Ηράκλειο: Το 3ο Λύκειο… αναρριχήθηκε στην κορυφή της Ελλάδας (εικόνες)

Το μοναδικό σχολείο με τοίχο αναρρίχησης μαζί με αίθουσα Crossfit - Πώς μια υπόγεια αποθήκη μετατράπηκε σε σύγχρονο γυμναστήριο για τους μαθητές

 

Το μοναδικό σχολείο με τοίχο αναρρίχησης μαζί με αίθουσα Crossfit - Πώς μια υπόγεια αποθήκη μετατράπηκε σε σύγχρονο γυμναστήριο για τους μαθητές

Τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί σε μία ιδέα που έχει έρθει η ώρα της, είχε πει ο Βίκτωρ Ουγκώ. Και όταν το 2000 άρχισαν οι μαθητές του 3ου Λυκείου Ηρακλείου να αφήνουν τις υπόγειες αίθουσές τους και να πηγαίνουν στις νέες στην ανατολική πλευρά, αυτές μετατράπηκαν σε… αποθήκες.

Δεν έμειναν όμως έτσι. Τουλάχιστον όχι όλες. Οι γυμναστές Μανώλης Πλουμάκης και Αλέξης Οικονόμου έριξαν την ιδέα, αυτή “συναντήθηκε” με άτομα (Διεύθυνση και προσωπικό του σχολείου, καθώς και με τον Σύλλογο Γονέων) που βλέπουν μακριά, συμφώνησαν και μετά από πολλές προσπάθειες το ιστορικό σχολείο (στον χώρο που τώρα βρίσκεται, επί Δημοκρατίας είναι από το 1976) απέκτησε μία κλειστή σύγχρονη αίθουσα εκγύμνασης, η οποία διαθέτει και τοίχο αναρρίχησης!

Ναι, καλά διαβάσατε. Τοίχο αναρρίχησης, και οι μαθητές (αγόρια, κορίτσια) βάζοντας τα σωστά παπούτσια τον απολαμβάνουν.

Τίποτα, λοιπόν, δεν αντιστάθηκε στην ιδέα που είχε έρθει η ώρα της…

«Σκεφτήκαμε να φτιάξουμε αυτόν τον χώρο που θα μπορούν τα παιδιά να γυμνάζονται, να τους δώσουμε νέες λύσεις για τη ζωή τους. Το «νους υγιής εν σώματι υγιεί», το υποστηρίζουμε με πάθος.

H προσπάθεια αυτή είχε αρωγούς τους γονείς και τους χορηγούς προμηθευτές μας… Τους ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ και θα ήθελα να αφιερώσω αυτή την ημέρα στον Μπάμπη Αρμάο που δεν είναι πια μαζί μας…», τόνισε ο διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Μανώλης Αλεξάκης στην διάρκεια των εγκαινίων του γυμναστηρίου, την Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, και συνέχισε:

«Τα παιδιά θα δουλεύουν στο γυμναστήριο σε ομάδες, κυκλικά και στον τοίχο και στα όργανα. Έτσι, το σχολείο μαζί με ό,τι υπάρχει επάνω θα έχει μία ολοκληρωμένη πρόταση στο κομμάτι του αθλητισμού».

Η χαρά όλων την ημέρα των εγκαινίων μεγάλη. Θυμόντουσαν την αίθουσα-αποθήκη πώς ήταν και πώς έγινε και δεν πίστευαν στα μάτια τους. Εκεί ήταν και μοιραζόταν τη χαρά τους αλλά και το αποτέλεσμά τους ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο προϊστάμενος του Γραφείου Φυσικής Αγωγής Γιάννης Νιστικάκης, η σχολική συμβούλος Φυσικής Αγωγής Λύδα Ζαμπετάκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μιχάλης Δελάκης αλλά και μέλη του Δ.Σ., το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό δυναμικό του Σχολείου.

«Στόχος είναι όλοι μας, με οποιονδήποτε τρόπο να συμβάλουμε ώστε τα παιδιά μας να αγαπήσουν τον αθλητισμό, να εντάξουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο αθλητισμός είναι υγεία, χαρά, ζωντάνια, γιορτή, πολιτισμός. Η Περιφέρεια Κρήτης με τις πολλές δράσεις που πραγματοποιεί θέλει να εντάξει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά στον αθλητισμό», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Νίκος Συριγωνάκης.

Η ιδέα δημιουργίας του γυμναστηρίου γεννήθηκε πέρσι, όταν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής Μανώλης Πλουμάκης και Αλέξης Οικονόμου θέλησαν να εκμεταλλευτούν τον χώρο, κάνοντάς τον πιο λειτουργικό και χρήσιμο για την εκπαιδευτική οικογένεια του σχολείου τους. Με την παρότρυνση του διευθυντή και τη βοήθεια σύσσωμου του προσωπικού του σχολείου και ιδιαιτέρως του φύλακα της εγκατάστασης αλλά και των γονέων, των προμηθευτών και χορηγών, το όραμα έγινε πραγματικότητα.

Ένα σύγχρονο γυμναστήριο που διαθέτει παράλληλα και πολυμηχάνημα άσκησης, τμήμα crossfit με μπάλες, βάρη, στρώματα και τηλεόραση έρχεται να προτείνει έναν εναλλακτικό και πιο ελκυστικό για τα παιδιά τρόπο γυμναστικής. «Η πίστα αναρρίχησης είναι πιστοποιημένη, κατασκευασμένη από επαγγελματία και ασφαλής για τα παιδιά.

Η αίθουσα τύπου crossfit δίνει τη δυνατότητα για ένα μεγάλο ασκησιολόγιο και αυτό αρέσει στα παιδιά», δήλωσε ο Αλέξης Οικονόμου ενώ ο Μανώλης Πλουμάκης πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό που υλοποιήθηκε αυτή η ιδέα και υπάρχει ένας επιπλέον χώρος άσκησης για τα παιδιά. Το νέο γυμναστήριο αποτελεί επιπλέον κίνητρο για άσκηση και οι μαθητές το έχουν δει πολύ θετικά. Όλο αυτό εντάσσεται στο πρόγραμμα που υλοποιούμε στην περιβαλλοντική και έχει να κάνει με windsurfing, πεζοπορία κ.τλ.».

Αρωγός στην όλη προσπάθεια ήταν και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου ΓΕΛ, με τον πρόεδρο του Μιχάλη Δελλάκη να τονίζει: «Τα μοναδικά πράγματα γίνονται από κει που δεν το περιμένεις, γιατί ο λυκειάρχης, ο Σύλλογος και οι γονείς είχαν δει τελειωμένο τον χώρο όταν ήταν ακόμη με τα μπάζα. Είναι ευτυχής συγκυρία που ο Νίκος Συριγωνάκης είναι αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου γιατί υπηρετεί χρόνια τον αθλητισμό και βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη».

Πηγή: Πατρίς Ηρακλείου/Αντώνης Παπουτσάκης