Λάρισα: «Πάρτε μέτρα για τις άδειες καρέκλες»

Δε θα ανοίξουν πολλές επιχειρήσεις στα παράλια

 

Δε θα ανοίξουν πολλές επιχειρήσεις στα παράλια

«H Αθήνα δεν είναι ίδια χωρίς τα μπαρ και τα εστιατόριά της», έγραφε πριν λίγες ημέρες ο Μιχάλης Μιχαήλ στη Lifo περιγράφοντας μία από τις πιο όμορφες αφορμές κοινωνικής συναναστροφής, που είναι η έξοδος για φαγητό.

Και τι σημαίνει άραγε αυτό για μια πόλη σαν τη Λάρισα, η καθημερινότητα της οποίας είναι άμεσα συνυφασμένη με την απόλαυση ενός καφέ, με μεσημεριανά τσιπουράκια, με τραπεζάκια έξω και βραδινές συναντήσεις στους πολύβουους πεζοδρόμους; Τελετουργίες που συνθέτουν αφενός την πολιτισμική ταυτότητα της πόλης και ταυτόχρονα αποτελούν κινητήριο δύναμη για έναν σημαντικό παράγοντα της τοπικής οικονομίας με εκατοντάδες εργαζόμενους.

Τα νέα για τον κλάδο της εστίασης δεν είναι καλά και απειλούν με λουκέτο τουλάχιστον 35.000 επιχειρήσεις σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Θέμα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν επίσης και δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης στη Λάρισα αλλά και στα παράλια με τους ανθρώπους του κλάδου να βρίσκονται αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα της επόμενης ημέρας.

Όπως σημειώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λάρισας, κ. Αλέξης Σακελλάρης οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις των τελευταίων μηνών, κατά τους οποίους τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, τα υψηλά λειτουργικά έξοδα αλλά και οι υγειονομικοί περιορισμοί που επιβάλουν τη λειτουργία στο 1/3 της δυναμικότητας της κάθε επιχείρησης, είναι η τελευταία πράξη στο δράμα του κλάδου της εστίασης.«Η νέα πραγματικότητα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε σε 1 μήνα από σήμερα δεν είναι ευοίωνη και δυστυχώς παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας προς την πολιτεία στους σχεδιασμούς της οποίας σταθήκαμε αρωγοί από την πρώτη στιγμή, στηρίζοντας κάθε μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας- μέχρι τώρα καμία από τις προτάσεις μας δεν έχει τεθεί προς συζήτηση. Αναμένουμε βέβαια με αγωνία και προσμονή τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, καθώς όπως έγινε γνωστό μέσω του Τύπου η κυβέρνηση αξιολογεί το αίτημα των επαγγελματιών για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και την απαλλαγή τους από ΦΠΑ για προστατευτικές μάσκες, ενώ ελπιδοφόρα είναι και η πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου για την αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων σε εξωτερικούς χώρους με στόχο την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού πελατών, όπου αυτό είναι εφικτό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πανελλαδική συζήτηση και συντονισμός με συναδέλφους απ' όλη την Ελλάδα προκειμένου από κοινού να εξετάσουμε τις ενέργειες της επόμενης ημέρας, από το πιο μικρό καφενεδάκι, μέχρι το πολυτελές εστιατόριο, την ταβέρνα, το μπαρ ενός ξενοδοχείου αλλά και τις επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας».

ΔΙΠΛΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ

Στα νέα δεδομένα ετοιμάζονται να προσαρμοστούν και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στα παράλια του νομού Λάρισας, οι οποίοι εκτός από τους υγειονομικούς περιορισμούς και τις υποχρεώσεις που τρέχουν, καλούνται να αντιμετωπίσουν και το βαρύ πλήγμα στον τουρισμό. Όπως δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλίων ν. Λάρισας κ. Δημήτρης Ηλιάδης, το lockdown δείχνει να είναι μονόδρομος για μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων, καθώς οι περιορισμοί στην εξυπηρέτηση βάσει των τετραγωνικών (1 άτομο/3 τ.μ) καθιστά ουσιαστικά ασύμφορη την επαναλειτουργία τους. «Ουσιαστικά τα μαγαζιά θα υπολειτουργούν αδυνατώντας να καλύψουν τα έξοδά τους, πόσο μάλλον τα καταστήματα που ανοίγουν μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η σεζόν για εμάς έχει κυριολεκτικά χαθεί. Το σχέδιο για την επανεκκίνηση των καταστημάτων εστίασης, ως έχει μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι μη βιώσιμο. Ενδεχομένως το άνοιγμα των επιχειρήσεων νωρίτερα από την 1η Ιουνίου να βοηθούσε στην εξομάλυνση της κατάστασης, επιτρέποντας στον κόσμο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα μετατρέποντας τον φόβο σε γνώση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Παραλίων ν. Λάρισας αριθμεί τουλάχιστον 200 ΑΦΜ τόσο από τα παράλια όσο και από χωριά του νομού, ενώ στα μέλη του περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Η εστίαση διαμαρτύρεται συμβολικά την Τετάρτη 6 Μαΐου στις 20:00, ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα με μια πρωτότυπη εκδήλωση-διαμαρτυρία ως μέρος της πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας των ανθρώπων της εστίασης και του τουρισμού EMPTY CHAIRS - ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ.

Περισσότεροι από 30 σύλλογοι εστίασης από όλη την Ελλάδα, καλούν όλους τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό να διεκδικήσουν λύσεις για την επιβίωση του κλάδου.

Μεταξύ άλλων τα αιτήματα του κλάδου είναι:

* Μείωση του φορολογικού συντελεστή σε όλη την εστίαση στο 6% και 13%.

* Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% και με ανώτατο πλαφόν κόστους ανά υπάλληλο του επισιτιστικού κλάδου τα 250 ευρώ.

* Μηδενικά μισθώματα για την περίοδο που τα καταστήματα εστίασης έμειναν κλειστά με κρατική εντολή και μείωση 40% στα ενοίκια μέχρι το τέλος του έτους.

* Κεφάλαιο επανεκκίνησης -ως έκτακτη κρατική ενίσχυση- για όλα τα καταστήματα εστίασης στο 3% του ετήσιου τζίρου του 2019 και με ανώτατο πλαφόν τα 8.000 ευρώ.

* Επέκταση χορήγησης 800 ευρώ για όλους τους ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και τους εταίρους επιχειρήσεων κάθε νομικής μορφής, ανεξαρτήτως αριθμού προσωπικού.

* Καταβολή της καθαρής αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεπικοινωνιών καθόλη τη διάρκεια που τα καταστήματα παραμένουν κλειστά.

* Υπαγωγή των υποχρεώσεων που θα δημιουργηθούν σε καθεστώς 48 δόσεων.

 

Χαρίκλεια Βλαχάκη

Φωτογραφίες: Μαρία Ζησοπούλου

Ελευθερία Λάρισας