Αυξάνεται η ζήτηση για απολυμάνσεις στην Κομοτηνή

Θα απολυμανθούν και οι εκκλησίες κατόπιν πρόσκλησης της Μητρόπολης

 

Θα απολυμανθούν και οι εκκλησίες κατόπιν πρόσκλησης της Μητρόπολης - Τι αναφέρουν οι εκπρόσωποι δύο εταιριών απολύμανσης που δραστηριοποιούνται στην πόλη

Έντονη ανησυχία φαίνεται να έχει προκαλέσει και στην Κομοτηνή η επέλαση του κορωνοϊού, με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να κοινωνούν πρωτίστως τα μέτρα πρόληψης και ακολούθως να προβαίνουν στις απαραίτητες απολυμάνσεις.

Παρά το γεγονός πως μέχρι και σήμερα δεν έχει σημειωθεί κάποιο κρούσμα στην περιοχή, η ταχεία εξάπλωση και το ισχυρό πλήγμα του νεοφερθέντος ιού, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και στην πόλη της Κομοτηνής.

Όπως αποκάλυψε ο γεωλόγος κ. Γεώργιος Καλπανίδης, από την εταιρία “Bugs and Ruts” που μεταξύ άλλων προσφέρει υπηρεσίες απολύμανσης, κατόπιν έκτακτης ανάθεσης από τον Δήμο, έχουν γίνει απολυμάνσεις σε σχεδόν όλα τα σχολεία, με τα λίγα εναπομείναντα σε κάποια χωριά να αναμένεται να απολυμανθούν εντός της εβδομάδας.

Ακόμη, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε έχει απευθυνθεί πρόσκληση για κατάθεση προσφοράς από την Μητρόπολη, έτσι ώστε να απολυμανθούν και οι εκκλησίες. Όσο δε για τους ιδιώτες, αίτημα απολύμανσης έχουν απευθύνει μέχρι στιγμής κάποια ιατρεία και το Δ.ΙΕΚ της πόλης.

Αναφορικά με τον τρόπο που αυτή πραγματοποιείται, ο ίδιος σημείωσε πως χρησιμοποιείται το μόνο αντιικό απολυμαντικό που υπάρχει, και αυτό είναι το διοξείδιο του χλωρίου, το οποίο φυσικά είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο. «Γίνεται νεφελοψεκασμός σε όλες τις αίθουσες και την επομένη του ψεκασμού μπορεί κάποιος να βρεθεί στον χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλπανίδης.

«Με την απολύμανση περιορίζουμε στην ουσία λίγο την εξάπλωση του ιού»

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών από πλευράς κόσμου, ο κ. Καλπανίδης τόνισε πως τόσο φορέας όσο και ξενιστής, είναι πάντα ο άνθρωπος. «Δεν είναι ούτε το στασίδι, ούτε το θρανίο. Με την απολύμανση περιορίζουμε στην ουσία λίγο την εξάπλωση του ιού σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο δείγμα. Ο κόσμος συχνά παρεξηγεί την έννοια της απολύμανσης. Εννοείται ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί», είπε καταληκτικά ο ίδιος.

«Οποιοδήποτε απολυμαντικό χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στον κόσμο, δεν αφήνει υπολειμματικότητα»

«Οι απολυμάνσεις ήταν ένα αντικείμενο στο οποίο ο κόσμος δεν έδινε πολλή σημασία τα τελευταία χρόνια», σημείωσε από την πλευρά της η παλαιότερη στην Ροδόπη εταιρεία «Απολυμαντική-Απεντομωτική Θράκης», των κ. Κωνσταντίνου Αραμπατζή και Παναγιώτη Φυτιλά, δια στόματος του τελευταίου, επισημαίνοντας παράλληλα πως το βέβαιο είναι ότι έχει αυξηθεί η πληροφόρηση σχετικά με το αν θα πρέπει να γίνει απολύμανση κάποιων χώρων ή όχι.

Ο ίδιος, σημείωσε πως σε περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα στην περιοχή ίσως αναγκαστούν να παρέμβουν και σε οικίες, ωστόσο μέχρι στιγμής, απολύμανση έχει πραγματοποιηθεί σε χώρους όπως γήπεδα, εγκαταστάσεις, ενώ ενδιαφέρον έχει δείξει και κάποιο ιατρικό κέντρο.

Ο κ. Φυτιλάς, τόνισε πως οποιοδήποτε απολυμαντικό χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στον κόσμο, δεν αφήνει υπολειμματικότητα. «Αυτό σημαίνει ότι όταν πραγματοποιούμε απολύμανση είναι για εκείνη τη στιγμή. Εάν υπάρξει επιβάρυνση του περιβάλλοντος χώρου, δεν μπορεί να αποτραπεί από την απολύμανση που έχει προηγηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της εταιρίας, εφιστώντας παράλληλα την προσοχή του κόσμου στις οδηγίες που έχουν δοθεί από το υπουργείο, οι οποίες όσον αφορά τα μέτρα υγιεινής φυσικά υπάρχουν εδώ και χρόνια, απλά σε πολλές περιπτώσεις δεν ακολουθούνται.

Έφη Γεωργοπούλου
Παρατηρητής της Θράκης