Ρόδος: Tόνοι τροφίμων ξέμειναν στις αποθήκες των χονδρεμπόρων

Με οικονομική καταστροφή κινδυνεύουν 50 περίπου επιχειρηματίες της περιοχής μας

 

Με οικονομική καταστροφή κινδυνεύουν 50 περίπου επιχειρηματίες της περιοχής μας

Ένα βήμα πριν την καταστροφή βρίσκονται οι χονδρέμποροι της περιοχής μας λόγω των όσων συμβαίνουν στη χώρα με την εξάπλωση του κορωνοϊού και την επιβολή των έκτακτων μέτρων για την αποφυγή της περετέρω διασποράς του.

Η παύση κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας και ειδικά το κλείσιμο των ξενοδοχείων μέχρι και το τέλος Απριλίου, τους έχει οδηγήσει στην απόγνωση αφού τα αγαθά που προμηθεύτηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση, θα πρέπει πολύ σύντομα να… πεταχτούν στα σκουπίδια!

Είναι μια διάσταση του φαινομένου που ακόμη δεν έχει αναδειχτεί, καθώς αναζητούνται λύσεις από τον εμπορικό κόσμο, χωρίς όμως να είναι σε θέση να προτείνει κάποιος κάτι για να λυθεί το πρόβλημα.

Πρόκειται για προμήθειες που αφορούν κυρίως αλλαντικά και τυροκομικά, λάδια και μαργαρίνες, καθώς και άλλα είδη εμπορίου και διατροφής για επαγγελματική χρήση που έγιναν σε μεγάλες ποσότητες, όπως άλλωστε συνηθίζεται τέτοια εποχή, ώστε να ξεκινήσει η διανομή τους με την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Εκτιμάται ότι περίπου πενήντα χονδρέμποροι της περιοχής μας βρίσκονται σε αυτή τη δυσχερή θέση εκ των οποίων περίπου είκοσι είναι εκείνοι που εφοδιάζονται με τις μεγαλύτερες ποσότητες και έχουν ως πελάτες κυρίως τα ξενοδοχεία.

Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με το κλείσιμο των τουριστικών καταλυμάτων αλλά και των εστιατορίων καθώς και του μεγαλύτερου μέρους της αλυσίδας στο χώρο γενικά της εστίασης, οι άνθρωποι αυτοί οδηγούνται στην καταστροφή καθώς τα ευπαθή προϊόντα που εμπορεύονται δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να διατεθούν στην κατανάλωση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα προϊόντα τους προορίζονται για το μαζικό εφοδιασμό της εστίασης κάθε είδους και δεν μπορούν να διατεθούν προς πώληση από τα σούπερ μάρκετ ή τη λιανική πώληση, τόσο λόγω του είδους όσο και λόγω της συσκευασίας. Για παράδειγμα, υπάρχουν λάδια και μαργαρίνες των 10, 15 και 20 κιλών, συσκευασίες που χρησιμοποιούνται μόνο από επαγγελματίες της εστίασης. Η απορρόφησή τους από την υπόλοιπη αλυσίδα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Υπό τις υπάρχουσες λοιπόν συνθήκες, είναι ζήτημα χρόνου όλα αυτά τα ευπαθή προϊόντα να καταλήξουν… στα σκουπίδια αφού δεν θα μπορούν να διατηρηθούν, καθώς η τουριστική περίοδος δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν το Μάιο με βάση τα προγράμματα των αεροπορικών εταιρειών αν και λόγω της ρευστότητας της κατάστασης, ίσως απαιτηθούν μέτρα και τον Ιούνιο.

Το σίγουρο είναι πως ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται σε αγωνία και απόγνωση λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει, αφού η συγκυρία έρχεται να πλήξει ακόμα περισσότερο τον κλάδο μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση στη χώρα.

Οι έμποροι με την οικονομική στενότητα και την περιορισμένη ρευστότητα της οικονομίας μας αναγκάζονται να υποστούν μία ακόμα δοκιμασία, που ίσως να αποδειχτεί μοιραία για την επιβίωσή τους, αφού στην κυριολεξία «θα μπουν μέσα» και δεν θα μπορούν αργότερα να εξασφαλίσουν ρευστότητα για να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι ήδη οι εταιρείες χονδρικής πώλησης ενημέρωσαν για το πρόβλημα και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Πάππου, μεταφέροντας τον προβληματισμό του κλάδου για την επαπειλούμενη οικονομική του κατάρρευση.

Ο κ. Πάππου που ρωτήθηκε από τη «Ροδιακή» επιβεβαίωσε την κρισιμότητα της κατάστασης εκφράζοντας τη θλίψη του για την εξέλιξη αυτή που βάζει σε κίνδυνο το μέλλον των χονδρεμπόρων της περιοχής.

Επιπτώσεις και στον αγροτικό κόσμο

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι σε εξίσου δύσκολη κατάσταση βρίσκεται και ο αγροτικός κόσμος του νησιού ο οποίος είχε ήδη προετοιμαστεί τους προηγούμενους μήνες για την παραγωγή κηπευτικών και αγροτικών προϊόντων με σκοπό να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών του ντόπιου πληθυσμού και κυρίως της τουριστικής περιόδου.

Έτσι λοιπόν και η δική τους παραγωγή κοντεύει να μείνει αδιάθετη και να πεταχτεί καθώς λόγω των περιορισμών και των μέτρων η ζήτηση έχει μειωθεί ενώ σε ό,τι αφορά το άνοιγμα ξενοδοχείων εστιατορίων και λοιπών επιχειρήσεων, δε φαίνεται φως στο άμεσο μέλλον.

Αυτό θα τους οδηγήσει αναγκαστικά σε πτώση τιμών για να διαθέσουν όσο γίνεται μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων γης, χωρίς φυσικά να περιμένουν κάτι αξιόλογο, αφού γνωρίζουν εκ των πραγμάτων ότι τα έξοδά τους και τα χρέη τους θα πολλαπλασιαστούν.

Εκεί δηλαδή που είχαν υπολογίσει ότι θα έκλεινε ο κύκλος των χειμερινών καλλιεργειών και θα άνοιγε ο κύκλος των θερινών καλλιεργειών με αύξηση των εσόδων τώρα αναγκάζονται να αναθεωρήσουν τους υπολογισμούς τους.

Επάρκεια χωρίς… ουρές!

Με την ευκαιρία ο κ. Πάππου κατόπιν ερώτησης γύρω από την εικόνα που εμφανίζει η αγορά τις τελευταίες μέρες λόγω των πρόσθετων μέτρων της κυβέρνησης και ειδικά τα καταστήματα από τα οποία οι πολίτες εφοδιάζονται είδη πρώτης ανάγκης, απάντησε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά.

Οι καταναλωτές κατάλαβαν ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας και δε σχηματίζουν πλέον ουρές.

Επίσης, κατάλαβαν ότι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα που συνέστησαν οι ειδικοί και κυρίως δεν προσέρχονται… οικογενειακώς για να κάνουν τις αγορές τους όπως συνέβαινε πολλές φορές στο παρελθόν. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση παρέχονται και οι σχετικές συμβουλές ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Κάποιες ελλείψεις, σύμφωνα με τον ίδιο παρατηρούνται σε προϊόντα απολύμανσης και αντιβακτηριδιακά είδη, όμως η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Βαρβάρα Μπογδάνου
Η Ροδιακή