Η Βουλγαρία έστειλε νερό στον ποταμό Έβρο λόγω καιρού όχι λόγω μεταναστευτικού

Δ. Πέτροβιτς: «Η Βουλγαρία κάνει ορθή διαχείριση των υδάτων της»

 

Δ. Πέτροβιτς: «Η Βουλγαρία κάνει ορθή διαχείριση των υδάτων της»

Κανένα αίτημα δεν υπήρξε από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία ώστε να απελευθερώσει ποσότητες υδάτων στον ποταμό Έβρο ή στον ποταμό Άρδα. Αυτό επιβεβαιώνουν ασφαλείς πηγές στον «Χ», αν και η απελευθέρωση υδάτων αποτελεί γεγονός.

Το γεγονός αυτό όμως δεν αφορά προσπάθεια μετατροπής του ποταμού Έβρου σε «υδάτινο ανάχωμα», αλλά σε συντονισμένη κίνηση της Βουλγαρίας ώστε να εκτονώσει τις λεκάνες των τριών φραγμάτων της ενόψει έλευσης καταιγίδων.

«Η Βουλγαρία κάνει, απλώς, ορθή διαχείριση των υδάτων της», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς που εξηγεί επίσης ότι στα τρία φράγματα της Βουλγαρίας που αφορούν τους ποταμούς Έβρο και Άρδα η πληρότητα κυμαίνεται στα συνηθισμένα επίπεδα (δηλαδή περίπου στο 75%).

Αν όμως η πληρότητα αυτή αυξηθεί απότομα, τότε η Βουλγαρία θα αναγκαστεί να κάνει χρήση των υπερχειλιστών, που ως γνωστόν προκαλούν διαχρονικά τις πλημμύρες του Έβρου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η στάθμη του Έβρου παρουσίασε μία μικρή άνοδο λόγω της ποσότητας ύδατος που δέχτηκε, αλλά θα επανέλθει στα πρότερα επίπεδα, όταν το επιπλέον νερό φτάσει στη θάλασσα - εκτός αν η Βουλγαρία κρίνει ότι πρέπει να στείλει επιπλέον ποσότητες, σε συνάρτηση πάντα με την πρόγνωση του καιρού.

Θανάσης Τσολάκης
Χρόνος Κομοτηνής