Λάρισα: Εφιαλτικό βράδυ για την οικογένεια 53χρονου

Τρεις ληστές απείλησαν και 10χρονο παιδί, ότι πρώτα θα σκότωναν τους γονείς του και μετά θα ακρωτηρίαζαν το ίδιο - Ξεπερνα τις 500.000 ευρώ η λεία

 

Τρεις ληστές απείλησαν και 10χρονο παιδί, ότι πρώτα θα σκότωναν τους γονείς του και μετά θα ακρωτηρίαζαν το ίδιο - Ξεπερνα τις 500.000 ευρώ η λεία

Με τις απολογίες των πέντε κατηγορουμένων θα συνεχισθεί στις 10 Μαρτίου στο Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, η δίκη για τη ληστεία σε βάρος 53χρονου επιχειρηματία από τον Αμπελώνα.

Δίκη που ξεκίνησε χθες και χαρακτηρίστηκε από τη φόρτιση, κάτω από την οποία μέλη της οικογένειας του 53χρονου περιέγραψαν τα όσα βίωσαν το εφιαλτικό βράδυ της ληστείας.

Εστιάζοντας στο θράσος των τριών πρώτων κατηγορουμένων που εισέβαλαν στο σπίτι και πέραν της βίας που άσκησαν στο ανδρόγυνο, δεν δίστασαν να ασκήσουν ψυχολογική βία ακόμη και στο 10χρονο παιδί της οικογένειας λέγοντάς του -σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν χθες- ότι «εσένα δεν θα σκοτώσουμε. Πρώτα θα σκοτώσουμε τους άλλους και εσένα στο τέλος θα σου κόψουμε τα δάχτυλα» με αποτέλεσμα, όπως κατάθεσαν οι γονείς του ο μικρός να παρακαλάει τους δράστες να τον σκοτώσουν πρώτο για να μη δει τον θάνατο των γονέων και των αδελφών του.

«Δεν με νοιάζουν τα υλικά αγαθά, τα χρήματα που έκλεψαν, με νοιάζει που έκλεψαν την ψυχή των παιδιών μου» τόνισε η σύζυγος του επιχειρηματία, ενώ φορτισμένος από την εφιαλτική βραδιά που βίωσε η οικογένειά του κατέθεσε και ο 53χρονος.

Από τη δίκη δεν έλειψε και η ένταση μεταξύ συνηγόρων της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων που αμφισβήτησε την αξιοπιστία του 53χρονου, καθώς χθες δήλωσε επίσημα στο Δικαστήριο ότι οι ληστές τού έκλεψαν 515.000 ευρώ όταν μέχρι πρότινος γινόταν λόγος για απροσδιόριστο χρηματικό ποσό ή για 45.000 ευρώ. Εξηγώντας ο ίδιος ότι δεν θέλησε να δημοσιοποιηθεί από την αρχή το ποσό γιατί φοβήθηκε μην τυχόν στοχοποιηθεί η οικογένειά του.

Η εξέλιξη της δίκης παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς δεν έχουν απαντηθεί ακόμη ερωτήματα όπως -μεταξύ άλλων- πώς οι δράστες - που κατά τις αρχικές εκτιμήσεις των αρχών ήρθαν στη Λάρισα με σκοπό τη ληστεία – γνώριζαν ότι ο επιχειρηματίας είχε στο σπίτι ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό, πώς ένας από τρεις ληστές που μπήκαν στο σπίτι ήξερε ποιο είναι το κλειδί του ακριβού αυτοκινήτου της οικογένειας με το οποίο διέφυγαν, και επίσης ποιος έδωσε πληροφορίες στους ληστές που γνώριζαν ακόμη και τη διαρρύθμιση του σπιτιού εσωτερικά.

«Αποτελέσατε στόχο του εργασιακού σας περιβάλλοντος» ρώτησε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας της έδρας τον 53χρονο επιχειρηματία, ο οποίος εμφανίσθηκε βέβαιος ότι οι δράστες είχαν ενημέρωση. «Φυσικά και υπάρχει καταδότης» τον οποίο δήλωσε, πως δεν γνωρίζει.

«ΑΛΛΑΞΕ Η ΖΩΗ ΜΟΥ»

Ήταν 4 τα ξημερώματα της 13ης Αυγούστου 2018 όταν οι τρεις ληστές – όλοι τους Αλβανοί υπήκοοι - αναρριχήθηκαν στον 2ο όροφο και ενδεχομένως από το παράθυρο του μπάνιου εισήλθαν στο σπίτι αιφνιδιάζοντας την οικογένεια του 53χρονου επιχειρηματία που εκείνη την ώρα κοιμόταν.

