«Αγρίεψε» πάλι το μέτωπο των Καστανεών - Επιμένουν οι μετανάστες

Πρόεδρος Συνοριοφυλάκων: «Πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας» - Ντοκουμέντο: Τούρκοι ρίχνουν καπνογόνα και δακρυγόνα στην ελληνική πλευρά

 

Πρόεδρος Συνοριοφυλάκων: «Πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας» - Ντοκουμέντο: Τούρκοι ρίχνουν καπνογόνα και δακρυγόνα στην ελληνική πλευρά

Κάτι λιγότερο από 24 ώρες διήρκησε η «ησυχία» στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο ύψος των Καστανεών στον Έβρο, όπου από την Παρασκευή 28/02 το τελωνείο «πολιορκείται» από μετανάστες και πρόσφυγες που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Η «ηρεμία» ήταν, κατά πολλούς, μέρος του ερντογανικού σχεδίου και αποδίδεται στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και των Ευρωπαίων αξιωματούχων στον ακριτικό οικισμό την Τρίτη 03/03, από όπου εκδηλώθηκε σαφής στήριξη προς την Ελλάδα και η Τουρκία κλήθηκε πολλές φορές στο τραπέζι του διαλόγου. Αντί απάντησης στις προσκλήσεις, ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν προτίμησε τη σιωπή, ενώ τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας από το πρωί της Τετάρτης μετέδιδαν πληροφορίες περί ύπαρξης νεκρού στη μεθόριο. Η πληροφορία αυτή, διαψεύσθηκε κατηγορηματικά από την κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα που όπως είπε «η τουρκική πλευρά κατασκευάζει ειδήσεις σε βάρος της χώρας μας».

Παναγιώτης Χαρέλας: «Ευτυχώς μας επιβεβαιώνουν οι εικόνες»

Στο «μέτωπο» των Καστανεών βρίσκεται από την αρχή της κρίσης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας, ο οποίος σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα της Τετάρτης και πληροφορούμενος από δημοσιογράφους ότι καταγράφηκε σε ντοκουμέντα η παρουσία της τουρκικής αστυνομίας στο «μέτωπο» της απέναντι πλευράς σχολίασε: «χαίρομαι που το κατέγραψαν οι κάμερες αυτό για να επαληθεύσουν αυτό που λέμε εμείς από την πρώτη μέρα: ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο από την απέναντι πλευρά και δεν έχει να κάνει με ένα κύμα μεταναστευτικό ή προσφυγικό που επιθυμεί να βρει καλύτερες μέρες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα».

Συγκεκριμένα, το ντοκουμέντο που κυκλοφόρησε και στο xronos.gr δείχνει ένα πλάνο τραβηγμένο από την ελληνική πλευρά δείχνει την τούρκικη αστυνομία να ρίχνει με πολλαπλούς εκτοξευτές καπνογόνα και δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά. Στο βίντεο φαίνεται καθαρά πως πρόκειται για διμοιρία της τούρκικης αστυνομίας που βρίσκεται περίπου 40 μέτρα από τα σύνορα.

Η ενίσχυση των δυνάμεων στις Καστανιές είναι συνεχής και με προέλευση από όλη την Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός των ατόμων που επιχειρούν στο σημείο, ωστόσο ο κος Χαρέλας υπογραμμίζει ότι «έχουμε ετοιμότητα σε κάθε σημείο στα 200 χιλιόμετρα (της συνοριογραμμής)» καθώς ότι «όσο περνούν οι μέρες, τόσο καλύτερα από την δική μας την πλευρά οργανώνεται το επιχειρησιακό σκέλος». Κύριο μέλημα του Παναγιώτη Χαρέλα, άλλωστε, ως εκ του συνδικαλιστικού του ρόλου, είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση της ροής των ενισχύσεων, προκειμένου να μην διαταραχθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα που έχει «κτιστεί» όλες αυτές τις ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, επίσης, ο κος Χαρέλας μετέφερε τη δέσμευση της ηγεσίας της Αστυνομίας ότι «τουλάχιστον σε ατομικό εξοπλισμό, έχουμε τη διαβεβαίωση πως ό,τι χρειαστούμε θα το έχουμε εδώ άμεσα».

