Αισθητές στη γεωργία οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Πολύτιμα συμπεράσματα σε ημερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ στη Σπάρτη

 

Πολύτιμα συμπεράσματα σε ημερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ στη Σπάρτη

Δημόσια συζήτηση στη Σπάρτη με θέμα «Γεωργία, Κλιματική Αλλαγή και Βιώσιμη Ανάπτυξη: Φαύλος Κύκλος ή Ευκαιρία για το Μέλλον;» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30/11 στη Σπάρτη. Διοργανωτής ήταν το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), στο πλαίσιο του προγράμματoς Ελληνικό Φόρουμ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΕΛΦΟΒΑ) που έχει ιδρύσει μαζί με το Foundation for Global Governance and Sustainability (FOGGS) των Βρυξελλών.

Ο κ. Θάνος Βερέμης, αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, άνοιξε την εκδήλωση επισημαίνοντας ότι «η κλιματική αλλαγή έχει πλέον μπει στην ατζέντα και της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, με τις οποίες κατά κύριο λόγο ασχολείτο μέχρι τώρα το ΕΛΙΑΜΕΠ».

Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας μίλησε με ενθουσιασμό για την ανάγκη δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής και παρουσίασε το φιλόδοξο πρόγραμμα της Περιφέρειας για την ελαχιστοποίηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Εκ μέρους του δημάρχου Σπάρτης κ. Πέτρου Δούκα, χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο κ. Ανδρέας Καραμάνος, καθηγητής της Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Λάκωνας κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας» Μεσσηνίας και ο κ. Τάσος Χανιώτης, διευθυντής του Τμήματος Οικονομικής Ανάλυσης στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ των σημείων που προέκυψαν από τη συζήτηση που συντόνισε ο δρ Γιώργος Κωστάκος, εκτελεστικός διευθυντής του FOGGS και συν-διευθυντής του ΕΛΦΟΒΑ, ήταν τα ακόλουθα:
- Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ήδη αισθητές στην ελληνική γεωργία και αναμένεται να ενταθούν τα επόμενα χρόνια. Οι αυξημένες θερμοκρασίες, έντονες πλημμύρες και παρατεταμένες ξηρασίες, καθώς και άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα, θέτουν σε κίνδυνο την ανθοφορία και καρποφορία δένδρων, όπως η ελιά και τα εσπεριδοειδή που αποτελούν τις κυρίες καλλιέργειες και πηγές εισοδήματος περιοχών όπως η Λακωνία.
- Χρειάζονται τοπικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες. Λύσεις υπάρχουν, στη βάση δοκιμασμένων πρακτικών και διεθνών προτύπων που πρέπει να εφαρμοστούν συστηματικά στα πλαίσια μιας «περιβαλλοντικής διαχείρισης» της γεωργίας που αποδίδει οικονομικά και σέβεται το περιβάλλον.
- Η απειλή της κλιματικής αλλαγής προσφέρει την ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε την ελληνική γεωργία, με έμφαση στην επιμόρφωση και τεχνική στήριξη των αγροτών.
- Υπάρχουν πολλές νέες λύσεις με χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών, δορυφόρων και αισθητήρων που μπορούν να βοηθήσουν να πετύχουμε «γεωργία ακριβείας», μειώνοντας στο ελάχιστο τη χρήση λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων και με εξοικονόμηση πολύτιμου νερού.
- Ακόμη και πριν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, σημαντική βελτίωση στον τομέα της γεωργίας μπορεί να επιτευχθεί με την συστηματική ενημέρωση των νέων αγροτών σχετικά με καλές πρακτικές για την φροντίδα καλλιεργειών, του εδάφους και των υδάτινων πόρων.
- Είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των φορέων και η επανασύσταση μηχανισμών παροχής τεχνικής στήριξης στους αγρότες μέσω γεωπόνων που δίνουν έμφαση στην ποιοτική παραγωγή και το περιβάλλον, όχι την προώθηση προϊόντων χημικών εταιρειών.
- Οι ευρωπαϊκοί πόροι που παρέχονται στην Ελλάδα για τη γεωργία είναι πολύ σημαντικοί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο ορθολογικά για την εξασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, του εισοδήματος γεωργών και κτηνοτρόφων, και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σχετικά με το ΕΛΙΑΜΕΠ:

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής είναι ένα ανεξάρτητο κοινωφελές ίδρυμα που από το 1988 εργάζεται για την παραγωγή και διάδοση επιστημονικά τεκμηριωμένης γνώσης γύρω από θέματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής, με στόχο τη διαμόρφωση αποτελεσματικότερων πολιτικών για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας. Αποστολή του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι να προσφέρει βήμα για δημόσιο και πολιτικό διάλογο σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και διεθνών σχέσεων και να διεξάγει επιστημονικές έρευνες που συμβάλλουν σε μια πληρέστερη και τεκμηριωμένη γνώση του ευρωπαϊκού και διεθνούς περιβάλλοντος.

Το Ελληνικό Φόρουμ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη:

Με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να γίνονται ολοένα και πιο αισθητές σε κάθε γωνιά του πλανήτη, υποσκάπτοντας την ισορροπία αλλά και απειλώντας πλέον ευθέως το μέλλον οικοσυστημάτων, οικονομιών και πληθυσμών, ακόμη και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, η κινητοποίηση για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης δεν μπορεί παρά να αποτελεί μονόδρομο και υποχρέωση φορέων και ατόμων. Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Foundation for Global Governance and Sustainability (FOGGS) αποφάσισαν να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αντιστοιχεί, ιδρύοντας από κοινού το Ελληνικό Φόρουμ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΕΛΦΟΒΑ). Στόχος του ΕΛΦΟΒΑ είναι η διευκόλυνση της διασύνδεσης δημοσίων αρχών, εκπροσώπων των παραγωγικών τομέων, ιδιωτικών και κοινωνικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών, επαγγελματικών ενώσεων, ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών, σε μία συντονισμένη προσπάθεια ανάλυσης και εφαρμογής στην Ελλάδα καλών πρακτικών αειφορίας που έχουν αναδειχθεί και αναδεικνύονται σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Χρήστος Πετρούλιας
Παρακολουθήστε την εκδήλωση στην εφημερίδα Λακωνικός Τύπος