Θεσσαλία: Δωρητές για μέσα ατομικής προστασίας

Ενεργοποιούν Περιφέρεια Θεσσαλίας και Γ.Ν. Λάρισας - Μεγάλη παραγγελία της Περιφέρειας για μάσκες και γάντια στην Κίνα - Χρήματα και εξοπλισμό αναζητά το ΓΝΛ - Ερώτηση Λιακούλη για τις ελλείψεις υλικών στο ΕΚΑΒ

 

Ενεργοποιούν Περιφέρεια Θεσσαλίας και Γ.Ν. Λάρισας - Μεγάλη παραγγελία της Περιφέρειας για μάσκες και γάντια στην Κίνα - Χρήματα και εξοπλισμό αναζητά το ΓΝΛ - Ερώτηση Λιακούλη για τις ελλείψεις υλικών στο ΕΚΑΒ

Σε αγώνα δρόμου για την κάλυψη μέρους των τεράστιων αναγκών των νοσοκομείων της Θεσσαλίας σε ατομικά μέσα προστασίας έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο δωρητών που χρηματοδοτούν όσες προμήθειες γίνουν για να στηρίξουν τη μάχη κατά του κορονοϊού.

Την πόρτα της Περιφέρειας Θεσσαλίας χτύπησε τις προηγούμενες ημέρες ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης και σε μια προσπάθεια κάλυψης των αναγκών της υγειονομικής περιφέρειας ζήτησε από τον περιφερειάχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό -πέραν των προμηθειών που κάνουν τα νοσοκομεία- 20 χιλιάδες γάντια και 40 χιλιάδες μάσκες.

Το αίτημα φαίνεται ότι θα ικανοποιηθεί με παραγγελία που έγινε απευθείας στην Κίνα, με τη συμφωνία να προβλέπει παράδοση των ατομικών μέσων προστασίας στις 26 Μαρτίου στη Λάρισα. Προμήθεια που -σύμφωνα με πληροφορίες- θα καλύψει οικονομικά η Βιομηχανία Ζυμαρικών Melissa Κίκιζας, ενώ σε αναζήτηση προμηθεύτριας εταιρείας βρίσκεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας και για ειδικές λευκές στολές προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυξημένες ανάγκες σε περίοδο έξαρσης του ιού.

Την ίδια ώρα η Περιφέρεια στέλνει στους δήμους 10 χιλιάδες γάντια και 5 χιλιάδες μάσκες, που χορήγησε το Υπουργείο Εσωτερικών, και συνεχίζει τη διερεύνηση της αγοράς για παραγγελίες απ’ όπου υπάρχει δυνατότητα προσφοράς τόσο σε ατομικά μέσα προστασίας όσο και σε αναγκαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό όπως για παράδειγμα αναπνευστήρες.

"Φροντίζουμε να καλύψουμε με όσα μέσα διαθέτουμε και τις ανάγκες των νοσοκομείων σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία αξιοποιώντας τη δυνατότητα συμπολιτών μας να προσφέρουν..." σημείωσε στην «Ε» ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στέλνοντας μήνυμα σε όλους τους Θεσσαλούς να μείνουν στο σπίτι και να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις ιδιαίτερα τις επόμενες δύο εβδομάδες, οπότε αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

ΣΤΟ ΓΝΛ

Την ίδια ώρα, αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες των ανθρώπων του Γενικού Νοσοκομείου να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του δημόσιου τομέα σε μια αγορά που λειτουργεί με διαφορετικά κριτήρια σε περίοδο έκτακτης ανάγκης.

"Όταν η αγορά και ιδιαίτερα όσοι διακινούν προϊόντα που βρίσκονται σε έλλειψη, κινούνται μόνο με ρευστό, οι δημόσιοι φορείς και οργανισμοί ταλαιπωρούνται από γραφειοκρατικές διαδικασίες και πληρώνουν μετά από μήνες, είναι φυσικό να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και να μην προτιμώνται..." έλεγε χθες ο υπηρεσιακός διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου κ. Απόστολος Κομνός, που αποφάσισε να ενεργοποιήσει Λαρισαίους δωρητές, που έχουν την πρόθεση και επιθυμούν να προσφέρουν χρήματα για την κάλυψη κάποιων αναγκών.

Κατά τα πρότυπα του Νοσοκομείου του Βόλου, όποιος Λαρισαίος επιθυμεί να προσφέρει οικονομική στήριξη μπορεί να το κάνει καταθέτοντας χρήματα στον λογαριασμό του συλλόγου φίλων της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ΓΝΛ που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Εναλλακτικά όποιος επιθυμεί να κάνει μια οικονομική προσφορά θα μπορεί να δηλώνει στο Νοσοκομείο την πρόθεσή του να προσφέρει και όταν το Νοσοκομείο χρειαστεί να προμηθευτεί υλικά θα ειδοποιείται να "πληρώνει" τον λογαριασμό. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι ο δωρητής μπορεί να ελέγξει καθετί που δωρίζει, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία πλήρως διάφανη.

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες δεν είναι λίγοι όσοι Λαρισαίοι δωρίζουν υλικά και εξοπλισμό για την κάλυψη αναγκών. Ενδεικτική είναι η προσφορά 8 πιεσόμετρων και 8 οξύμετρων από την Ισραηλιτική Κοινότητα, κάποιοι αναπνευστήρες από ιδιώτες, τους οποίους η διοίκηση ευχαριστεί, ενώ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους οργανωμένους φορείς των φαρμακοποιών για αντίστοιχες δωρεές.

Απευθύνουμε έκκληση σε κάθε συμπολίτη να μας φέρει οποιονδήποτε εξοπλισμό διαθέτει στο σπίτι του και δεν τον χρειάζεται πλέον γιατί μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των γιατρών καταλήγει ο κ. Κομνός.

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Για πολλοστή φορά φέρνει στη Βουλή μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου τα προβλήματα των δομών υγείας του νομού, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, καθώς, μετά την τροπολογία που κατέθεσαν ήδη όλοι οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής από 19/03 ζητώντας να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ σε ειδικό καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών και χορήγησης επιδομάτων, αυτή τη φορά επανέρχεται και εξειδικεύει τα ιδιαίτερα προβλήματα του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ ν. Λάρισας, ιδίως εν μέσω πανδημίας.

Αφορμή για την ερώτηση αποτέλεσαν οι καταγγελίες του προέδρου των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας για κρίσιμα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την ανάγκη εκ νέου διάρθρωσης του Παραρτήματος Λάρισας του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), όπως και την άμεση ανάγκη διάθεσης υγειονομικού υλικού (ειδικές στολές, μάσκες, απολυμαντικά) στα πληρώματά του, προκειμένου να προστατευτούν από τον κορονοϊό.

Δημήτρης Κατσανάκης
Ελευθερία Λάρισας