Διαψεύδει η Ύπατη Αρμοστεία ότι ζήτησε να γίνει Κέντρο Υποδοχής στη Ρόδο

Ουδέποτε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ζήτησε να ιδρυθεί στη Ρόδο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης για τους πρόσφυγες.

 

Ουδέποτε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ζήτησε να ιδρυθεί στη Ρόδο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης για τους πρόσφυγες.

Αυτό διευκρινίζει σε απάντησή της στη «Ροδιακή» η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με αφορμή σχετικές δηλώσεις επί του θέματος του αντιδημάρχου Ρόδου κ. Στράτου Καρίκη.
Ειδικότερα, αναφέρονται στην απάντηση τα εξής:

«Αναφορικά με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ροδιακή» το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, με τίτλο «Κέντρο μεταναστών στη Ρόδο θέλει η Ύπατη Aρμοστεία του ΟΗΕ», η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητά από την εφημερίδα να προβεί σε διόρθωση των ανακριβών πληροφοριών που δημοσιεύονται.

Η Ύπατη Αρμοστεία ουδέποτε κατέθεσε αίτημα για τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Ρόδο, ούτε στη συνάντηση με τον Δήμαρχο της Ρόδου ούτε σε οποιαδήποτε άλλη συνάντηση ή φόρουμ. Οι πληροφορίες αυτές είναι παντελώς ανυπόστατες. Η Ύπατη Αρμοστεία δεν έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά, ούτε για τα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Η Ύπατη Αρμοστεία υποστηρίζει σθεναρά το κλείσιμο του άτυπου χώρου διαμονής προσφύγων και μεταναστών στα Παλαιά Σφαγεία, όπου διαμένουν περίπου 90 άνθρωποι σε επισφαλείς συνθήκες. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει εδώ και καιρό απευθύνει έκκληση στις αρμόδιες αρχές για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης ώστε ο εντελώς ακατάλληλος χώρος των Παλαιών Σφαγείων – ένα συγκρότημα κατεδαφισμένων κτηρίων κοντά στο λιμάνι – να κλείσει και όσοι καταφθάνουν στο νησί να διαμένουν σε κατάλληλες συνθήκες για όσο διάστημα περιμένουν να μεταφερθούν αλλού».

Η Ροδιακή