Ξενοδοχείο για τους άστεγους αναζητά ο δήμος της Ρόδου

Μικρό ξενοδοχείο στην πόλη της Ρόδου ψάχνει να μισθώσει ο Δήμος για τη φιλοξενία άστεγων συμπολιτών μας, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, μετά από σχετικό έγγραφο που εστάλη σε όλους τους Δήμους ανά τη χώρα από το Υπουργείο Εργασίας

 

Μικρό ξενοδοχείο στην πόλη της Ρόδου ψάχνει να μισθώσει ο Δήμος για τη φιλοξενία άστεγων συμπολιτών μας, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, μετά από σχετικό έγγραφο που εστάλη σε όλους τους Δήμους ανά τη χώρα από το Υπουργείο Εργασίας

Την οδηγία αυτή της Κεντρικής Διοίκησης έκανε γνωστή ο ίδιος ο αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Γιώργος Τριάντος, ο οποίος, σε σχετική ανάρτησή του, ανέφερε ότι «ο Δήμος της Ρόδου και η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας, εν όψει της πανδημίας του κορωνοϊού και σε εφαρμογή σχετικών εγκυκλίων, πρόκειται να προβεί στη βραχυχρόνια μίσθωση ενός μικρού ξενοδοχείου δυναμικότητας μέχρι 30 κλινών, εντός Πόλεως Ρόδου, για τους άστεγους συμπολίτες μας».

Στόχος της κυβέρνησης, βεβαίως, είναι να υπάρξει μέριμνα για αυτούς τους συμπολίτες μας που εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κρίσης που έχει να κάνει με την υγεία όλων μας, δεν έχουν στέγη, με αποτέλεσμα να είναι πιο εκτεθειμένοι από τους υπόλοιπους και ταυτόχρονα δημιουργείται μεγαλύτερος κίνδυνος διασποράς του ιού.
Όπως εξηγεί ο κ. Τριάντος, με δήλωσή του στη «Ροδιακή», πρόκειται για μία πρωτοβουλία της κυβέρνησης στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει αυτό το διάστημα για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού και για την προστασία των αστέγων.

Από την άλλη, ο Δήμος της Ρόδου δεν είναι από τους ΟΤΑ που διαθέτουν δομή για τη φιλοξενία αστέγων μια και, ευτυχώς, το πρόβλημα αυτό τα χρόνια της κρίσης δεν ήταν μεγάλο στο νησί. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή, οι συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης υπολογίζονται σε πάνω από είκοσι και βεβαίως πρέπει να υπάρξει μέριμνα και γι’ αυτούς.

Εκείνο που ζητά, λοιπόν, το Υπουργείο από τους Δήμους είναι να ορίσουν ένα χώρο για τη φιλοξενία αστέγων, και τους αναφέρει ως παράδειγμα ξενοδοχείο εντός πόλης το οποίο δεν είναι σε λειτουργία, και καλούνται οι Δήμοι να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ως μία δομή φιλοξενίας άστεγων συμπολιτών μας.

Σημειώνεται ότι το κόστος της μετατροπής ενός χώρου-στην προκειμένη ενός μικρού ξενοδοχείου που δεν είναι σε λειτουργία-σε ξενώνα αστέγων, θα καλυφθεί με επιχορήγηση του Υπουργείου. Όσο για τη στελέχωσή του, αυτή θα γίνει με το προσωπικό της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας και δομών του Δήμου όπως το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα ΡΟΜΑ, το «Βοήθεια στο Σπίτι» κτλ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος, δια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής αλλά και του ίδιου του Αντιδημάρχου, έχει ήδη ξεκινήσει να δέχεται προσφορές. Μάλιστα, έστειλε σχετικό ενημερωτικό e-mail στην Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου προς αναζήτηση ενός ξενοδοχείου που να πληροί τις προϋποθέσεις και η μίσθωση να είναι σε λογική τιμή.
Οι προσφορές που θα κατατεθούν θα αξιολογηθούν ενώ η επικρατέστερη θα σταλεί και για περαιτέρω αξιολόγηση και έγκριση στο Υπουργείο.

Η Ροδιακή