Οι ληστές έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με καλσόν, όπως περιέγραψαν μάρτυρες, φορώντας γάντια και κρατώντας πιστόλια, πήγαν πρώτα στο υπνοδωμάτιο όπου κοιμόταν ο 53χρονος και η σύζυγός του και τους ξύπνησαν ζητώντας τα χρήματα. Όπως περιέγραψε ο 53χρονος που αναγνώρισε χθες τους τρεις πρώτους κατηγορουμένους ως τους ληστές που μπήκαν στο σπίτι του, με το πιστόλι στον κρόταφο τον ξύπνησαν ενώ τράβηξαν από τα μαλλιά τη σύζυγό του.

Στη συνέχεια ξύπνησαν τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας, όπως και το 10χρονο αγόρι. «Άλλαξε η ζωή μου» τόνισε ο 53χρονος που καθόλη τη διάρκεια της κατάθεσής του σημείωνε πως αναγνώρισε τους τρεις πρώτους κατηγορούμενους. «Αυτός κρατούσε το όπλο και με χτύπησε, αυτός με απειλούσε και με κλωτσούσε» είπε ο 53χρονος δείχνοντας τους τρεις πρώτους δράστες ως τους ληστές. Με τη συνήγορο ενός εκ των κατηγορουμένων να αμφισβητεί την αξιοπιστία του με αφορμή και το δηλωθέν ποσό της κλοπής αλλά και σημεία των αρχικών καταθέσεων, όπου δηλώθηκε ότι οι δράστες φορούσαν κουκούλες ενώ χθες τονίστηκε ότι είχαν κρύψει τα πρόσωπα τους με καλσόν.

Ο 53χρονος με ένταση σημείωσε ωστόσο ότι αναγνώρισε τους τρεις ληστές από τη φωνή τους και τα χαρακτηριστικά τους, τα οποία ήταν διακριτά μέσα από το καλσόν που έφεραν στα πρόσωπά τους.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα έμπαιναν στο σπίτι κλέφτες με όπλα ενώ ήμουν μέσα» τόνισε ο 53χρονος περιγράφοντας τη βραδιά τρόμου που έζησε η οικογένειά του. «Με έριξαν κάτω από το κρεβάτι, με χτύπησαν με το πιστόλι στο κεφάλι, με κλωτσούσαν. Άκουσα τη γυναίκα μου να φωνάζει, την τράβηξαν από τα μαλλιά, ο ένας έβγαλε τις σφαίρες από πιστόλι και μας τις έδειχνε για να μας απειλήσει. Μας χώρισαν σε διαφορετικά υπνοδωμάτια και ζητούσαν χρήματα. Νόμισα ότι θα μας σκοτώσουν. Στο παιδί μου, στο 10χρονο παιδί, είπαν ότι θα σε σκοτώσουμε τελευταίο, θα σου κόψουμε τα δάχτυλα, με το παιδί να τους παρακαλάει να το σκοτώσουν πρώτο για να μη βλέπει» τόνισε με ένταση ο 53χρονος.

«Καταλαβαίνω τον πόνο, τον θυμό και την οργή σας» παρενέβη η εισαγγελέας, με τον 53χρονο να υπογραμμίζει πως «άλλαξε η ζωή μου». Διευκρινίζοντας πως ενώ αρχικά ανέφερε στους αστυνομικούς ότι του έκλεψαν περί τις 500.000 ευρώ, την ίδια ώρα πληροφορήθηκε πως τοπική ιστοσελίδα είχε φωτογραφία το σπίτι του και το ποσό που δήλωσε με αποτέλεσμα να ζητήσει από την ΕΛ.ΑΣ. να μην αναφερθεί το αληθινό ποσό για να «μη στοχοποιηθεί η οικογένειά μου».

Δηλώνοντας ωστόσο χθες ότι το ποσό που του έκλεψαν τελικά ανέρχεται σε 515.000 ευρώ, χρήματα που προέρχονται από την επιχειρηματική δράση του 53χρονου, ο οποίος απασχολεί περισσότερους από 270 εργαζόμενους. Με τον επιχειρηματία να προσθέτει τέλος πως όταν οι ληστές πήραν το χάρτινο κουτί με τα λεφτά, τηλεφώνησαν σε κάποιον λέγοντάς του «φορτώσαμε, ελάτε να φύγουμε».

«Με τράβηξαν από τα μαλλιά» κατέθεσε η σύζυγός του. «Τα όπλα είναι αληθινά, μου έλεγαν και σημάδευαν τα τρία παιδιά μου. Κλέψανε την ψυχή των παιδιών μου. Πήραν τα λεφτά και τους παρακαλούσα να φύγουν. Μας έδειχναν τι σφαίρες, μας έλεγαν ότι έχουν και άλλους απ’ έξω, πως έχουν ελικόπτερο. Τελικά αυτά που μας έλεγαν ότι έχουν άδεια από τις Φυλακές, είναι από το Ελμπασάν, βγήκανε αληθινά από την έρευνα της αστυνομίας».

Ο πρώτος από τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας, περιγράφοντας τη βραδιά της ληστείας υπέδειξε τους τρεις πρώτους κατηγορούμενους ως τους δράστες, ενώ τη συμπεριφορά των ληστών περιέγραψε και το δεύτερο παιδί της οικογένειας.

