Νίκος Φίλης στην «Ε»: Επιστροφή σε σκληρές μνημονιακές ρυθμίσεις

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ μιλά στην «Ε» για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο Λύκειο και αποδομεί τις εξαγγελίες της Κεραμέως - «Το μετατρέπουν από την πρώτη τάξη σε σκληρό εξεταστικό κέντρο και υποβαθμίζουν το μορφωτικό ρόλο του» - Τι λέει για το Συνέδριο του κόμματος και για την υποθεση Novartis

 

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ μιλά στην «Ε» για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο Λύκειο και αποδομεί τις εξαγγελίες της Κεραμέως - «Το μετατρέπουν από την πρώτη τάξη σε σκληρό εξεταστικό κέντρο και υποβαθμίζουν το μορφωτικό ρόλο του» - Τι λέει για το Συνέδριο του κόμματος και για την υποθεση Novartis

«Αλλαγές που δείχνουν παλινδρόμηση σε σκληρές μνημονιακές ρυθμίσεις, με στόχο να αυξήσουν τα ποσοστά σχολικής αποτυχίας και να περιθωριοποιήσουν κοινωνικά χιλιάδες εφήβους, μετατρέπουν το Λύκειο, από την πρώτη τάξη, σε σκληρό εξεταστικό κέντρο και υποβαθμίζουν τον μορφωτικό ρόλο του» χαρακτηρίζει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, τις αλλαγές στο Λύκειο που προανήγγειλε σε συνέντευξή της (στην «Καθημερινή») η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης θα βρεθεί αύριο Δευτέρα στη Λάρισα, προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση του Τμήματος Παιδείας Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Οι εξελίξεις στην εκπαίδευση και την κοινωνία».

Ο κ. Φίλης μιλώντας σήμερα στην «Ε» ασκεί κριτική στην εκπαιδευτική πολιτική της ΝΔ λέγοντας πως η ρύθμιση Κεραμέως για τα πτυχία των κολεγίων είναι ενταγμένη σε ένα «ιδεολογικό πλαίσιο βαθύτατα υποκριτικό». Σημειώνει την ανάγκη συγκλίσεων στην εκπαίδευση καθώς «όχι μόνο κάθε κυβέρνηση αλλά και κάθε υπουργός που άλλαζε, ακολουθούσε προσωπική πολιτική» σε βάρος της νεολαίας.

Με αφορμή το προσφυγικό τονίζει πως η ΝΔ «προετοιμάζει στρατόπεδα κράτησης» ενώ για την υπόθεση Novartis σημειώνει πως η κυβέρνηση επιδιώκει «να συγκαλυφθεί». Ενώ με αφορμή το συνέδριο του κόμματος σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «παραμένει κόμμα της δημοκρατικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, χωρίς αυταρέσκεια και αλαζονεία, ανοιχτό σε πολιτικές συγκλίσεις που έχουν στόχο να αντιμετωπιστεί η νεοσυντηρητική επιθετικότητα» για να διευκρινίσει πως «ένα νέο μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την αλλαγή της ζωής και της κοινωνίας μας είναι αναγκαίο».

Αναλυτικά η συζήτησή μας με τον κ. Φίλη έχει ως εξής:

*Να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με τις εξελίξεις στην εκπαίδευση ζητώντας να σχολιάσετε την απόφαση της κυβέρνησης να εξισώσει επαγγελματικά, πτυχία ιδιωτικών κολεγίων και δημόσιων πανεπιστημίων. Γιατί διαφωνείτε;
- Καταρχάς δεν διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τη ρύθμιση. Διαφωνεί στο σύνολό της η ακαδημαϊκή κοινότητα. Τοποθετήθηκαν αρνητικά τα Πρυτανικά Συμβούλια, η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η ΟΙΕΛΕ, το ΤΕΕ, ο ΔΣΑ και πολλοί φορείς ακόμα… Και πολύ σύντομα, νομίζω, θα ακούσουμε και τους φοιτητικούς συλλόγους. Η ρύθμιση Κεραμέως κλονίζει το επαγγελματικό και ακαδημαϊκό οικοδόμημα της μεταπολεμικής Ελλάδας, που για λόγους δημοσίου συμφέροντος έχει χτιστεί στη διαδικασία ισοτίμησης πτυχίων του εξωτερικού με τα ελληνικά, από έναν αξιόπιστο κρατικό οργανισμό. Παλιότερα το ΔΙΚΑΤΣΑ, σήμερα τον ΔΟΑΤΑΠ. Βελτιώσεις πάντα χωρούσαν, αλλά τουλάχιστον το σύστημα προστάτευσε διαχρονικά την ελληνική κοινωνία από πτυχία - αέρας και «επιστήμονες» που θα μάθαιναν, όπως λέει ο λαός, «στου κασίδη το κεφάλι». Η ρύθμιση γίνεται επίσης εντός ενός ιδεολογικού πλαισίου βαθύτατα υποκριτικού. Δεν μπορεί το πρωί να είμαστε αυστηροί με το δήθεν χαμηλό επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων, που παρά τη χρόνια έλλειψη πόρων, έχουν προσφέρει στην κοινωνία εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες και το βράδυ να προσφέρουμε ισοτιμία στην πράξη -στα επαγγελματικά δικαιώματα- σε αδιαβάθμητα και μη αξιολογούμενα κολέγια.
Η κυβέρνησή μας το 2019 κατήργησε τον μνημονιακό νόμο του 2012, που προέβλεπε προσλήψεις στα σχολεία αποφοίτων τέτοιων κολεγίων, επαναφέροντας πολύ σωστά την πάγια διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίων. Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία ενόψει των διαγωνισμών για 15.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς εντός τριετίας, που προετοίμασε και ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτή έρχεται να ανατρέψει η κα Κεραμέως. Στην πραγματικότητα δεν νοιάζεται καν για τους αποφοίτους κολεγίων. Γνωρίζει ότι ελάχιστοι απ’ αυτούς θα καταφέρουν να προσληφθούν. Θέλει απλώς να στείλει στην ελληνική οικογένεια μήνυμα, «για τις σπουδές υπάρχουν και τα κολέγια». Πελάτες δηλαδή να δημιουργήσει για τους κολεγιάρχες.

