Δικάστηκαν 21 αλλοδαποί που αποβιβάστηκαν στη Σύμη

Καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο μηνών με τριετή αναστολή

 

Καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο μηνών με τριετή αναστολή

Δικάστηκαν χθες από το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ρόδου 21 αλλοδαποί που εισήλθαν παράνομα από τα τουρκικά παράλια στη Σύμη.

Πρόκειται για αλλοδαπούς Σύριους στην πλειονότητά τους, αλλά μεταξύ αυτών υπήρχαν και ορισμένοι από την Αίγυπτο, ένας άνδρας από την Τυνησία, μία γυναίκα από το Ιράκ και μία από την Υεμένη.

Όπως τόνισαν μεταξύ άλλων ενώπιον του δικαστηρίου οι αλλοδαποί, πιέστηκαν να φύγουν από την Τουρκία, ενώ υπήρχαν και ορισμένοι που ενώ είχαν το σπίτι και τη δουλειά τους εκεί, αναγκάστηκαν να έρθουν στη χώρα μας προκειμένου από εδώ να μεταβούν σε κάποια πόλη της Ευρώπης όπου έχουν συγγενείς και φίλους.

Οι αλλοδαποί εξήγησαν τους λόγους που τους ώθησαν να φύγουν από τη χώρα τους (οι περισσότεροι κινδύνευαν από τον πόλεμο) και όταν ρωτήθηκαν από την έδρα «γιατί επέλεξαν τώρα να έρθουν στην Ελλάδα», απάντησαν ότι «τώρα τους είπαν να φύγουν» και μερικοί άλλοι πως τους είπαν ότι «δεν είναι καλά εδώ (στην Τουρκία), η Ελλάδα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι καλύτερα εκεί»!

Χαρακτηριστικά ένας αλλοδαπός κατέθεσε ότι ενώ βρίσκονταν στην Τουρκία από το περασμένο καλοκαίρι και προσπαθούσε όλο αυτό το διάστημα να φύγει από εκεί, μόλις τις προηγούμενες ημέρες το κατάφερε καθώς, όπως είπε, δεν υπήρχε έλεγχος. Επίσης, οι αλλοδαποί δήλωσαν στο δικαστήριο ότι ακόμη και αυτοί που είχαν διαβατήρια, τους τα πήραν πριν ανεβούν στη βάρκα και θα τους τα επέστρεφαν όταν έφθαναν στον προορισμό τους, δηλαδή σε κάποιο ελληνικό νησί και θα έδιναν στον διακινητή τα υπόλοιπα χρήματα, κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο εισαγγελέας της έδρας στην πρότασή του προς το δικαστήριο έκανε λόγο «για εξιλαστήρια θύματα τα οποία δεν θα έπρεπε να τους αφορά ή να τους επηρεάζει τα όσα συμβαίνουν στη γειτονική χώρα και πως βρέθηκαν παρά τη θέλησή τους απέναντι στην ελληνική δικαιοσύνη εξαιτίας της εισόδου τους στη χώρα μας, μόλις μία ημέρα αφότου έκλεισαν τα σύνορα».

Ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε από τις τέσσερις γυναίκες που υπήρχαν μεταξύ των κατηγορουμένων, οι δύο να κηρυχθούν αθώες και οι υπόλοιποι επί συνόλου 19 αλλοδαποί να κηρυχθούν ένοχοι με το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτιών.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και αθώωσε τις δύο γυναίκες και επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή σε καθέναν από τους λοιπούς 19 κατηγορουμένους.

Σημειώνεται πως στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν ακόμα ένας αλλοδαπός, ο οποίος ωστόσο ζήτησε να του διορίσει το δικαστήριο συνήγορο και η δίκη του θα γίνει σήμερα το μεσημέρι.
Πάντως όλοι οι αλλοδαποί κρατούνται για διοικητικούς λόγους καθώς δεν διαθέτουν τα νόμιμα έγγραφα για την παραμονή τους στη χώρα μας.

Τα αυτόφωρα στην Κω

Μερικές δεκάδες είναι οι αλλοδαποί που εντοπίστηκαν και διασώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Κω, προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια.

Οι αλλοδαποί με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη και χθες ξεκίνησε η εκδίκασή τους. Συνολικά είκοσι άτομα διάφορων εθνικοτήτων Σομαλίας, Υεμένης κ.α. κάθισαν στο εδώλιο του αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κω και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 4 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του Αρείου Πάγου οι αλλοδαποί θα διώκονται διοικητικά και θα κινείται σε βάρος τους η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία.

Η Ροδιακή