Ηράκλειο Κρήτης: Οι διαρρήξεις και το… χρηματιστήριο του χρυσού

Πού καταλήγουν τα κλεμμένα και ποιοι κινούν τα νήματα

 

Πού καταλήγουν τα κλεμμένα και ποιοι κινούν τα νήματα

Πού καταλήγουν τα κλεμμένα χρυσά κοσμήματα; Σε ποιους διοχετεύουν οι διαρρήκτες τα πολυάριθμα κοσμήματα που κλέβουν από δεκάδες σπίτια στο Ηράκλειο; Ποιοι είναι οι «αθέατοι» που κινούν τα νήματα πίσω από τις αλλεπάλληλες διαρρήξεις με φόντο τον χρυσό; Ποιοι είναι οι ενδιάμεσοι και οι συνδετικοί κρίκοι;

Ίσως σε αυτήν την κατεύθυνση θα έπρεπε να στραφούν με μεγαλύτερη έμφαση και επιμονή οι έρευνες των Αρχών ώστε να εντοπίσουν την πραγματική «πηγή» του κακού…

Είτε πρόκειται για τοξικομανείς που «σκοτώνουν» τα κλοπιμαία για την δόση τους είτε πρόκειται για οργανωμένες συμμορίες που δρουν με άκρως επαγγελματικό τρόπο, ζητούμενο παραμένει το…χρηματιστήριο χρυσού.

Μέσα από πλήθος δικογραφιών έχει αποδειχθεί ότι μέρος των κλεμμένων καταλήγει σε ενεχυροδανειστήρια. Στις Αρχές είχαν επίσης περιέλθει πληροφορίες για μεταφορά των κλεμμένων (με πλοία της γραμμής) με σκοπό το λιώσιμο τους σε χυτήρια εκτός Κρήτης ή ακόμα και εκτός Ελλάδος.

Και αυτή είναι η μεγαλύτερη δυσκολία στις έρευνες αυτού του είδους, ότι τα κοσμήματα… εξαφανίζονται. Αλλάζουν χέρια με ταχύτητα φωτός και καταλήγουν σε κάποιο χυτήριο με αποτέλεσμα να χαθεί για πάντα η «ταυτότητα» του κλεμμένου κοσμήματος.

Όλα δείχνουν ότι υπάρχουν καλά δομημένα εγκληματικά δίκτυα που «ανατροφοδοτούν» πολλές από τις διαρρήξεις που διαπράττονται και σε επίπεδο Κρήτης.

Κατά καιρούς μέσα από διάφορες δικογραφίες της Ασφάλειας Ηρακλείου εντοπίζονται κάποια «ίχνη» που αναμφίβολα απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση για να δείξουν τον δρόμο…

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 19χρονου σούπερ-διαρρήκτη, ο οποίος αναμένεται να δικαστεί για δεκάδες κλοπές σε σπίτια με την συνολική αξία των κλοπιμαίων να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Στην προανακριτική του απολογία είχε υποστηρίξει ότι πολλά από τα κλεμμένα είχαν καταλήξει στα χέρια του «Θωμά» (Αλβανικής υπηκοότητας), τον οποίο συναντούσε σε παρκάκι του κέντρου. Υποστηρίζει ότι ο «Θωμάς» στις συναντήσεις τους πήγαινε εφοδιασμένος με μία ζυγαριά ακριβείας και αγόραζε το γραμμάριο του χρυσού προς 13 ευρώ.

Ποιοι είναι λοιπόν οι… παραδόπιστοι Θωμάδες, μικρότερης ή μεγαλύτερης ισχύος, που λειτουργούν ως «δεξαμενή» των κλεμμένων σε Ηράκλειο και Κρήτη;

Προβληματισμοί που αναπόφευκτα αναφύονται μέσα από κάθε δικογραφία που διαβιβάζεται στην δικαιοσύνη και αφορά στην συστηματική δράση διαρρηκτών με δεκάδες εισβολές σε σπίτια Ηρακλειωτών.

Μία τέτοια δικογραφία είναι και αυτή που διαβιβάστηκε χθες από την Ασφάλεια Ηρακλείου με δύο συλληφθέντες (ο τρίτος διαφεύγει) στην δράση των οποίων αποδίδονται τουλάχιστον 26 περιπτώσεις κλοπών. Οι νεαροί, ηλικίας 25, 21 και 23 ετών (με ποινικό παρελθόν) είχαν τεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα υπό επιτήρηση από αστυνομικούς της υπηρεσίας αφού προηγουμένως κατάφεραν να τους ταυτοποιήσουν με την αξιοποίηση οπτικού υλικού από κάμερες ασφαλείας.

Τα κοσμήματα που έβαλαν στο χέρι ξεπερνούν σε αξία τις 110.000 ευρώ ενώ αρκετές χιλιάδες ευρώ ήταν και τα μετρητά που άρπαξαν από διάφορα σπίτια. Η δικογραφία περιλαμβάνει ουκ ολίγες καταθέσεις Ηρακλειωτών που αντίκρισαν τα σπίτια τους «λεηλατημένα». Χρυσά περιδέραια, χρυσά δακτυλίδια με ρουμπίνια και σμαράγδια, βραχιόλια και σκουλαρίκια με διαμαντάκια, χρυσά μενταγιόν και άλλα πολλά έκαναν… φτερά.

Πολλές από τις διαρρήξεις είχαν γίνει στην περιοχή του Μασταμπά και της Θερίσου, όμως «χτυπήματα» καταγράφονται και σε άλλες συνοικίες της πόλης. Πρωινές ή απογευματινές ώρες και όσο οι ένοικοι απουσίαζαν, οι δράστες έστηναν «πάρτι», με πρόσβαση στα διαμερίσματα από δένδρα που εφάπτονταν με τα μπαλκόνια ή όμορες οικοδομές. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως προκύπτει, χρησιμοποιούσαν φορητές σκάλες που είχαν αφήσει οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες στο εξωτερικό χώρο, ξύλινες παλέτες, ακόμα και σκαλωσιές.

Ευαγγελία Καρεκλάκη
Πατρίς Ηρακλείου