Ψυχρολουσία για 104 Πατρινούς - Τι υποστηρίζει η Κτηματική υπηρεσία

Σε μια περιπέτεια άνευ προηγοουμένου ενεπλάκησαν ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της Ηρώων Πολυτεχνείου, στη θέση Γλυφάδα, που οι Πατρινοί έμαθαν να την αποκαλούν με βάση την ονομασία της θρυλικής καφετέριας «Πελεκάνος» που λειτουργούσε εκεί μέχρι πριν μερικά χρόνια.

 

Σε μια περιπέτεια άνευ προηγοουμένου ενεπλάκησαν ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της Ηρώων Πολυτεχνείου, στη θέση Γλυφάδα, που οι Πατρινοί έμαθαν να την αποκαλούν με βάση την ονομασία της θρυλικής καφετέριας «Πελεκάνος» που λειτουργούσε εκεί μέχρι πριν μερικά χρόνια.

Οι πολίτες βρέθηκαν εναγόμενοι από το Δημόσιο. Η Κτηματική Υπηρεσία μάλλον όψιμα θεωρεί ότι (πριν 40 χρόνια!) οι πολυκατοικίες στις οποίες διαμένουν ως ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές κτίστηκαν μερικώς σε δημόσια έκταση, είναι προϊόν καταπάτησης, με άλλα λόγια, και εγείρει αξιώσεις.
Μέχρι αυτές να κριθούν δικαστικά, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να μεταβιβάσουν τις περιουσίες τους: Τα διαμερίσματα δεσμεύονται!

Το αποτέλεσμα είναι εκείνοι να αντιδράσουν με ένδικα μέσα αλλά και με δημόσια διαμαρτυρία την οποία η «ΠτΔ» δημοσιεύει κατωτέρω.

«Είναι να απορεί κανείς με την Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας του Δημοσίου.

Ενώ έχουν κατασκευαστεί νόμιμα πολυκατοικίες πλέον των 38 ετών, ενώ έχει αξιοποιηθεί η παραλιακή πλευρά της πόλης μας προς την περιοχή της ΜΑΡΙΝΑΣ και την περιοχή ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ, εντελώς ξαφνικά ανακάλυψε ότι μέρος της έκτασης που έχουν οικοδομηθεί οι πολυκατοικίες διεκδικούνται από το Δημόσιο, έστω και αν έχουν νόμιμες οικοδομικές άδειες που το ίδιο έχει εγκρίνει προ τεσσαρακονταετίας αλλά και πρόσφατες.

Οπότε το Δημόσιο άσκησε 104 αγωγές κατά όλων των ιδιοκτητών που αγόρασαν διαμερίσματα και καταστήματα με το αιτιολογικό ότι στο οικόπεδο που αναγέρθηκαν οι πολυκατοικίες υπάρχουν και κάποια τμήματα, ελάχιστης επιφάνειας που καλύπτονται από τον παλαιό αιγιαλό και ότι από παράλειψη της υπηρεσίας δεν διεκδικήθηκαν από το Δημόσιο.

Πέραν του γεγονότος ότι οι πιο πάνω ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι και προφανώς θα ανατραπούν στο δικαστήριο, είναι απορίας άξιος ο τρόπος που λειτουργεί το Δημόσιο και κυρίως η συγκεκριμένη υπηρεσία, που αντί να προστατεύει τα συμφέροντα του δημοσίου όπου πράγματι απαιτείται, δημιουργεί προβλήματα εκεί που δεν υπάρχει λόγος.

Ενώ εξεδόθησαν νόμιμες άδειες ανέγερσης των οικοδομών, ενώ έγιναν νομότυπα οι αγορές των διαμερισμάτων, πληρώθηκαν στο ελληνικό Δημόσιο δικαιώματα και φόροι ενώ καθόλο το χρονικό διάστημα των 40 περίπου ετών που άρχισε να αξιοποιείται η περιοχή ουδέποτε η Κτηματική Υπηρεσία δεν προέβαλε κάποιο δικαίωμα η έστω δεν κοινοποίησε οποιοδήποτε έγγραφο που να προβάλλει τα υποτιθέμενα δικαιώματά της, τώρα ενώ γνωρίζει ότι οι αγωγές της δεν έχουν νομικό και ουσιαστικό έρεισμα προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα και να βλάψει τους ιδιοκτήτες.

Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει με την όψιμη ευαισθησία αυτής της Υπηρεσίας, όμως εκείνο που προβληματίζει όλους τους ιδιοκτήτες που ταλαιπωρούνται στα δικαστήρια είναι ποιος θα τους αποζημιώσει για την δαπάνη που θα υποβληθούν και την ψυχική τους ταλαιπωρία που επί του παρόντος αδυνατούν να μεταβιβάσουν τις ιδιοκτησίες τους στα παιδιά τους η να πωλήσουν.

Δεδομένου ότι το κτηματολόγιο θεωρεί ότι όλες οι πράξεις που έγιναν από το 1981 είναι άκυρες.

Αν το δικαστήριο δικαιώσει τους ιδιοκτήτες πράγμα που είναι το πλέον βέβαιο ο αρμόδιος υπεύθυνος της Κτηματικής Εταιρείας που υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα για την δικαστική διένεξη γνώριζε ότι θα επωμιστεί από πλευράς ευθύνης την όποια αποζημίωση των ιδιοκτητών που ταλαιπωρούνται θα ενεργούσε έτσι;

Να γιατί οι ενέργειες των οργάνων του Δημοσίου που δεν έχουν ουσία αλλά δημιουργούν προβλήματα, πρέπει να ταυτίζονται και με δικές τους ευθύνες όχι υπηρεσιακές αλλά και υλικές από πλευράς αποζημίωσης.

Προφανής η αγανάκτηση των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων και καταστημάτων της περιοχής οι οποίοι κατοικούν περίπου 40 χρόνια κατά της κτηματικής υπηρεσίας Αχαΐας.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 60Β».

Κων. Μαγνής
Πελοπόννησος