«Η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται αλλά να προλαβαίνει τους Τούρκους»

Ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός στην «Ε»

 

Τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί για τη συμφωνία των Τούρκων με τους Λίβυους στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Κρήτης εξηγεί ο στρατηγικός αναλυτής, Δρ. Νίκος Λυγερός και συμπληρώνει τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί η ελληνική πλευρά για να ...στριμώξει τους Τούρκους.

Ο Νίκος Λυγερός, με συνέντευξή του στην «Ε», στο περιθώριο της εκδήλωσης με θέμα «Από τους γενοκτονημένους λαούς στα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας» στην Πινακοθήκη Λάρισας, εξηγεί γιατί την Τουρκία τη συμφέρει να συντηρεί αυτήν την ένταση, ενώ σχετικά με τον ενεργειακό πόλεμο με τα κοιτάσματα στο Αιγαίο και τη γύρω θαλάσσια περιοχή, τονίζει πως «δεν πρέπει να αφήσουμε την Τουρκία να χρησιμοποιήσει το γεωτρύπανό της, αλλά θα πρέπει να την προλάβουμε με naftex και να μπλοκάρουμε την επίμαχη περιοχή».

Σχετικά με την ομιλία του στην εκδήλωση των λαρισινών σωματείων για τη γενοκτονία, ο κ. Λυγερός υπενθυμίζει ότι «η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη τη γενοκτονία των Ασσυρίων», ενώ προσθέτει πως «η ανθρωπότητα πρέπει να αντισταθεί στη βαρβαρότητα και η γενοκτονία να αποτελεί το σημείο έναρξης της αντίστασης και όχι τον τερματισμό αυτής».

ΕΡ: Κύριε Λυγερέ, ας ξεκινήσουμε από την ολοένα αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα απέναντί μας. Σας ανησυχεί;

ΑΠ: Όχι, δεν με ανησυχεί η τουρκική προκλητικότητα γιατί είναι προβλέψιμη και πάει κρεσέντο, μετά τις γκρίζες ζώνες, τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, η οριοθέτηση της ζώνης με τη Λιβύη. Το καλό για μας είναι ότι η Λιβύη δεν μπορεί να επικυρώσει τη σύμβαση, καθώς άλλες παρατάξεις και στρατόπεδα κάνουν κουμάντο στο εσωτερικό της χώρας κι όχι αυτοί που συνομιλούν με τον Ερντογάν.

Οι Τούρκοι με τους Λίβυους έχουν στοχοποιήσει 18 σημεία στην Κύπρο και 17 στη Λιβύη κι αν δεν υπήρχαν τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, ίσως αυτή η οριοθέτηση να μας προκαλούσε προβλήματα. Στα επίμαχα αυτά σημεία δεν υπάρχει κάποιο ενεργειακό ενδιαφέρον, άρα ουσιαστικά αυτή η κίνηση γίνεται για να μπλοκάρει τη συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο. Εμείς πρέπει να επιταχύνουμε την οριοθέτηση με την Αίγυπτο και την Κύπρο όπου είναι εφικτό.

Όσον αφορά στο θέμα της ανακήρυξης της γραμμής που ακούμε, αυτό είναι λάθος, πρόκειται για οριοθέτηση. Η ανακήρυξη εξάλλου γίνεται μονομερώς. Από τη στιγμή που μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Αμερική αλλά και η Ρωσία είναι απέναντι στη σύμβαση Τουρκίας-Λιβύης, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε.

Θα πρέπει όμως να συνεχίσουμε γρήγορα τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στα νέα οικόπεδα και κυρίως αυτά που γειτνιάζουν με τη Λιβύη, διότι αν το κάναμε εγκαίρως, σήμερα δεν θα συζητούσαμε για τη συμφωνία των Τούρκων. Έχουμε την Exon Mobile με τα ΕΛ.ΠΕ. σε δύο περιπτώσεις από τους δύο πρώτους γύρους αδειοδότησης στα τρία οικόπεδα, τα δύο θαλάσσια οικόπεδα νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης και το τρίτο στα Ιόνιο. Εφόσον βγει ο τρίτος γύρος αδειοδότησης, το επίμαχο οικόπεδο 15 δεν θα υπάρχει, καθώς θα απορροφηθεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τον Ερντογάν είναι το Κουρδικό, για το οποίο προσπαθεί να δείξει ότι το ελέγχει και για αυτό πιέζει στο Αιγαίο, για να δείξει την ισχύ του. Δυστυχώς για αυτόν οι Κούρδοι συνεχίζουν να πιέζουν.

ΕΡ: Η ελληνική στάση της διαλλακτικότητας και η επιμονή μας στη διπλωματία είναι αποτελεσματικές τακτικές;

ΑΠ: Το θετικό για μας είναι ότι απελάσαμε την πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα. Δεν ήταν ακραία κίνηση. Εμείς απλά της ζητήσαμε να μας δώσει το χαρτί της σύμβασης και όχι να την ακυρώσει. Από τη στιγμή που δεν μας έδειξε το χαρτί, ποια η διπλωματική μας σχέση;

ΕΡ: Γενικότερα ποιες κινήσεις πρέπει να κάνουμε για να δυσκολέψουμε τους Τούρκους;

ΑΠ: Δεν πρέπει να καθυστερούμε. Οι τουρκικές ενέργειες με τη Λιβύη είναι μια απάντησή τους στις ενέργειες και πρωτοβουλίες μας με την Αίγυπτο και την Κύπρο. Μέχρι τώρα έχουμε κάνει 8 συναντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί δεν τρέχουμε πιο γρήγορα;

Θα πρέπει να υπάρξουν 18 και 20 συναντήσεις για να προχωρήσουμε; Δυστυχώς η Ελλάδα έχει φοβίες απέναντι στην Τουρκία. Έπρεπε να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ με την Κύπρο. Είχαμε δύο ευκαιρίες, επί Τάσσου Παπαδόπουλου και Χριστόφια, αλλά...

