηγόρος ανέφερε ότι πελάτης της, από ευρωπαϊκή χώρα, ξυλοκοπήθηκε άγρια μέσα στα κρατητήρια από Πακιστανούς και χρειάστηκε να αλλάξει κελί για την προστασία του.

Ευαγγελία Καρεκλάκη
Πατρίς Ηρακλείου