Αεροδρόμιο Καστελλίου: Έτοιμο το εργοτάξιο, φωνάζουν οι κάτοικοι!

Από τον ερχόμενο χρόνο αναμένεται να μπει σε δυναμική τροχιά υλοποίησης το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι, παράλληλα με τα συνοδά του έργα.

 

Από τον ερχόμενο χρόνο αναμένεται να μπει σε δυναμική τροχιά υλοποίησης το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι, παράλληλα με τα συνοδά του έργα.

Ήδη η δημιουργία του νέου ανισόπεδου κόμβου στον ΒΟΑΚ, που βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής, αποτελεί ουσιαστικά το σημείο πάνω στο οποίο προβλέπεται να «κουμπώσουν» οι νέες χαράξεις των συνδέσεων με το διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν διαπιστώσει ότι η πορεία του έργου θεωρείται αρκετά ικανοποιητική, ενώ πριν ακόμα αρχίσει το μεγάλος μέρος με τις βαριές εργασίες, διαφαίνεται το μέγεθος του εργοταξίου, αλλά και το πλήθος του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή.

«Όταν αρχίσουμε δυναμικά τις εργασίες, οι κάτοικοι του Καστελλίου, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, θα διαπιστώσουν πώς είναι να κατασκευάζεται ένα υπερσύγχρονο έργο» αναφέρει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της αναδόχου, δίνοντας και το στίγμα.

Πάντως οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται το μέγεθος, αλλά και την ποιότητα του έργου, αφού είναι η πρώτη φορά που στην περιοχή παρατάσσεται ήδη ένας τόσο μεγάλος στόλος μηχανημάτων και φορτηγών.

Έτσι, ήδη το Καστέλλι έχει αρχίσει να κινείται σε ρυθμούς νέου διεθνούς αεροδρομίου, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη ημέρα.

Στο μεταξύ πάντως, δεν λείπουν και οι φωνές αντίδρασης, με τους κατοίκους κυρίως του Ευαγγελισμού και τους εκπροσώπους του Συλλόγου ΚΥΠΕΡΑΣ να συνεχίζουν τις διεκδικήσεις τους, κυρίως αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τις περιουσίες.

Ο Σύλλογος ΚΥΠΕΡΑΣ είχε συνέλευση χθες στις 11.00 το πρωί στον Ευαγγελισμό, η οποία και είχε περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα αναφορικά με τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί μέχρι τώρα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Ζαχαριουδάκης ενημέρωσε τα μέλη για τις πιέσεις που ασκούνται κυρίως προς το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, με σκοπό να γίνει αντιληπτό ότι οι αποζημιώσεις οφείλουν να είναι πολύ καλύτερες.

Τα μέλη του Συλλόγου ενημερώθηκαν για τις επαφές με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου, αλλά και με το γενικότερο πλαίσιο συναντήσεων, στο οποίο και έχει ζητηθεί η επανεξέταση του θέματος των αποζημιώσεων.

Με βάση τις ως τώρα εξελίξεις πάντως, δεν φαίνεται πως ο Σύλλογος έχει σκοπό να βρεθεί άμεσα σε μια ευθεία αντιπαράθεση με την εταιρεία ή την κυβέρνηση, αλλά σε αυτή τη φάση τηρεί μια στάση αναμονής. Υπενθυμίζεται ότι το επόμενο δικαστήριο για αποζημιώσεις έχει προσδιοριστεί για μέσα στον Ιανουάριο, το οποίο πιθανότατα και θα λάβει αναβολή. Η επόμενη εκδίκαση υπόθεσης για αποζημίωση προσδιορίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάρτιο με Απρίλιο.

Τα μέλη του Συλλόγου αναμένεται να περιμένουν έως εκείνη την περίοδο, με δεδομένο πως έχουν καταθέσει μια σειρά θέσεων και προτάσεων που απαιτούν κάποιο χρόνο προς επεξεργασία και τελικές αποφάσεις. Οπότε εκτιμούν ότι μέχρι τον Μάρτιο ή Απρίλιο, που αναμένεται το επόμενο δικαστήριο, θα έχουν αξιολογηθεί κατάλληλα όλα τα νέα δεδομένα και θα έχει προκύψει κάποια θετική εξέλιξη αναφορικά με τις αποζημιώσεις. Στην περίπτωση βέβαια που δεν συμβεί κάτι τέτοιο ή που υπάρξει κάποια νεότερη αρνητική απόφαση πριν από αυτή την περίοδο, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ΚΥΠΕΡΑΣ εμφανίζονται έτοιμοι να προχωρήσουν σε οργάνωση κινητοποιήσεων διεκδικώντας τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Πατρίς Ηρακλείου