Thomas Cook: Ανησυχία στη Ρόδο για τις πληρωμές από τη Σκανδιναβία

Προβληματισμός αλλά κυρίως ανησυχία έχει προκληθεί από την Παρασκευή το βράδυ σε πολλούς ξενοδόχους της Ρόδου, καθώς, ο Thomas Cook Σκανδιναβίας δεν πλήρωσε μέρος των χρημάτων που οφείλει για διαμονές τουριστών-πελατών του προηγούμενου διαστήματος

 

Προβληματισμός αλλά κυρίως ανησυχία έχει προκληθεί από την Παρασκευή το βράδυ σε πολλούς ξενοδόχους της Ρόδου, καθώς, ο Thomas Cook Σκανδιναβίας δεν πλήρωσε μέρος των χρημάτων που οφείλει για διαμονές τουριστών-πελατών του προηγούμενου διαστήματος.

Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή», αρκετοί ξενοδόχοι της Ρόδου που συνεργάζονται με το Σκανδιναβικό κομμάτι του τουριστικού οργανισμού ο οποίος στις 23 του Σεπτέμβρη στο μεγαλύτερο μέρος του κήρυξε ως γνωστόν πτώχευση, περίμεναν στις 4 Οκτωβρίου να δουν στους λογαριασμούς τους χρήματα για τις οφειλές του μήνα Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια της μέρας όσοι παρακολουθούσαν την κίνηση των λογαριασμών τους δεν έβλεπαν σε αυτούς χρήματα από τον Thomas Cook με αποτέλεσμα να αρχίσει να δημιουργείται ένα κλίμα έντονης ανησυχίας και ο φόβος για οικονομική κατάρρευση και του συγκεκριμένου τμήματος.

Όσο οι πληρωμές δεν γίνονταν τόσο η ανησυχία μεγάλωνε με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι-συνεργάτες του να έχουν αρχίσει να επικοινωνούν μεταξύ τους για να μάθουν αν κάποιος είχε πληρωθεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στη Ρόδο, ενώ την κατάσταση επέτεινε και το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει επικοινωνία με τους υπέυθυνους του οργανισμού για ενημέρωση.

Η δυσάρεστη και αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη έβαλε σε σκέψεις τους ξενοδόχους, που φοβήθηκαν ότι το ντόμινο της πτώχευσης πιθανόν να συμπαρασύρει και τον Thomas Cook Σκανδιναβίας.

Υπογραμμίζεται ότι επειδή για την ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων που γίνεται απόγευμα και ειδικότερα Παρασκευή, χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να αποτυπωθεί η πράξη της μεταφοράς στους λογαριασμούς, επισημάνθηκε από κάποιους ότι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι το κλίμα που επικράτησε και χθες ήταν ιδιαίτερα βαρύ, καθώς κάποιοι ξενοδόχοι είχαν σκεφτεί ακόμα και να μη δεχτούν αφίξεις πελατών για το επόμενο διάστημα, αν μέσα σε εύλογο διάστημα δεν έπαιρναν τα χρήματά τους. Σημειώνεται ότι τα ξενοδοχεία της Ρόδου που έχουν συνεργασία με τον Thomas Cook Σκανδιναβίας έχουν και το μήνα Οκτώβριο πελάτες!

Έκτακτη συνάντηση

Υπό το βάρος μίας νέας πιθανής οικονομικής κατάρρευσης, περίπου είκοσι ξενοδόχοι του νησιού μας που συνεργάζονται με το συγκεκριμένο τμήμα του οργανισμού, πήραν την πρωτοβουλία να συναντηθούν και να συζητήσουν το θέμα, ώστε να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Semiramis, και μάλιστα παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Κώστας Ταρασλιάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος και ο πρόεδρος του συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργος Ματσίγκος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρξε αρκετά μεγάλος προβληματισμός για την εξέλιξη αυτή, καθώς η οικονομική υστέρηση που παρατηρείται ίσως να είναι ο προάγγελος μίας ακόμα κατάρρευσης. Οι ξενοδόχοι εξέφρασαν φόβους για νέα πτώχευση καθώς αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε «μπαίνουν μέσα» τρεις μήνες ενώ εκκρεμεί και ο Οκτώβριος χωρίς να υπολογίζεται η ζημιά για την επόμενη σεζόν από τη Σκανδιναβία.

Πάντως κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, στάλθηκε από τον οργανισμό ενημερωτική επιστολή στους συνεργάτες-ξενοδόχους με την οποία έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση στις πληρωμές και διαβεβαίωνε ότι μέχρι τέλος του μήνα η οφειλή θα τακτοποιηθεί.

Μάλιστα έγινε γνωστό ότι ξενοδόχοι σε άλλες περιοχές της χώρας όπου τα οικονομικά ανοίγματα ήταν μικρότερα, πληρώθηκαν ήδη. Ως εκ τούτου οι ξενοδόχοι του νησιού μας αποφάσισαν να δείξουν ψυχραιμία την παρούσα στιγμή χωρίς να προχωρήσουν σε ακραίες ενέργειες, θέλοντας να διατηρήσουν και την καλή εικόνα του προορισμού.

Πηγή: Η Ροδιακή