Αλικαρνασσός - Καταυλισμός Ρομα: Ενισχύονται τα μέτρα υγειονομικής προστασίας

Επαναληπτικές απολυμάνσεις πραγματοποιούνται στον καταυλισμό των Ρομά στη Ν. Αλικαρνασσό, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί να γίνει διανομή μεγάλων ποσοτήτων σαπουνιών, χλωρίνης και υγρών κρεμασάπουνων για τις ανάγκες προστασίας της ατομικής υγιεινής των περισσότερων από 700 ατόμων που ζουν εκεί

 

Επαναληπτικές απολυμάνσεις πραγματοποιούνται στον καταυλισμό των Ρομά στη Ν. Αλικαρνασσό, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί να γίνει διανομή μεγάλων ποσοτήτων σαπουνιών, χλωρίνης και υγρών κρεμασάπουνων για τις ανάγκες προστασίας της ατομικής υγιεινής των περισσότερων από 700 ατόμων που ζουν εκεί.

Όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Ρένα Παπαδάκη, θα πραγματοποιηθεί επαναληπτική απολύμανση μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα και οι απολυμάνσεις θα επαναλαμβάνονται σε εβδομαδιαία βάση. Παράλληλα με όλα αυτά ξεκινά και μυοκτονία με την προοπτική κάλυψης ολόκληρου του έτους.

Χθες πραγματοποιήθηκε προληπτική απολύμανση παρουσία της αντιδημάρχου κ. Ρένας Παπαδάκη, του Υγιεινολόγου και Επόπτη Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Δρ. Αντώνη Παπαδάκη, καθώς και του προέδρου του Παγκρήτιου Συλλόγου Τσιγγάνων «Ελπίδα» κ. Θανάση Κατσαρή.

Παράλληλα επισημάνθηκε στον κ. Κατσαρή ότι πρέπει να τηρούνται πιστά όλα τα μέτρα προστασίας για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

Όπως είναι γνωστό, στην παραγκούπολη του καταυλισμού, που επεκτάθηκε με νέα σύγχρονα κτίσματα τα τελευταία χρόνια, ζουν περισσότεροι από επτακόσιοι άνθρωποι μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες. Κορυφαίο είναι το πρόβλημα της αποχέτευσης όπου δεν υπάρχουν υποδομές δικτύων ενώ με προβληματικό τρόπο εξελίσσεται και η υδροδότηση ακόμα και η ηλεκτροδότηση των κατοίκων του καταυλισμού.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων σύμφωνα με τους κατοίκους δε γίνεται με τους σωστούς όρους και με την τακτικότητα που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες οσμές από τις εστίες σκουπιδιών ανάμεσα στις οποίες τρέχουν τα νερά της καθημερινής λάτρας των σπιτιών.

Θυμίζουμε ότι ο καταυλισμός ιδρύθηκε το 1983 όταν η Νομαρχία Ηρακλείου εφάρμοσε την Υγειονομική Διάταξη Α5/696/1983. Δε φρόντισε όμως να δημιουργήσει στοιχειώδεις υποδομές για ανθρώπινη διαβίωση.

Το 2003 έγινε ένα βήμα για τη λύση του προβλήματος με το χαρακτηρισμό νέου χώρου και την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών που στοίχησαν 180 εκατ. δραχμές. Στην πορεία η προσπάθεια ανακόπηκε και μετά από σειρά παλινδρομήσεων η έκταση που καταλαμβάνει ο καταυλισμός της Ν. Αλικαρνασού μισθώθηκε στην εταιρεία «Βήτα Πρώτη», με την προοπτική να φύγουν όσοι ζουν εκεί ώστε να υλοποιηθεί μια μεγάλη επένδυση.

Ωστόσο το ένα χρονοδιάγραμμα της μετακίνησης του καταυλισμού καταργεί διαδοχικά το επόμενο με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ξανά στο σημείο μηδέν, γεγονός που είναι επιζήμιο και για όσους ζουν στον καταυλισμό αλλά και για την γενικότερη εικόνα που σήμερα εμφανίζει η περιοχή και αυτό δεν τιμά κανέναν.

Πατρίς Ηρακλείου