Ζάκυνθος: Από την καραντίνα των πρώτων ημερών στην απουσία κρουσμάτων εδώ και 21 ημέρες

Το σοκ από τις ανακοινώσεις ήταν τόσο μεγάλο που οι ζακυνθινοί πολύ γρήγορα προσαρμόστηκαν στα μέτρα και τις οδηγίες των ειδικών με ευεργετικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα

 

Το σοκ από τις ανακοινώσεις ήταν τόσο μεγάλο που οι ζακυνθινοί πολύ γρήγορα προσαρμόστηκαν στα μέτρα και τις οδηγίες των ειδικών με ευεργετικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα

Στις 4 Μαρτίου η τοπική κοινωνία δέχεται το πρώτο σοκ. Τέσσερις συμπολίτες μας που ταξίδεψαν για θρησκευτικούς λόγους στην Ιερουσαλήμ εντοπίζονται να είναι φορείς του Κορονοϊού.

Μία εβδομάδα αργότερα το επόμενο σοκ είναι ακόμα πιο ισχυρό.

Ένας γνωστός και αγαπημένος συμπολίτης μας είναι το πρώτο κρούσμα του Κορονοϊού στη Ζάκυνθο, και λίγες ημέρες αργότερα, στις 14 Μαρτίου κατέληξε από υποτροπίαση της βεβαρυμένης υγείας του Νοσοκομείο Ζακύνθου.

Ήταν το τρίτο θύμα του Κορονοϊού στη χώρα και το ηλεκτροσόκ που υπέστη η τοπική κοινωνία υπήρξε καταλυτικό για τις μετέπειτα εξελίξεις.

Και τα 5 κρούσματα είναι αποδεδειγμένο ότι “εισέπραξαν” τον ιό σε ταξίδια τους, μακριά από τη Ζάκυνθο.

Το ότι εκδηλώθηκαν όμως τα συμπτώματα και οι δράσεις του Κορονοϊού στη Ζάκυνθο, υπήρξε μια εξέλιξη που έφερε το νησί μας στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και η πολιτεία, με τα γρήγορα αντανακλαστικά του υπουργείου Υγείας, πήρε μέτρα που χωρίς αμφιβολία λειτούργησαν ευεργετικά.

Από τις 4 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία δημοσιοποιήθηκε η ύπαρξη των 4 κρουσμάτων ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε μια από τις πρώτες ανακοινώσεις τους εξήγγειλε την εφαρμογή έκτακτων μέτρων στους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου.

Τα μέτρα περιελάμβαναν το κλείσιμο των σχολείων, των αθλητικών κέντρων των κινηματογράφων και των μουσείων.

Χωρίς αμφιβολία τα μέτρα υπήρξαν ευεργετικά. Παρά την δυστροπία πολλών συμπολιτών μας να τα κατανοήσουν, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι δημιούργησαν την πρώτη σοβαρή γραμμή άμυνας απέναντι στον αόρατο εχθρό.

Από τον εντοπισμό του πέμπτου κρούσματος στη Ζάκυνθο μέχρι σήμερα έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες. Το ευτύχημα είναι ότι από τότε δεν υπήρξε άλλο κρούσμα στο νησί.

Οι ειδικοί το αποδίδουν τόσο στα μέτρα που ελήφθησαν σε κεντρικό επίπεδο από την πολιτεία όσο και στην υποδειγματική προσοχή που επέδειξαν οι κάτοικοι του νησιού μας ώστε να μην επιτρέψουν στον ιό να επεκταθεί.

Οι άνθρωποι που στο μεταξύ νόσησαν, φέρονται πλέον να είναι αποθεραπευμένοι, τα δε μέλη των οικογενειών που επλήγησαν φέρονται επίσης να είναι καλά στην υγεία τους.

Τι έπραξαν όμως οι περισσότεροι συμπολίτες μας και απέτρεψαν την παρουσία του ιού μέχρι σήμερα;

Πρώτο και σημαντικότερο ότι διέκοψαν σχεδόν ολοκληρωτικά τις μετακινήσεις εκτός Ζακύνθου. Από εκείνες τις ημέρες οι μετακινήσεις του ΚΤΕΛ και των πλοίων της γραμμής μειώθηκαν κατακόρυφα.

Στη συνέχεια και παρά τις μεμονωμένες εξαιρέσεις υπήρξε δραστική εφαρμογή των μέτρων σε όλα τα επίπεδα.

Σήμερα η Ζάκυνθο εξακολουθεί να είναι στο χάρτη με έναν από τους υψηλότερους δείκτες κρουσμάτων πανελληνίως. Όμως το γεγονός ότι για τρεις εβδομάδες τα πράγματα κινούνται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είναι μια εξέλιξη που από κανένα δεν περνά πλέον απαρατήρητη.

Και μακάρι να πάνε όλα καλά μέχρι να εξαφανιστεί από προσώπου γης ο Κορονοϊός.

Ερμής Ζακύνθου