ΕΡ: Η κινητικότητα που παρατηρείται στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι ιδιαίτερα έντονη. Προφανώς για ενεργειακούς λόγους;

ΑΠ: Κοιτάξτε, ήδη βρέθηκαν νέα κοιτάσματα, το κοίτασμα φυσικού αερίου, ονόματι Ζορ, στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ που είναι το μεγαλύτερο που ανακαλύφθηκε ποτέ στη Μεσόγειο. Ο βασικός στόχος είναι το τακούνι της Ιταλίας, όπου είναι ο σταθμός παραλαβής του φυσικού αερίου, εκεί όπου καταλήγει ο αγωγός tap.

Την Τουρκία τη συμφέρει να συντηρεί αυτήν την ένταση. Δεν πρέπει να αφήσουμε την Τουρκία να χρησιμοποιήσει το γεωτρύπανό της, αλλά θα πρέπει να την προλάβουμε με naftex και να μπλοκάρουμε την επίμαχη περιοχή.

ΕΡ: Σχετικά με τη σημερινή σας ομιλία στην Πινακοθήκη για τη γενοκτονία, ποια τα μηνύματα που στέλνετε;

ΑΠ: Η 9η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα γενοκτονίας όλων των λαών, για αυτό και τη σημερινή εκδήλωση στην πόλη σας, τη διοργανώνουν πολλοί σύλλογοι. Τα Ηνωμένα Έθνη το 2015 καθιέρωσαν αυτήν την ημερομηνία, χάρη στο έργο του Λιάπκιν, που έκανε γνωστή τη λέξη γενοκτονία.

Το θεατρικό έργο με θέμα «Πέντε κινήσεις, για μία Σιωπή» θα στείλει τα δικά του μηνύματα, για το πώς οι άνθρωποι που αντιστέκονται και που έχουν υποστεί μία γενοκτονία, μπορούν να το επαναφέρουν στη μνήμη τους. Η διάλεξή μου σχετίζεται με τα δικαιώματα της ανθρωπότητας, η οποία πρέπει να αντισταθεί στη βαρβαρότητα και να μην έχουμε μία προσέγγιση γενοκτολογίας ή θυματολογίας, αλλά να επιδιώξουμε τη διαδικασία αναγνώρισης της γενοκτονίας, που προβλέπει ποινικοποίηση, συγγραφή βιβλίων.

Να επιδιώξουμε κάτι που να είναι εποικοδομητικό και να δείχνει μια πορεία, ότι η γενοκτονία αποτελεί το σημείο έναρξης της αντίστασης και όχι τον τερματισμό.

ΕΡ: Η ελληνική πολιτεία πώς προσεγγίζει αυτά τα θέματα;

ΑΠ: Δυστυχώς δεν έχουμε αναγνωρίσει ακόμη σαν χώρα τη γενοκτονία των Ασσυρίων. Οι Ασσύριοι, οι Αρμένιοι και οι Έλληνες γενοκτονήθηκαν μαζί από τον ίδιο θύτη. Έχουμε αναγνωρίσει τους Πόντιους το 1994, τους Αρμένιους το ’96 και για τους Ασσύριους ακόμη το συζητάμε.

Προφανώς γιατί είναι μόνο 15.000 άτομα στην Ελλάδα και δεν έχουν μεγάλη πολιτική ισχύ.

Αφού έχουμε μία τριάδα γενοκτονιών, έτσι θα πρέπει και να την αντιμετωπίσουμε, όπως γίνεται στη Σουηδία, στις δύο Πολιτείες της Αυστραλίας, στο Ευρωκοινοβούλιο. Έχουμε συνηθίσει να βάζουμε τις τρεις γενοκτονίες μαζί. Γιατί όχι και στην Ελλάδα. Έχουν υποβληθεί ήδη αιτήματα στη Βουλή -και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- αλλά για κάποιον άγνωστο σε μένα λόγο, δεν έχει μπει σε ψηφοφορία.

Τέλος από ό,τι ξέρω στη Λάρισα, υπάρχει βούληση για τη δημιουργία ενός μουσείου γενοκτονίας σε στρατόπεδο της πόλης, ως μέρος αναγνώρισης της θυσίας των θυμάτων. Από το 2014 η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει ως ποινικοποιημένες τις αντιδράσεις σε γενοκτονίες αναγνωρισμένες, όπως αυτή των Εβραίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων. Υπάρχει δηλαδή μια ποινική διαδικασία εναντίον ενός ανθρώπου που θα τις αμφισβητήσει. Ας συμπληρώσουμε και τους Ασσύριους λοιπόν...

Γιώργος Ρούστας
Ελευθερία Λάρισας