Μέσα σε δύο μόλις μήνες «έσβησε» η γνωστή σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη

Οι Μινωίτες, η σχέση με την Κρήτη, η παγκόσμια φήμη

 

Οι Μινωίτες, η σχέση με την Κρήτη, η παγκόσμια φήμη

Έδωσε μία άνιση μάχη, η διάγνωσή της είχε γίνει πριν δύο μήνες και η γνωστή σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη πέθανε σε ηλικία 46 ετών, νικημένη από τον καρκίνο.

Η είδηση του θανάτου της προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο και στον χώρο της μόδας, καθώς επρόκειτο για μία πολύ πετυχημένη σχεδιάστρια, η οποία είχε κάνει παγκόσμια μόδα τα αρχαιοελληνικά μοτίβα, ενώ είχε σχεδιάσει και τα κοστούμια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Από το Ρέθυμνο σε όλο τον κόσμο

Γεννημένη το 1972 στην Αθήνα, η Σοφία Κοκοσαλάκη μεγάλωσε στην πρωτεύουσα.

Η καταγωγή της ήταν από την Κρήτη και συγκεκριμένα από τα Ρούστικα Ρεθύμνου.

Αρχικά σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα έγινε δεκτή στο Κεντρικό Κολλέγιο Τεχνών και Διακόσμησης Αγίου Μαρτίνου (Central Saint Martins College of Art and Design) του Λονδίνου από όπου αποφοίτησε το 1998.

Ενδιάμεσα είχε συνεργαστεί με το ελληνικό περιοδικό «Γυναίκα» σε θέματα μόδας ενώ ήδη δημιουργίες της πωλούνταν σε καταστήματα μόδας της Ελλάδας.

Το 1999 παρουσίασε την πρώτη της συλλογή για άντρες και γυναίκες. Το 2002 έλαβε το βραβείο του περιοδικού ELLE και την ίδια χρονιά της ανατέθηκε ο σχεδιασμός των κοστουμιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Το 2004 κέρδισε το βραβείο New Generation Designer. Κατά καιρούς την είχαν εμπιστευτεί για τις εμφανίσεις τους, μερικές από τις πιο γνωστές σταρ του Χόλιγουντ όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Κριστίνα Ρίτσι, η Κέιτ Χάντσον, η Νταϊάνα Κρούγκερ, η Κάμερον Ντίαζ και πολλές άλλες.

Επίσης είχε σχεδιάσει τις στολές της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.

Tα ρούχα της Κοκοσαλάκη χαρακτηρίζονται από τον διεθνή κυρίως Τύπο ως βαθιά επηρεασμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό σε συνδυασμό με σύγχρονη στοιχεία αλλά ταυτόχρονα διατηρούν ένα διαχρονικό στιλ αντίθετα με τις εφήμερες προσταγές της μόδας.

Τα υλικά που χρησιμοποιούσε ήταν υψηλής ποιότητας υφάσματα και δέρματα, τα οποία συνήθως ράβονταν χειρωνακτικά. Η γνωστή σχεδιάστρια δεν ξεχνούσε την Κρήτη, προσφέροντας και η ίδια από την πλευρά της.

Το International Foundation for Greece (IFG) και η Σοφία Κοκοσαλάκη, το 2016, ενίσχυσαν την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, σχεδιάζοντας τέσσερα πρωτότυπα βραχιόλια τα οποία κυκλοφόρησαν αποκλειστικά από τα ΕΛΤΑ για την ενίσχυση των σκοπών του Ιδρύματος IFG.

Η βράβευση στον τόπο καταγωγής της

Το Μάιο του 2018, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και οι διοργανωτές της εκδήλωσης με θέμα «Contemporary Minoans – O Mινωικός πολιτισμός εμπνέει σύγχρονους δημιουργούς», είχαν τιμήσει την Σοφία Κοκοσαλάκη για την προσφορά της στην ανάδειξη της ελληνικής κληρονομιάς και ιδιαίτερα, της κρητικής της καταγωγής και μινωικής της επιρροής, ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας στην παγκόσμια σκηνή της μόδας.

Την εκδήλωση είχαν συνδιοργανώσει ο Οργανισμός και ήταν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού.

Ο κ. Αρναουτάκης είχε πει πως «πρόκειται για μια άξια τιμητική διάκριση που κρύβει πολλούς συμβολισμούς αλλά κυρίως που φανερώνει πως ο Μινωικός Πολιτισμός αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του δυτικού πολιτισμού, καθώς άφησε σπουδαία αποτυπώματα στις τέχνες, στη ζωγραφική, στα χρώματα, την αρχιτεκτονική, και “άνοιξε δρόμους” στους σύγχρονους καιρούς…».

«Εμπνέομαι συνεχώς από το γνήσιο περιβάλλον και τον πλούσιο πολιτισμό της Κρήτης» είχε πει τότε η Ελληνίδα σχεδιάστρια.

Σε συνέντευξή της, είχε πει:

«To σπίτι μου στο Λονδίνο είναι πάντα ανοικτό για μουσαφίρηδες της τελευταίας στιγμής. Υπάρχει φαγητό και κρασί για τον καθένα και ευχαριστιέμαι τις επισκέψεις ακόμη και όταν γίνονται αργά τη νύχτα.

Είμαι Ελληνίδα στη φιλοξενία σε αντίθεση με τους Λονδρέζους οι οποίοι απαιτούν πολλών εβδομάδων e-mail για μια πρόσκληση για δείπνο στο σπίτι. Ναι, υπάρχει ελληνικό πνεύμα στο σπίτι μου. Υπάρχει αυθορμητισμός, φιλοξενία και καλή διάθεση».

Τελευταίο «αντίο»

Ο συνάδελφός της Βασίλης Ζούλιας έσπευσε να αποχαιρετήσει τη Σοφία Κοκοσαλάκη μέσα από μία ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

«Τι μεγάλη απώλεια για τον χώρο της μόδας… RIP αγαπημένη Σοφία Κοκοσαλάκη. Το ταλέντο σου ξεπερνούσε το συνηθισμένο», έγραψε ο κ. Ζούλιας.

Ο πρώην πρεσβευτής της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα Τζον Κίτμερ αποχαιρέτισε την Σοφία Κοκοσαλάκη στο twitter: «Το μεγάλο σολ.

Πενθούμε μια εξαιρετική σχεδιάστρια, ένα γοητευτικό άτομο με πολλούς φίλους και θαυμαστές στην Αγγλία, την Ελλάδα και παγκοσμίως. Καλό ταξίδι, Σοφία Κοκοσαλάκη. Αιωνία η μνήμη».

Δείτε φωτογραφίες στην εφημερίδα Πατρίς Ηρακλείου