Μπορίσοφ: «Ναι μεν, αλλά» από την Θράκη

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός «άδειασε» τον Έλληνα ομόλογο του

 

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός «άδειασε» τον Έλληνα ομόλογο του

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να υποδέχτηκε με τις καλύτερες των διαθέσεων τον Βούλγαρο ομόλογό του στην Αλεξανδρούπολη -χθες Τετάρτη- για τις εργασίες του 4ουΑνώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, όμως ο Μπόικο Μπορίσοφ δεν είχε ακριβώς την ίδια διάθεση - τουλάχιστον όχι σε όλα τα θέματα.

Βουλγαρικό «ήξεις, αφήξεις» για τα ελληνοτουρκικά

Στην κατακλείδα της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφή αναφορά στα ελληνοτουρκικά καυτηριάζοντας την «εξ ανατολάς επιθετική παραβατικότητα» που «δεν πρέπει να παρερμηνεύεται ούτε να υποτιμάται» και σημειώνοντας ότι «οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο οι παραβιάσεις στη θάλασσα της Κύπρου, οξύνουν τα πράγματα». Προηγουμένως είχε καλέσει την ΕΕ και τα κράτη μέλη «να αποστείλουν αυστηρότερα μηνύματα στην Άγκυρα» και είχε εκφράσει την θέση ότι «οι απόψεις μας (εν. Ελλάδας – Βουλγαρίας) συμπίπτουν στην αξία του σεβασμού στο διεθνές δίκαιου και πολύ περισσότερο στην Ανατολική μεσόγειο».

Ο Μπόικο Μπορίσοφ όμως, δεν ασπάστηκε με την ίδια ζέση τις ελληνικές θέσεις και πήρε σαφή απόσταση από τα πράγματα: «Πρέπει να πω γιατί είναι δίκαιο ότι δουλεύουμε πολύ καλά και με τις τουρκικές Αρχές στα σύνορα και γι’ αυτό είπα και στον Τούρκο ΥΠΕΞ και το λέω κι εδώ ότι όσο πιο γρήγορα καταφέρουν οι διπλωμάτες, όλοι εμείς, να επιλύσουμε, αυτή τη διαφορά που υπάρχει, εμείς ολόψυχα θέλουμε να σας στηρίξουμε αλλά θα πρέπει αυτή η αντιπαράθεση να τελειώσει. Έτσι μας έκανε ο Θεός, αυτοί είμαστε, αυτοί είναι οι γείτονές μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Να μην έρχονται στην Ελλάδα όσοι δεν δικαιούνται άσυλο»

Στο ίδιο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Τουρκία, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έβαλε και το προσφυγικό, για να πει ότι η χώρα του εδώ και τέσσερα χρόνια «έχει μηδενική ροή προσφύγων». Αυτό δεν συμβαίνει, εν τούτοις στην Ελλάδα, η οποία όμως κατά τα λεγόμενα του κου Μητσοτάκη «έχει αλλάξει πολιτική».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αναταραχή που επικρατεί αυτή την περίοδο στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου καλώντας «να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί αυτή η άγονη αντίδραση η οποία δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά διότι είναι προς όφελος των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες κλειστές δομές».

Ο κος Μητσοτάκης είχε ένα μήνυμα και προς τους «υποψήφιους» πρόσφυγες προς την Ελλάδα και απευθυνόμενους προς αυτούς είπε «μην έρχεστε» εφόσον ξέρουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο, καθώς «ο δρόμος στον οποίο σας βάζουν οι διακινητές που πληρώνετε αδρά, δεν θα σας βγάλει στην ενδοχώρα και την Ε.Ε., αλλά σταματάει στα νησιά και αρχίζει ο δρόμος της επιστροφής στις χώρες προέλευσης».

Στο μικροσκόπιο ο άξονας Νυμφαία - Μακάζα

Στα θετικά αναφορικά με την περιοχή της Ροδόπης, αυτής της διακρατικής συνάντησης, προσμετράται η μεταβίβαση από πλευράς Μητσοτάκη στον Μπόικο Μπορίσοφ του τοπικού αιτήματος περί αναβάθμισης του κάθετου άξονα Νυμφαία – Μακάζα. «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα αίτημα της Κομοτηνής για τη διάβαση Νυμφαία Μακάζα, να την αναβαθμίσουμε ώστε από αυτήν να περνούν φορτηγά και λεωφορεία και έχουμε συμφωνήσει να το εξετάσουν οι αρμόδιοι υπουργοί», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και λίγο αργότερα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός παρατήρησε ότι πλέον «μας ζητούν να ανοίγουμε διαβάσεις οι κάτοικοι των συνόρων και από τις δύο πλευρές».

Η συγκοινωνιακή διασύνδεση των δύο χωρών αποτέλεσε μείζονα προτεραιότητα στην συνάντηση, αφού υπογράφηκε και σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο υπουργών Μεταφορών των συμμετεχόντων κρατών. Ωστόσο, αιχμή του δόρατος σε αυτόν τον τομέα αποτελεί η λεγόμενη σιδηροδρομική Εγνατία που θα ξεκινάει από την Καβάλα και θα συνδέει την Ελλάδα με τον Δούναβη, δίνοντας έτσι πρόσβαση σε αυτόν σε όλα τα ελληνικά λιμάνια. Συνδυαστικά λειτουργεί και ο σχεδιαζόμενος οδικός άξονας Αλεξανδρούπολη – Διμίτροβγκραντ που και αυτός όμως αποτελεί προς το παρόν σχέδιο επί χάρτου.

Οι δύο χώρες πάντως έχουν ήδη σημαντική «τουριστική» σχέση αφού μόνο για το 2019 την Ελλάδα επισκέφτηκαν 3.5 εκ Βούλγαροι και την Βουλγαρία 1.5 εκ Έλληνες ενώ και σε οικονομικό επίπεδο υπάρχουν συγκεκριμένοι δεσμοί. Η Ελλάδα είναι «η έκτη επενδυτική δύναμη στη Βουλγαρία συνεισφέροντας στις εξαιρετικές επιδόσεις της χώρας τα τελευταία χρόνια», είπε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συνεχάρη τον Μπόικο Μπορίσοφ «για την ανάπτυξη της βουλγαρικής οικονομίας».

Συμπλήρωσε πως «αυτή η οικονομική παρουσία της Ελλάδας στη Βουλγαρία μπορεί τώρα να διευρυνθεί καθώς η ελληνική οικονομία επενδύει πια στην εξωστρέφεια, αλλά η χώρα μας μπορεί να δεχτεί πια περισσότερες βουλγαρικές επενδύσεις αφού επιστρέφει πια σε ρυθμούς ανάπτυξης».

Στις εργασίες του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου συμμετείχαν οι Έλληνες υπουργοί: Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός Εξωτερικών για Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ενώ από τη βουλγαρική οι ομόλογοι τους υπουργοί. Παρόντες ήταν επίσης οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και στελέχη της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος στο νομό.

Θανάσης Τσολάκης
Χρόνος Κομοτηνής