«Οι επιθέσεις ήταν οργανωμένες»

Χθες στις Καστανιές οι δυνάμεις αποτροπής κλήθηκαν να διαχειριστούν πολλές ‘επιθέσεις’ τις οποίες μάλιστα ο κος Χαρέλας χαρακτηρίζει «οργανωμένες». Όπως περιγράφει οι προσπάθειες εισόδου έγιναν «σε διάφορα σημεία, κάπου συγκεκριμένα στην είσοδο, αλλά πήγαν και δεξιότερα προς το φράχτη». Από την ελληνική πλευρά έγιναν οι αντίστοιχες «αποτροπές ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα σύνορα κλειστά», είπε επίσης.

Ο κος Χαρέλας μιλάει πλέον ανοικτά για ένα σχέδιο που εφαρμόζει η Τουρκία, ώστε να πιέσει την Ελλάδα στη μεθοριακή γραμμή του Έβρου. «Φαίνεται ξεκάθαρα ότι πιέζονται και ωθούνται οι μετανάστες αυτοί να κινηθούν σε ένα μικρό πεδίο μπροστά στη γραμμή των συνόρων, στον φράχτη και από πίσω τα δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά να έρχονται κατά δεκάδες και εκατοντάδες», περιγράφει και συμπληρώνει ότι «φαίνεται ξεκάθαρα λοιπόν ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες – αποδεδειγμένα πλέον- είναι μετανάστες. Ακόμη και αυτές οι συλλήψεις που έχουμε αντιλαμβανόμαστε πάρα πολύ καλά ότι δεν πρόκειται ούτε για πρόσφυγες, ούτε για τίποτα. Είναι άνθρωποι που είχαν μήνες έως και χρόνια μέσα στην Τουρκία και φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουν οδηγηθεί στα σύνορα μας εδώ προκειμένου να σπάσουνε τα σύνορα της χώρας». Παρ’ όλα αυτά λέει μετ’ επιτάσεως ότι όσοι επιχειρούν να εισέλθουν δεν θα καταφέρουν, αλλά ακόμη και αν κάποιοι εισέλθουν θα συλληφθούν.

Εγρήγορση και στις Φέρες

Αυξημένη είναι η ετοιμότητα των δυνάμεων αποτροπής και στις Φέρες του Έβρου. Στο Δέλτα του ποταμού, συγκεκριμένα, ο οποίος αποτελεί το δεύτερο σημείο όπου επιχειρούνται πολλές διελεύσεις μεταναστών προς στην ελληνική πλευρά, τα μέτρα ενισχύονται συνεχώς και οι αποτροπές εισόδου είναι αλλεπάλληλες. Εκεί, το έργο των δυνάμεων αποτροπής συνδράμουν και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι λαμβάνουν τις σχετικές οδηγίες από τις αρχές και προσφέρουν μέσα και υπηρεσίες προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες που προκύπτουν από ώρα σε ώρα και ειδικά από τη Δύση του ηλίου και μετά.

Ο λόγος για τον οποίο ‘χρησιμοποιούνται’ πολίτες στις επιχειρήσεις είναι η καλή γνώση της περιοχής που έχουν αυτοί καθώς πρόκειται στην πλειοψηφία τους για ανθρώπους που δραστηριοποιούνται εκεί επί πολλά χρόνια, είτε ως αγρότες, είτε ως κτηνοτρόφοι, είτε ως ψαράδες και ως εκ τούτου έχουν πολύ καλή άποψη της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες δεν δρουν αυτοβούλως αλλά καθ’ υπόδειξη και με συγκεκριμένες οδηγίες από τις αρχές ασφαλείας.

Θανάσης Τσολάκης
Δείτε εικόνες στην εφημερίδα Χρόνος Κομοτηνής