Θεσσαλία: Περιμένουν 2,5 χρόνια τη σύνταξη χηρείας

Εικόνα διάλυσης στον ΕΦΚΑ Αγροτών Θεσσαλίας * «Γολγοθάς» για τους ασφαλισμένους αφού δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή * Η υποστελέχωση της υπηρεσίας βασική αιτία του προβλήματος

 

Εικόνα διάλυσης στον ΕΦΚΑ Αγροτών Θεσσαλίας * «Γολγοθάς» για τους ασφαλισμένους αφού δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή * Η υποστελέχωση της υπηρεσίας βασική αιτία του προβλήματος

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ Αγροτών Θεσσαλίας (πρώην ΟΓΑ). Τεράστιες καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων-ιδιαίτερα στις περιπτώσεις χηρείας, ταλαιπωρία εκατοντάδων ασφαλισμένων – συνταξιούχων και λιγοστό προσωπικό σε απόγνωση, να δίνει μάχη καθημερινά ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στον τεράστιο φόρτο εργασίας χωρίς όμως επιτυχία, αφού ο χρόνος αναμονής για την απόδοση σύνταξης αλλά και για οποιαδήποτε συναλλαγή, ολοένα και μεγαλώνει.

Οι πολίτες διαμαρτύρονται για την κακή εξυπηρέτηση αφού στο τηλέφωνο δεν μπορούν να εντοπίσουν κανέναν υπάλληλο, ενώ η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στα γραφεία στη Λάρισα, όπου καθημερινά στην ουρά περιμένουν πάνω από 300 άτομα για να εξυπηρετηθούν. Οι υπάλληλοι πολύ απλά δεν σηκώνουν το τηλέφωνο γιατί αδυνατούν να το κάνουν, όταν μπροστά τους έχουν δεκάδες πολίτες που περιμένουν να εξυπηρετηθούν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΕτΔ», η κατάσταση που επικρατεί στον ΕΦΚΑ Αγροτών Θεσσαλίας είναι χαοτική. Όσον αφορά στις συντάξεις γήρατος, αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται αιτήματα του Σεπτεμβρίου του 2018, ενώ για τις συντάξεις χηρείας η εικόνα είναι απελπιστική, αφού σε αυτή τη φάση επεξεργάζονται αιτήματα που έχουν κατατεθεί τον Νοέμβριο του 2017, δηλαδή δύο χρόνια πριν και σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 700 συντάξεις! Με τις συντάξεις χηρείας, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο αφού δεν εκδίδεται καν προσωρινή σύνταξη με αποτέλεσμα να τίθεται και θέμα επιβίωσης των αιτούντων.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο, αφού και πέρυσι οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ Αγροτών είχαν προχωρήσει σε κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για τα κενά στο προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ Αγροτών είχαν τονίσει τότε, στην ανακοίνωσή τους ότι τα τελευταία χρόνια μόλις 200 υπηρετούντες, πανελλαδικά, καλούνται να εξυπηρετήσουν περίπου ενάμιση εκατομμύριο αγρότες «υπερβάλλοντας καθημερινά εαυτόν, σε μια σύγχρονη γαλέρα, με βασικές ελλείψεις στην απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, χωρίς φύλαξη, εγκαταλελειμμένοι και εκτεθειμένοι στις απειλές, τη λεκτική βία και την οργή των πολιτών που «απολαμβάνουν» όλο και χειρότερες παροχές και υπηρεσίες». Από τότε μάλλον δεν άλλαξαν και πολλά, ίσως και τίποτα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Η Λαρισαία δικηγόρος κ. Νικολέττα Μπουρνόβα, με αφορμή το γεγονός ότι ασχολείται με αρκετές υποθέσεις πολιτών, οι οποίοι έχουν υποβάλει προς το Περιφερειακό Κατάστημα του ΕΦΚΑ Θεσσαλίας – πρώην ΟΓΑ, αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, γνωστές ως συντάξεις χηρείας και αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος και διαπιστώνοντας τις τραγικές καθυστερήσεις, απέστειλε επιστολή προς τους βουλευτές του νομού, ελπίζοντας να υπάρξει άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου. Στην επιστολή επισημαίνονται μεταξύ άλλων: «Το κοινό στοιχείο όλων των αιτημάτων πλήθους αιτούντων ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ, είναι η μακρά καθυστέρηση, που παρατηρείται από τον χρόνο υποβολής της αιτήσεως συνταξιοδότησης έως και την έκδοση της σχετικής απόφασης του Φορέα για τη χορήγηση της σύνταξης. Ειδικότερα, το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τον έλεγχο και διεκπεραίωση των αιτημάτων συντάξεων λόγω γήρατος, την παρούσα χρονική περίοδο, αντιστοιχεί σε πάνω από ένα έτος, για τις δε συντάξεις χηρείας, η χρονική καθυστέρηση διπλασιάζεται, αγγίζοντας τα 2,5 έτη, καθώς σύμφωνα με επίσης πρόσφατη ενημέρωση, σήμερα εξετάζονται τα αιτήματα, που υπεβλήθησαν τον Αύγουστο του έτους 2017.

Η χρονική αυτή καθυστέρηση για το σύνολο των αιτούντων είναι κατά τεκμήριο δυσβάσταχτη, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας. Κι οι μεν αιτούντες σύνταξης λόγω γήρατος ίσως μπορούν να διαχειρισθούν την οικονομική αβεβαιότητα στο μεσοδιάστημα, λόγω του γεγονότος, ότι το δικαίωμα της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος είναι απολύτως προβλέψιμο και δημιουργείται με τη συμπλήρωση του 67ου ορίου της ηλικίας, επομένως πριν από αυτό δίνεται η δυνατότητα στον αιτούντα να προβεί σε οικονομικό και οικογενειακό προγραμματισμό. Αντιθέτως, για τους αιτούντες συντάξεων χηρείας, η καθυστέρηση της έγκρισής τους καθίσταται καταστροφική και επώδυνη, εξαιτίας του γεγονότος, ότι η σύνταξη λόγω θανάτου παρέχεται για να αντισταθμίσει τις οικονομικές απώλειες από το αιφνίδιο και απρόβλεπτο συμβάν του θανάτου του δικαιούχου, του οποίου η σύνταξη μεταβιβάζεται στον δικαιούχο κληρονόμο, συνήθως σύζυγο. Η μακρά λοιπόν καθυστέρηση ελέγχου και απονομής των συντάξεων λόγω θανάτου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, έχει ήδη εκφυλίσει τον βαθιά κοινωνικό χαρακτήρα της εν λόγω σύνταξης και τείνει να αποτελέσει μόνο ένα δικαίωμα προσδοκίας για το μέλλον, αφού όμως εν τω μεταξύ ο δικαιούχος επιζών σύζυγος έχει υποστεί τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες της απώλειας του εισοδήματος του θανόντος. Σε κάθε δε περίπτωση οι συνθήκες ανισότητας, που δημιουργούνται μεταξύ των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ και των λοιπών ασφαλιστικών φορέων, που καταβάλλουν τις συντάξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν».

Νατάσα Πολυγένη
Ελευθερία Λάρισας