Κρήτη: Ο ανεμοστρόβιλος πάνω από τα θερμοκήπια της Παλιόχωρας (εικόνες & βίντεο)

Οι ανεμοστρόβιλοι είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται όλο πιο συχνά και στην Κρήτη με πολλούς να μιλάνε για άλλο ένα ακραίο φαινόμενο του οποίου η παρουσία συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

 

Οι ανεμοστρόβιλοι είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται όλο πιο συχνά και στην Κρήτη με πολλούς να μιλάνε για άλλο ένα ακραίο φαινόμενο του οποίου η παρουσία συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

Σήμερα, ανεμοστρόβιλος προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στην Παλιόχωρα, στην περιοχή του Κριού, στο Δήμου Καντάνου – Σελίνου.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του Γιώργου Βαρδάκη, ο ανεμοστρόβιλος χάραξε τον δρόμο από όπου πέρασε προκαλώντας σα σε γραμμή καταστροφές σε θερμοκήπια.

Το ευτυχές της υπόθεση είναι ότι δεν υπήρξε κάποια ανθρώπινο θύμα όμως οι ζημιές είναι μεγάλες και υπολογίζονται περίπου σε 5.000 ευρώ το στρέμμα.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα

Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας στην HuffPost Greece, στην χώρα μας υπάρχουν πράγματι ενδείξεις ότι το κλίμα έχει επηρεαστεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη, με έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως σπάνιες μα δυνατές βροχές και εμφανίσεις ανεμοστρόβιλων στην ξηρά και υδροστρόβιλων στην θάλασσα. Τα τελευταία δύο καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, αν και παλαιότερα δεν υπήρχε κάποιος καταγεγραμμένος αριθμός των φαινομένων. «Και αυτό γιατί τα φαινόμενα αυτά ήταν σπάνια», εξηγεί ο κ. Σιούτας.

Για τους ανεμοστρόβιλους ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η θέρμανση του αέρα και για τους υδροστρόβιλους η θέρμανση των ωκεανών. Τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία στην Ελλάδα γνωρίσαμε κυρίως μέσα από τις αμερικανικές ταινίες -με ανθρώπους να τρέχουν σε χαοτικές καλλιέργειες με καλαμπόκι ενώ πίσω τους τρέχει ένας σίφουνας- έχουν καταγραφεί σε όλη την χώρα, όμως παρατηρούνται συχνότερα στην βορειοδυτική Πελοπόννησο, στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Παρατηρούνται κυρίως τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Σιούτα, αρκετοί μπερδεύουν τους ανεμοστρόβιλους και τους υδροστρόβιλους με τους τυφώνες, όμως οι τελευταίοι εμφανίζονται κυρίως στον βόρειο Ατλαντικό και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση. Οι ανεμοστρόβιλοι, που εμφανίζονται κυρίως σε πεδινά παρά σε ορεινά μέρη, μπορούν ωστόσο να προκαλέσουν ζημιές σε καλλιέργειες, κτίρια και υποδομές που θα βρεθούν στον διάβα τους και οι υδροστρόβιλοι σε πλοία ή σε υποδομές που βρίσκονται κοντά σε ακτές.

Δείτε εικόνες και βίντεο στον Αγώνα της Κρήτης