Αντιδράσεις και οικονομική αιμορραγία από τη ματαίωση των Καρναβαλιών

Εξετάζονται μέτρα στήριξης

 

Εξετάζονται μέτρα στήριξης

Την έντονη αντίδραση δημάρχων σε όλη την Ελλάδα προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια να ματαιώσει όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις λόγω κοροναϊού.

Η ακύρωση των εκδηλώσεων πλέον προκαλεί μεγάλη αιμορραγία σε πολλούς κλάδους των τοπικών κοινωνιών και κυρίως στον ξενοδοχειακό, στην εστίαση και στους εμπόρους των πόλεων όπου προγραμματίζονταν καρναβάλια και άλλες εκδηλώσεις.

Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλεί γιατί ματαιώνονται τα καρναβάλια ενώ επιτρεπονται οι ποδοσφαιρικοί αγώνες… και με την παρουσία θεατών.

Εξετάζονται μέτρα στήριξης

Μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, στη βάση πραγματικών απωλειών που θα προκύψουν μετά από την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για την αναστολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς.

Αυτό ανέφεραν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, πραγματοποιούνται ήδη συσκέψεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το κόστος των επιπτώσεων από τον κοροναϊό και το πώς θα αντιμετωπισθούν.

Ρέθυμνο

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης μετά από επαφές που είχε με τον δήμαρχο Ξάνθης και τον δήμαρχο Κέρκυρας, αποφάσισαν να αποστείλουν κοινή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, με την οποία θα διαμαρτύρονται και θα ζητούν επανεξέταση του θέματος αφού η ακύρωση τόσο μεγάλων εκδηλώσεων δεν αποτελεί μια απλή απόφαση και επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις.

Η επιστολή θα αναφέρει πως οι δήμαρχοι δεν κατανοούν την απόφαση και μάλιστα για περιοχές, στις οποίες δεν υπάρχει κρούσμα, ενώ να σημειωθεί πως από πλευράς καρναβαλικών ομάδων εκφράζονται διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις είναι έντονες.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου τόνισε: «Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αποτελεσματική η απόφαση αυτή. Το αμφισβητώ πάρα πολύ γιατί αν οι υπαίθριες εκδηλώσεις καταργούνται, τότε τι θα γίνει με τις μαζικές μεταφορές προσώπων σε μετρό, ηλεκτρικό αεροπλάνα, πλοία, σιδηροδρόμους, λεωφορεία; Δεν καταλαβαίνω δηλαδή.

Νομίζω ότι βγάζουμε έναν πανικό και μάλιστα σε περιοχές που είναι τουριστικές -που είναι πολύ σημαντικό αυτό το θέμα -και δεν ξέρω ποιος τρομοκράτησε τόσο πολύ όταν μάλιστα σε όλη την Κρήτη δεν υπάρχει κανένα κρούσμα.

Από ότι μίλησα και με ανθρώπους που γνωρίζουν θέματα υγείας, το 85% των κρουσμάτων του συγκεκριμένου ιού χρειάζονται απλώς μια εξωνοσοκομειακή προσοχή, όπως ένα κρυολόγημα. Για μένα είναι πολύ σοβαρή αυτή η απόφαση. Μπορεί να καταλαβαίνω ότι όταν εισηγούνται ειδικοί επιστήμονες ο κάθε υπουργός νιώθει στριμωγμένος από μια αβεβαιότητα του μέλλοντος αλλά για αυτό είμαστε, για να παίρνουμε και ρίσκα.

Λυπάμαι αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν δουλέψει για αυτές τις εκδηλώσεις καταβάλλοντας κόπο και προσωπικές οικονομίες και γενικά για την όλη αναστάτωση που προκαλείται σε μια περίοδο που δεν πρέπει να βγάζουμε στοιχεία πανικού. Προφανώς είναι κάτι σοβαρό, προφανώς πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα, αλλά δεν νομίζω ότι η κατάργησή της μπορεί να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού».

…Τον Ιούνιο πιθανόν στην Πάτρα

Ο δήμαρχος της Πάτρας Κ. Πελετίδης ανακοίνωσε ότι ο Δήμος θα υπακούσει στην εντολή του Υπουργείου Υγείας αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταφερθεί τον… Ιούνιο!

Ο κ. Πελετίδης επεσήμανε ότι «η ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων προκάλεσε αναστάτωση, δημιουργεί πικρία, δυσαρέσκεια και απογοήτευση στους εργαζόμενους του δήμου, σε όλους όσοι πάλεψαν για να έχουμε ένα αποτέλεσμα άξιο της πόλης μας, στους συνδημότες μας και στα καρναβαλικά γκρουπ που όλο τον χρόνο δημιουργούν το κορυφαίο καρναβάλι της Ελλάδας. Αυτή η απόφαση δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους επαγγελματίες της πόλης μας και στα μέλη των καρναβαλικών πληρωμάτων.

