Λάρισα: Επέστρεψε η σπιτική κουζίνα

Κάθετη πτώση στις πωλήσεις έτοιμου φαγητού, τριπλασιάστηκε η κίνηση στα κρεοπωλεία -που ανησυχούν όμως μην κλείσουν τα σύνορα *Άφθονος πλέον ο χρόνος για οικογενειακό τραπέζι ελέω κορονοϊού

 

Κάθετη πτώση στις πωλήσεις έτοιμου φαγητού, τριπλασιάστηκε η κίνηση στα κρεοπωλεία -που ανησυχούν όμως μην κλείσουν τα σύνορα *Άφθονος πλέον ο χρόνος για οικογενειακό τραπέζι ελέω κορονοϊού

Σε ποσοστό 80% μετρούν την πτώση των παραγγελιών και την είσοδο πελατών στα καταστήματά τους, για αγορές έτοιμου φαγητού, ψητοπωλεία της Λάρισας και καταστήματα με μαγειρεμένα φαγητά.

Τα αίτια αυτής της πτώσης, τα αποδίδουν σε πολλούς παράγοντες, σε έναν εκ των οποίων συγκλίνουν οι περισσότεροι. Κι αυτός είναι ότι «οι Λαρισαίοι συγκέντρωσαν πολλά αποθέματα τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ και πλέον μαγειρεύουν στο σπίτι. Παράλληλα, ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων δεν εργάζεται και έχει τον χρόνο να μαγειρέψει, ενώ οι φοιτητές έφυγαν από την πόλη».

Τη συγκέντρωση αποθεμάτων τροφίμων από τους καταναλωτές επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών ν. Λάρισας κ. Ευάγγελος Ρίζος, ο οποίος δηλώνει στην «ΕτΔ»: «Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτή την εποχή, τα κρεοπωλεία δεν είχαν ιδιαίτερη κίνηση πελατών, λόγω νηστείας.

Ξαφνικά από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο (14 Μαρτίου) πλημμύρισαν τα κρεοπωλεία από κόσμο, η ζήτηση τριπλασιάστηκε, σε βαθμό να μην μπορούν να ανταποκριθούν οι περισσότεροι επαγγελματίες στις ανάγκες που προέκυψαν.

Είναι η πρώτη φορά, τέτοια χρονική περίοδο, που οι κρεοπώλες έκαναν λίστες με παραγγελίες πελατών, γιατί είχαν εξαντληθεί όλες οι προμήθειές τους.

Αφού εφοδιάστηκαν τις επόμενες ημέρες, καλούν τους πελάτες τους για να πάρουν τις παραγγελίες τους.

Σύμφωνα με τη ζήτηση που παρουσιάστηκε, εκτιμώ ότι πολλοί καταναλωτές βάζουν στην κατάψυξη ένα μεγάλο μέρος κρεάτων που αγόρασαν, για να έχουν…».

Παράλληλα ο κ. Ρίζος εκφράζει τον προβληματισμό του για το αύριο του κλάδου, στην περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και σταματήσουν οι εισαγωγές κρεάτων.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η ελληνική αγορά δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού της και φυσικά μεγάλο μέρος κρεάτων εισάγεται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Γαλλία κ.ά. Σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα επάρκειας».

Σημειώνει δε, ότι «στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης της μετάδοσης του κορονοϊού, οι κρεοπώλες τηρούν τους κανόνες υγιεινής, φορώντας πάντα γάντια κατά την κοπή των κρεάτων και την παράδοσή τους στους πελάτες, ενώ πολλοί εξοπλίζονται και με μάσκες».

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ ΣΠΙΤΙ

Όσο αφορά στην αυξανόμενη τάση επιστροφής στη σπιτική κουζίνα, στα νοικοκυριά, η οποία διαφαίνεται και από την πτώση ζήτησης του έτοιμου φαγητού, παραθέτουμε λόγια ιδιοκτητών ψητοπωλείων και καταστημάτων έτοιμου φαγητού, για την κρίση που περνούν στις επιχειρήσεις τους:

-«Οι περισσότεροι πελάτες ήταν εργαζόμενοι, που δεν προλάβαιναν να μαγειρέψουν στο σπίτι τους και αγόραζαν τακτικά έτοιμο φαγητό. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς σήμερα δεν εργάζεται και μαγειρεύει σπίτι».

-«Τις τρεις τελευταίες μέρες η πτώση της ζήτησης στο ψητοπωλείο έφτασε στο αποκορύφωμά της.

Οι παραγγελίες μειώθηκαν στο 80%».

-«Οι Λαρισαίοι συγκέντρωσαν αποθέματα τροφίμων, τόσα που τους αρκούν να μαγειρεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι».

-«Εκτιμώ ότι δεν είναι μόνο ο άπλετος χρόνος στο σπίτι για να ασχοληθεί κάποιος με την κουζίνα, αλλά και ο φόβος που έχει κυριεύσει τους πολίτες για τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού, από το άγγιγμα διαφόρων αντικειμένων, όπως και τα πακέτα του έτοιμου φαγητού, τα χρήματα κ.ά.».

-«Ένα ποσοστό πελατών ήταν και οι φοιτητές, οι οποίοι έφυγαν για τις πόλεις καταγωγής τους, στην ασφάλεια των πατρικών σπιτιών».

Λένα Κισσάβου
Ελευθερία Λάρισας