Έλλειψη φαρμάκων καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου

Την έλλειψη φαρμάκων στην αγορά, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, ζητώντας την παρέμβαση των αρμοδίων

 

Την έλλειψη φαρμάκων στην αγορά, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, ζητώντας την παρέμβαση των αρμοδίων.

Όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του, έχουν «χαθεί» από την αγορά απαραίτητα φάρμακα για τη θεραπεία ευπαθών ομάδων με κίνδυνο για τη ζωή τους.
Ειδικότερα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου (Φ.Σ.Δ.), αναφέρει τα εξής:

«Ο Φ.Σ.Δ. με υψηλό αίσθημα ευθύνης καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, έδειξε υψηλά αντανακλαστικά και ανταποκρίθηκε στο ρόλο του ως πυλώνας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιορίζοντας στο ελάχιστο την ταλαιπωρία των ασθενών και λειτουργώντας ως σύμβουλος υγείας των πολιτών στις αυξημένες ανάγκες τους.

Η διασπορά και η κατανομή των φαρμακείων τόσο στην επικράτεια όσο και σε επίπεδο νομού, η υπευθυνότητα και η επιστημονική κατάρτιση των φαρμακοποιών, συνετέλεσαν στο να απορροφηθούν όλοι οι κραδασμοί, με αποτέλεσμα η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω.

Παρόλο που όλα τα μέτρα που ελήφθησαν έτειναν στη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών (άυλη συνταγογράφηση, μεγαλύτερη διάρκεια εκτέλεσης των συνταγών κ.λπ.) το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων που προϋπήρχε της κρίσης διογκώθηκε, αν και προβλέφθηκε η παροδική απαγόρευση των εξαγωγών (μέτρο που επανειλημμένα κρίθηκε αναποτελεσματικό).

Αποτέλεσμα, να χαθούν από την αγορά απαραίτητα φάρμακα για τη θεραπεία ευπαθών ομάδων με κίνδυνο για τη ζωή τους και να επιβαρυνθεί το ήδη καταπονημένο σύστημα υγείας.
Ο Φ.Σ.Δ. με συντονισμένες ενέργειες επισήμανε το πρόβλημα έγκαιρα αλλά υπήρξε αποποίηση και μετατόπιση ευθυνών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (φαρμακαποθήκες, εταιρείες, ΕΟΦ, Υπουργείο Υγείας).

Μεσούσης της κρίσης, που όλοι αντιλήφθηκαν την αξία της ανθρώπινης ζωής ανεξαρτήτως κόστους, προτείνουμε πρωτίστως την πλήρη κάλυψη των εγχώριων αναγκών με πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών και κατάργηση των παράλογων απαιτήσεων των εταιρειών κατά την προμήθεια φαρμάκων.

Ο Φ.Σ.Δ. είναι στη διάθεση κάθε υπερκείμενης αρχής για να συμβάλει στη λύση του προβλήματος αυτού».

Η Ροδιακή