Ζητάμε από την κυβέρνηση έκτακτη επιχορήγηση του δήμου και του καρναβαλικού οργανισμού, καθώς και την αποζημίωση των καρναβαλικών πληρωμάτων και των επαγγελματιών, που θα υποστούν οικονομικές συνέπειες από τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να έχουμε ένα καλοκαιρινό καρναβάλι και θα προτρέψουμε όλα τα καρναβαλικά πληρώματα να συμμετάσχουν».

Ακυρώνεται στην Κέρκυρα παρά την αρχική αντίδραση

Να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό αποφάσισε η δήμαρχος κεντρικής Κέρκυρας για το καρναβάλι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι, λόγω των κρουσμάτων κοροναϊού σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ακυρώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Αν και αρχικά είχε μεταδώσει η ΕΡΤ πως η δήμαρχος κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου δήλωσε ότι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους του νησιού θα γίνουν κανονικά, τελικά αυτό δεν ισχύει και το καρναβάλι δεν θα πραγματοποιηθεί.

Προβληματισμός στην Ξάνθη

Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Τσελέπης, ο οποίος έκανε λόγο για «βόμβα» στην οικονομία τόσο της Ξάνθης όσο της Καβάλας και της Χρυσούπολης.

Με ποινή φυλάκισης δύο ετών απειλούνται όσοι αψηφίσουν την ΚΥΑ

Με φυλάκιση δύο ετών απειλούνται δήμαρχοι, περιφερειάρχες και όλοι οι αποδέκτες της κοινής υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε και επιβάλλει τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, «λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας».

Την ΚΥΑ υπογράφουν οι υπουργοί Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, Βασίλης Κικίλιας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Τάκης Θεοδωρικάκος. Στο κείμενό της γίνεται επίκληση της σημερινής (27/2/2020) Εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού COVID-19.

Βάση αυτής «καλούνται όλοι οι φορείς, Δήμοι και Περιφέρειες και λοιποί αποδέκτες του παρόντος, προς τους οποίους αποστέλλεται η παρούσα με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως συμμορφωθούν με το περιεχόμενό της», δηλαδή τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Αμέσως μετά τονίζεται ότι «η μη συμμόρφωση επισύρει τις συνέπειες της παραγράφου 6 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κοροναϊού».

Στη συγκεκριμένη παράγραφο αναφέρεται ότι «όποιος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) ετών, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».

Κάποιοι λένε ότι συνεχίζουν

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΜΑΤΑΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η απόφαση του υπουργού Υγείας σε τοπικό επίπεδο βρήκε κάποιες αντιδράσεις, αλλά οι περισσότεροι Δήμοι και φορείς συντάσσονται με την απόφαση η οποία αφορά τη δημόσια υγεία.

Αντιθέτως, σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Παλαιοχωρήτικου Καρναβαλιού επίσημαίνει ‘’σαν μη κερδοσκοπικός αυτόνομος σύλλογος μετά από έκτακτη συνέλευση που συγκροτήθηκε στις 27/02/20 και ώρα 13:30, τα μέλη του συλλόγου ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ της κανονικής διεξαγωγής του Καρναβαλιού στις 29/02/20 στις 18:30, όπως και στις 1/03/20 στις 20:00 το κάψιμο του καρνάβαλου και στις 2/03/20 στις 11:00 τα Κούλουμα στην παραλία του Γραμμένου».

Αντιδρούν οι καταστηματάρχες στη Σητεία

Ο δήμος Σητείας ανακοίνωσε ότι ματαιώνει τις εκδηλώσεις που οργανώνει. Ο Σύλλογος Κατ/των Εστίασης και Ψυχαγωγίας Δήμου Σητείας σε ανακοίνωσή του τονίζει: “Ενημερώνει τους συμπολίτες μας αλλά και τους 100δες επισκέπτες που έχουν κάνει κράτηση στα ξενοδοχεία του δήμου μας αλλά και στις δεκάδες καρναβαλικές ομάδες που θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του 3ημέρου ότι μέχρι στιγμής Πέμπτη 27/02/2020 και ώρα 16.00 δεν έχει έρθει ΚΑΝΕΝΑ χαρτί επίσημο η ανεπίσημο να ακυρώνει τις καρναβαλικές εκδηλώσεις πουθενά και σε κανένα φορέα.

Είναι αστείο και εκτός πραγματικότητας να συζητάμε για ακύρωση του Καρναβαλιού της πόλης μας σαν μέτρο για τη μη εξάπλωση του κοροναϊού όταν κανένα κρούσμα δεν έχει βρεθεί στην Κρήτη.

