«Εχουμε ειρήνη, με το πιστόλι στον κρόταφο...»

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, καθηγητής Πανεπιστημίου, Σταύρο Τάσσος, μιλά στην «Ε»

 

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, καθηγητής Πανεπιστημίου, Σταύρο Τάσσος, μιλά στην «Ε»

«Ο πόνος και η δυστυχία των προσφύγων και μεταναστών είναι εμπορεύματα προς πώληση με σκοπό το κέρδος, στην ιμπεριαλιστική «ειρήνη» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πάει χέρι-χέρι με τις πολεμικές επεμβάσεις και την αιματοχυσία που προκάλεσαν στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, με τη χούντα στην Ελλάδα...», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Ε», ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, καθηγητής Πανεπιστημίου (Γεωλογίας – Σεισμολογίας) και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής γα τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.) κ. Σταύρος Τάσσος.

Υπέρμαχος της ειρήνης, που είναι συνυφασμένη με την κοινωνική δικαιοσύνη, με μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, και όχι αυτής «με το πιστόλι στον κρόταφο», όπως αναφέρει, τάσσεται κατά της ανανέωσης της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα μας.

*Είναι γνωστή η άποψη της ΕΕΔΥΕ για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων, επιχειρηματολογώντας ότι έτσι γινόμαστε ακόμη και πολεμικός στόχος. Ωστόσο θα αντιτάξει κάποιος ότι ακριβώς επειδή είμαστε ενταγμένοι σε στρατιωτικοπολιτικούς σχηματισμούς, απολαμβάνουμε ειρήνη εδώ και μισό αιώνα.

«Κατ’ αρχάς θα πρέπει να διευκρινίσουμε για ποια ειρήνη μιλάμε. Μιλάμε για την ειρήνη που είναι συνυφασμένη με την κοινωνική δικαιοσύνη, με μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου οι λαοί είναι αφέντες στον τόπο τους, φίλοι και συνεργάτες με τους άλλους λαούς, για την οποία παλεύει η ΕΕΔΥΕ;

Ή μιλάμε για την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο, για μια «ειρήνη» που στόχο έχει να διαφυλάξει, χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις, το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, την ανεργία, τη φτώχια, τη μετανάστευση, τον πόλεμο, την προσφυγιά. Το σύστημα στο οποίο τα πάντα, από τους φυσικούς και ενεργειακούς πόρους μέχρι την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, αλλά και τον πόνο και τη δυστυχία προσφύγων και μεταναστών, είναι εμπορεύματα προς πώληση με σκοπό το κέρδος.

Είναι αυτή η ιμπεριαλιστική «ειρήνη» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που πάει χέρι-χέρι με τις πολεμικές επεμβάσεις και την αιματοχυσία που προκάλεσαν στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, με τη χούντα στην Ελλάδα, με το πραξικόπημα, την εισβολή και τα διχοτομικά σχέδια για την Κύπρο, με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο! Άρα για ποια ειρήνη μιλάμε;».

* Ακόμη και αν η Ελλάδα ακολουθήσει μια πολιτική πέρα από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, αυτό δεν συνεπάγεται και απαγκίστρωση από τις στρατιωτικές της ανάγκες. Ίσως μάλιστα αυτές είναι μεγαλύτερες, καθώς το αίσθημα ασφάλειας θα απαιτεί ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης.

«Αντίθετα η απαγκίστρωσή μας θα μας επιτρέψει τόσο οι δαπάνες και τα οπλικά μας συστήματα, όσο και η διάταξη των ενόπλων δυνάμεών μας να στοχεύουν στην αμυντική μας θωράκιση, και όχι στις επιθετικές επιδιώξεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Σήμερα η Ελλάδα δαπανά για τον σκοπό αυτό πάνω από το 2% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 4 δισ. ευρώ τον χρόνο, και παίρνει τα συγχαρητήρια γι’ αυτό.

Αυτόν τον στόχο υπηρετεί και η αναβάθμιση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» με τις ΗΠΑ, που μετατρέπει τη χώρα μας σε μια απέραντη ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση, στην οποία η Λάρισα έχει κομβικό ρόλο.

Έτσι η Ελλάδα γίνεται ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, και εξασφαλίζεται η χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων μας στις αποστολές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ στο εξωτερικό, όπως έχει ήδη συμβεί σε 12 τέτοιες περιπτώσεις. Συγχρόνως η χώρα μας γίνεται μαγνήτης επιθέσεων από αντίπαλες στρατιωτικές δυνάμεις, όπως Ρωσία και Ιράν.

Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ κάθε άλλο παρά σταθερότητα και ασφάλεια μας παρέχει, γιατί, για παράδειγμα, τα σύνορά μας στο Αιγαίο αμφισβητούνται ακριβώς λόγω αυτής της συμμετοχής, αφού το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, και έτσι ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα».

* Φοβάστε την αναζωπύρωση της κούρσας των εξοπλισμών, μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα;

«Σήμερα για τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, αλλά και την ΕΕ ο κύριος στρατιωτικός αντίπαλος είναι η Ρωσία, ενώ η Κίνα είναι ο κύριος οικονομικός αντίπαλος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η οικονομική ανάκαμψη είναι αδύναμη και επισφαλής και αυτό εντείνει ακόμα περισσότερο τους ανταγωνισμούς για τους ενεργειακούς πόρους και τους δρόμους μεταφοράς τους, τις σφαίρες επιρροής, τις νέες αγορές, τόσο μεταξύ «αντιπάλων» ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, π.χ. ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ εναντίον Ρωσίας-Κίνας, όσο και μεταξύ «συμμάχων», π.χ. ΗΠΑ-Γερμανία-Γαλλία, με τις μικρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως η Τουρκία αλλά και η Ελλάδα, να διεκδικούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας για τις αστικές τους τάξεις.

Η κούρσα των εξοπλισμών είναι δεδομένη, και έτσι στρώνεται το έδαφος για περισσότερες τοπικές και περιφερειακές συγκρούσεις, αλλά και για μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση».

Εκδήλωση για τις στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ

Εκδήλωση με θέμα «Η ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις, οι εξελίξεις στην περιοχή και η εμπλοκή της χώρας μας», οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στο Επιμελητήριο Λάρισας. Ομιλητής θα είναι ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, καθηγητής Πανεπιστημίου (Γεωλογίας – Σεισμολογίας).

Λένα Κισσάβου
Ελευθερία Λάρισας