Από τις μαρτυρίες προέκυψε ότι ο δεύτερος των ληστών έφερε στο χέρι του ένα χαρακτηριστικό τατουάζ με Κινεζικά ιδεογράμματα, το οποίο αποκαλύφθηκε όταν σήκωσε το χέρι του με το οποίο κρατούσε το πιστόλι για να τους απειλήσει.

Οι ληστές προσπάθησαν να κλειδώσουν τα πέντε μέλη της οικογένειας στο μπάνιο, αλλά τελικά δέχθηκαν το αίτημα του 53χρονου και τους κλείδωναν σε ένα από τα υπνοδωμάτια, το οποίο ξεκλείδωσαν στη συνέχεια και ενημέρωσαν την ΕΛ.ΑΣ.

Ωστόσο αυτό που επίσης προκάλεσε εντύπωση αφορά στο γεγονός ότι ένας εκ των ληστών ενώ θα εγκατέλειπαν το σπίτι -όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες- ακούσθηκε να λέει πως ξέρει αυτός ποιο κλειδί και ποιο αυτοκίνητο θα πρέπει να πάρουν για να διαφύγουν. Διέφυγαν λοιπόν με ένα ακριβό αυτοκίνητο της οικογένειας, για τη χρήση του οποίου θα έπρεπε κάποιος να διαθέτει εμπειρία, αυτοκίνητο που βρέθηκε εγκαταλειμμένο αλλά και κλειδωμένο στον δρόμο προς τη Γυρτώνη, κοντά στη χωματερή του Μαυρόλιθου.

Να σημειωθεί πως ο πρώτος εκ των δραστών έχει ομολογήσει την ενοχή του, ενώ κατά την ακροαματική διαδικασία χθες υπέδειξε άλλους ως μετέχοντες στη ληστεία, ενώ ο κατηγορούμενος με το χαρακτηριστικό τατουάζ παρά τα όσα τόνισαν οι μάρτυρες είπε ότι δεν βρισκόταν μέσα στο σπίτι αλλά ήταν έξω, σε ρόλο τσιλιαδόρου.

ΤΟ ΚΑΤΣΑΒΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Προηγήθηκαν καταθέσεις αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι στο κατσαβίδι που βρέθηκε στο παράθυρο του μπάνιου εντοπίσθηκε γενετικό υλικό του πρώτου εκ των κατηγορουμένων. Έτσι ξετυλίχθηκε το κουβάρι της υπόθεσης και στις 13 Δεκεμβρίου 2018 με παράλληλες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε Αθήνα, Γιάννουλη και Λάρισα, συνελήφθησαν δύο 34χρονοι και ένας 32χρονος, τρεις δηλαδή από τους πέντε συνολικά κατηγορούμενους.

Μάλιστα, στο σπίτι συλληφθέντα στην Αθήνα βρέθηκε το αυτοκίνητο με το οποίο ήρθαν οι δράστες στη Λάρισα, ενώ κατασχέθηκε και ένα από τα κινητά που χρησιμοποίησαν οι δράστες την ημέρα της ληστείας.

Παράλληλα ταυτοποιήθηκαν και άλλοι συνεργοί των συλληφθέντων, ηλικίας 34 ετών, οι οποίοι αποδείχθηκε στη συνέχεια, μετά τη ληστεία ότι είχαν διαφύγει στη χώρα τους, την Αλβανία.

Τον Απρίλιο του 2019 και με βάση διεθνή εντάλματα σύλληψης οι άλλοι δύο αναζητούμενοι συνελήφθησαν τελικά στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Αυτοί οι δύο συλληφθέντες, από την ΕΛ.ΑΣ. θεωρούνται «σκληροί» κακοποιοί καθώς έχουν καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση ενώ φέρονται επίσης ως εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις διακεκριμένων κλοπών, ληστειών και σύστασης συμμορίας αφού από δικαστικές αρχές διαφόρων περιοχών της χώρας έχουν εκδοθεί σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης.

Οι δύο κακοποιοί εισήλθαν πεζή από «μονοπάτι» στην Ελλάδα περνώντας δηλαδή παράνομα τα σύνορα στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Εκεί τους περίμεναν άλλοι τρεις συνεργοί τους, σε αυτοκίνητα τα οποίων επιβιβάστηκαν για να συλληφθούν τελικά στην Εγνατία οδό. Μάλιστα κατά τον έλεγχο των αστυνομικών που τους παρακολουθούσαν στη διαδρομή, επέδειξαν πλαστογραφημένες ελληνικές αστυνομικές ταυτότητες, δελτία ταυτότητας αλλοδαπού και αλβανικά διαβατήρια καθώς αναζητούνταν από την ΕΛ.ΑΣ. με βάση και διεθνή εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί σε βάρος τους μετά την εγκληματική τους δράση στην Ελλάδα.

Β. Κακάρας
Ελευθερία Λάρισας