Το Δημόσιο παίρνει πίσω 77 οικόπεδα στο Αγαθονήσι

Είχαν παραχωρηθεί σε κατοίκους του νησιού για ανέγερση κατοικιών αλλά δεν αξιοποιήθηκαν

 

Είχαν παραχωρηθεί σε κατοίκους του νησιού για ανέγερση κατοικιών αλλά δεν αξιοποιήθηκαν

Η αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου, παίρνει πίσω τα οικόπεδα που παραχώρησε σε 77 άτομα στο Αγαθονήσι καθώς δεν τήρησαν τους όρους και τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για την παραχώρησή τους.

Μάλιστα εκδόθηκαν και διαπιστωτικές πράξεις αυτοδίκαιης ανάκλησης των σχετικών αποφάσεων που είχε υπογράψει για καθεμία από τις περιπτώσεις αυτές ο τότε περιφερειακός διευθυντής, την οποία υπογράφει σήμερα ο ασκών καθήκοντα συντονιστή, Πολύκαρπος Πολυχρονάκης.

Η υπόθεση είναι παλιά και ξεκινά από το 1977 όταν με το νόμο 719 το νησί «περνά» στην κυριότητα του Δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα παραχωρείται γη έκτασης 500 τ.μ. σε όποιον είχε αποφασίσει να παραμείνει στο νησί και να οικοδομήσει.

Σύμφωνα με τον νόμο «βασική προϋπόθεση των δωρεάν και κατά κυριότητα παραχωρήσεων των τεμαχισμένων οικοπέδων του Δημοσίου είναι η μόνιμη εγκατάσταση στη νήσο Αγαθονήσι των αιτούντων ιδιωτών οι οποίοι στερούνται στέγης και έχουν την ελληνική ιθαγένεια καθώς και η ανέγερση οικοδομής μέσα σε πέντε έτη από την έκδοση της σχετικής απόφασης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» παραχωρήθηκαν περίπου 90 τέτοια οικόπεδα αρχής γενομένης από το έτος 1984 τα περισσότερα από τα οποία δόθηκαν σε δημότες του Αγαθονησίου που όμως δεν ήταν μόνιμοι κάτοικοι.

Είχαν όμως υπογράψει τότε υπεύθυνη δήλωση ότι επρόκειτο να εγκατασταθούν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στο νησί, κάτι που τελικά δεν έκαναν.
Μάλιστα είχαν την υποχρέωση εντός πέντε ετών να οικοδομήσουν μέσα στο οικόπεδο που τους παραχωρήθηκε, για να παραμείνει στην ιδιοκτησία τους.

Τα χρόνια πέρασαν και η πλειονότητα των ιδιοκτητών δεν τήρησε τους όρους με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει πριν από περίπου δέκα χρόνια η διαδικασία ανάκλησης των παλιών εκείνων αποφάσεων. Από το σύνολο των οικοπέδων που παραχωρήθηκαν οικοδομήθηκαν μόνο τα 13. Σε όλα τα υπόλοιπα έληξε αυτόματα με την πάροδο της πενταετίας, η ισχύς του παραχωρητηρίου.

Οι εκτάσεις αυτές πλέον όπως δήλωσε στη «Ροδιακή», και ο δήμαρχος Αγαθονησίου Βαγγέλης Κόττορος, θα δοθούν σε άλλους ενδιαφερόμενους καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα στο νησί και οι ανάγκες για κατοικία είναι μεγάλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όποιοι εκ των προηγούμενων ιδιοκτητών επιθυμούν να υποβάλουν νέα αίτηση για εκ νέου παραχώρηση οικοπέδου, έχουν το δικαίωμα να το κάνουν αρκεί να τηρήσουν τους όρους της ανέγερσης κατοικίας εντός πενταετίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση και πάλι θα τους αφαιρεθεί το οικόπεδο.

Πάντως, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, αν και προσπάθησε πολλές φορές σε συναντήσεις του με τους αρμόδιους υπουργούς να αλλάξει τους όρους για την παραχώρηση και να ισχύσει μεγαλύτερο διάστημα για την προθεσμία οικοδόμησής του (τουλάχιστον δεκαετία), τελικά δεν τα κατάφερε.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη νέα διαδικασία, για την παραχώρηση των εκτάσεων αυτών, ενδιαφέρον μπορούν να εκφράσουν και όσοι δεν είναι δημότες ή κάτοικοι του νησιού, αρκεί να θέλουν να κατοικήσουν στο Αγαθονήσι και να είναι αποφασισμένοι να χτίσουν εκεί σπίτι.

Βαρβάρα Μπογδάνου
Πηγή: Η Ροδιακή