Σαν σύλλογος θα είμαστε στο πλευρό του Δήμου και θα βάλουμε κανονικά πλάτη στην προσπάθειά του για τη συνέχιση κανονικά των Καρναβαλικών εκδηλώσεων που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σταθμός.

Εννοείται πως ό,τι και να συμβεί Σάββατο βράδυ και Κυριακή απόγευμα στα μαγαζιά μας μπροστά θα γίνει κανονικά ένα τεράστιο πάρτι με όλες τις καρναβαλικές ομάδες.

Επίσης, ο Εμπορικός Σύλλογος Σητείας με ανακοίνωσή του τονίζει ότι θα υλοποιήσει την προγραμματισμένη εκδήλωση για σήμερα Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου. Ο λόγος για τη «Λευκή Νύχτα», μία θεσμοθετημένη εκδήλωση που θα λάβει χώρα για έβδομη συνεχή χρονιά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τα καταστήματα της Σητείας προχωρούν σήμερα σε πολύ μεγάλες προσφορές, από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν οι πολίτες – ντόπιοι κι επισκέπτες – ενώ παράλληλα υποδέχονται τον κόσμο με κεράσματα, λιχουδιές, τσικνίσματα και πολλές εκπλήξεις… Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου προχώρησε στην απόφαση υλοποίησης της εκδήλωσης σε έκτακτη συνεδρίαση του χθες το απόγευμα, κατόπιν των εξελίξεων που προηγήθηκαν αναφορικά με τη διεξαγωγή των καρναβαλιών.

Κανονικά θα γίνουν την Καθαρή Δευτέρα Αποκριγιώματα στη Γέργερη 2020», όπως αποφάσισαν οι διοργανωτές.

Ο Δήμος Ηρακλείου ενημερώνει ότι στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων μετά την εμφάνιση κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα, τα Κούλουμα στον Καράβολα, που επρόκειτο να διεξαχθούν την Καθαρή Δευτέρα 2 Μαρτιου 2020, αναβάλλονται.

O Δήμος Μαλεβιζίου αναστέλλει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, με βάση τις συστάσεις και οδηγίες της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας.

Ο Δήμος Φαιστού ακυρώνει τα Καρναβάλια της Αποκριάς σε Τυμπάκι και Πόμπια καθώς και τις εκδηλώσεις της Καθαρής Δευτέρας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας ακυρώνει τις εκδηλώσεις για τα Κουλουμα την Καθαρή Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020.

Εν αναμονή δηλώνει ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Μανόλης Φραγκάκης, ο οποίος επεσήμανε στην “Π” ότι σήμερα θα γίνουν επίσημες δηλώσεις για τα καρναβάλια και τις εκδηλώσεις στην περιοχή.

Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας σχετικά με την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κοροναϊού, ο Δήμος Γόρτυνας θα ακολουθήσει την απόφαση του Υπουργείου.

Στον Άγιο Νικόλαο

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου ακυρώνει τις αποκριάτικες εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες τις επόμενες ημέρες, ακολουθώντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Για το θέμα έγινε χθες το βράδυ συνάντηση εκπροσώπων του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου με εκπροσώπους των ομάδων και του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου.

Στα Χανιά

Ακυρώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Χανίων.

Αναλυτικά ματαιώνονται όλες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει ή συνδιοργανώνει ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ από σήμερα, Παρασκευή 28/02/2020 έως και την Κυριακή 01/03/2020, λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας.

Σχετικά με τις εκδηλώσεις της Καθαρής Δευτέρας, θα ακολουθήσει ανακοίνωση σήμερα, Παρασκευή, 28/02/2020.

Σημειώνεται επίσης ότι το Κυνήγι Θησαυρού 2020 ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ. Νεότερη ημερομηνία θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Στην Κίσαμο

“Ο Δήμος Κισάμου κινείται -συντεταγμένα με την Πολιτεία, το Υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς υγείας” δηλώνει ο δήμαρχος Κισσάμου. Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Κισάμου μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα:

“Είμαστε σε αναμονή και σε ψύχραιμη διαχείριση του θέματος, που έτσι κι αλλιώς απαιτεί σοβαρότητα και ευθύνη. Ο Δήμος Κισάμου κινείται συντεταγμένα με την Πολιτεία, το Υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς υγείας.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία και την πολιτιστική δράση, αλλά για εμάς υπεύθυνη στάση είναι να περιμένουμε οδηγίες και θα ενεργήσουμε ανάλογα, έχοντας ως γνώμονα τη δημόσια υγεία.

Τα υπόλοιπα είναι λεονταρισμοί και αναλώσιμη μικροπολιτική ενάντια στο κοινό καλό”.

Πατρίς Ηρακλείου