«Οι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν διακοπές»

«Οι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν διακοπές. Δουλεύουν από το σπίτι, με τα μέσα που διαθέτουν», απαντούν οι εκπαιδευτικοί και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην στοχοποίηση που έχει δεχθεί ο κλάδος των εκπαιδευτικών αυτό το διάστημα

 

«Οι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν διακοπές. Δουλεύουν από το σπίτι, με τα μέσα που διαθέτουν», απαντούν οι εκπαιδευτικοί και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην στοχοποίηση που έχει δεχθεί ο κλάδος των εκπαιδευτικών αυτό το διάστημα.

Με τα σχολεία κλειστά εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες και την προοπτική να επαναλειτουργήσουν να παραπέμπεται μετά τις διακοπές του Πάσχα και ίσως αρκετά αργότερα, οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι συμβάλλουν όσο είναι δυνατόν στις προσπάθειες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης, παρόλο που υπάρχουν προβλήματα, τα οποία είναι και σε γνώση του υπουργείου και των στελεχών της εκπαίδευσης.

Σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Στέφανος Μιχάλης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Παργανάς αναφέρθηκαν στις προσπάθειες των εκπαιδευτικών να βοηθήσουν τους μαθητές για να διατηρήσουν την επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι ίδιοι αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι εξαιτίας της πανδημίας.

«Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να αναπτύσσεται μία παραφιλολογία για εκπαιδευτικούς που κάνουν “διακοπές” ή “που δε θέλουν να ζυμώσουν και δέκα μέρες κοσκινίζουν’. Από την πρώτη μέρα που έκλεισαν τα σχολεία, αναζήτησαν τρόπους επικοινωνίας με τους μαθητές, είτε για να του συμπαρασταθούν ψυχολογικά είτε για να τους βοηθήσουν να διατηρήσουν επαφή με το γνωστικό αντικείμενο. Η επίθεση στον κόσμο της εργασίας δεν είναι μόνο η επικοινωνιακή. Κόσμος απολύεται, μισθοί πετσοκόβονται. Η κρίση της πανδημίας χρησιμοποιείται γιατί αντεργατικές πολιτικές που θα εφαρμοστούν και μετά από αυτή.Και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα σε βάρος του κόσμου της εκπαίδευσης θα χρησιμοποιηθούν και μετά την πανδημία. Να είναι όμως βέβαιοι ότι δε θα επιτρέψουμε στους καλοθελητές και στους πρόθυμους να διαμορφώσουν τον κόσμο μέσα από το στρεβλωτικό τους πρίσμα», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Γρίβας.

Την ενόχλησή τους για όσα ακούγονται εξέφρασαν οι κ.κ. Παργανάς και Μιχάλης, οι οποίοι τόνισαν πως οι εκπαιδευτικοί κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να στηρίξουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους, στο πλαίσιο της πρωτόγνωρης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Μάλιστα, ο κ. Παργανάς σημείωσε πως η ευαισθησία των δασκάλων φαίνεται όχι μόνο από τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την εκπαιδευτική διαδικασία μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αλλά και από τη διάθεση 100.000 ευρώ από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία για την κάλυψη αναγκών του υγειονομικού προσωπικού.

Ο κ. Μιχάλης πρόσθεσε δε πως η κρίση του κορωνοϊού απέδειξε ότι απαιτείται επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην τηλεεκπαίδευση, όπως και οργάνωση, ώστε να χρησιμοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις, με όλες τις πλευρές (διοίκηση, εκπαιδευτικοί και μαθητές) να είναι ενημερωμένες και προετοιμασμένες.

Πάντως, όπως σημείωσε, στον βαθμό που είναι δυνατό, η τηλεεκπαίδευση προχωρά σε πολλά σχολεία των Ιωαννίνων και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους διευθυντές των σχολείων, που όλες αυτές τις ημέρες εργάζονται για τον σκοπό αυτό.

Γεωργία Χαλάτση
Ηπειρωτικός Αγών