* Τώρα που έχετε δείγμα γραφής της πολιτικής της κυβέρνησης, επιμένετε ακόμη πως ο διάλογος για την Παιδεία είναι αναγκαίος, όπως και η αναζήτηση συναινέσεων;
- Η Παιδεία είναι κατ’ εξοχήν τομέας που πρέπει να αναζητούνται συγκλίσεις, γιατί συνιστά αυτό που ονομάζεται «κοινό καλό». Δυστυχώς, η εμπειρία είναι ότι όχι μόνο κάθε κυβέρνηση αλλά και κάθε υπουργός που άλλαζε, ακολουθούσε προσωπική πολιτική. Αυτό το πλήρωσε η νεολαία μας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε αυτή την κακή παράδοση. Προσπαθήσαμε, οργανώνοντας τον εθνικό και κοινωνικό διάλογο, να δημιουργήσουμε συναινέσεις για ένα σχολείο ποιότητας και ισότητας. Αποφύγαμε επίσης την κακή παράδοση όλες οι αλλαγές να αρχίζουν από πάνω, δηλαδή από τα πανεπιστήμια. Προωθήσαμε τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, επεκτείναμε σε όλη την Ελλάδα το ολοήμερο δημοτικό, δώσαμε χρόνο και έμφαση στη διδασκαλία των μαθημάτων στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, καταργώντας το μοντέλο του σχολείου - εξεταστικού κέντρου και σχεδιάσαμε αλλαγές για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θεσμοθετώντας ακόμα και ελεύθερη πρόσβαση σε πολλά τμήματα.
Τα μέτρα επρόκειτο να υλοποιηθούν από τον Σεπτέμβριο 2020, αλλά καταργήθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση. Στόχος μας ήταν να μειώσουμε τις οικογενειακές δαπάνες για τα φροντιστήρια και να ενισχύσουμε τη δημόσια εκπαίδευση. Ο διάλογος είναι αναγκαίος, ακόμα και για να αποδείξει λανθασμένες στοχεύσεις ή και υποκρυπτόμενες προθέσεις. Και σίγουρα, αν πράγματι θέλουμε να βελτιώσουμε την εκπαίδευση, προωθώντας δημοκρατικές τομές και βελτιώνοντας τη λειτουργία των σχολείων. Τον επιδιώκουμε ειλικρινά, χωρίς να έχουμε αυταπάτες ότι η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου θέλει και μπορεί να ανταποκριθεί.

* Η κ. Κεραμέως δήλωσε προχθές πως εξετάζει την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων στην Α’ Λυκείου, τον συνυπολογισμό των βαθμολογιών και των τριών τάξεων κ.λπ. Πάλι αλλαγές στο Λύκειο…
- ...και μάλιστα, αλλαγές που δείχνουν παλινδρόμηση σε σκληρές μνημονιακές ρυθμίσεις, με στόχο να αυξήσουν τα ποσοστά σχολικής αποτυχίας και να περιθωριοποιήσουν κοινωνικά χιλιάδες εφήβους. Μετατρέπουν το Λύκειο, από την πρώτη τάξη, σε σκληρό εξεταστικό κέντρο και υποβαθμίζουν τον μορφωτικό ρόλο του.

*Στις πολιτικές εξελίξεις, μεταξύ άλλων, κυριαρχεί το προσφυγικό. Είναι θέμα χειρισμών μόνο της ελληνικής κυβέρνησης ή εθνικό θέμα που απαιτεί συναίνεση των κομμάτων;
- Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί υπεύθυνη στάση στο προσφυγικό και αποφεύγει τη δημαγωγία, με την οποία πολιτεύτηκε αδίστακτα η κυβέρνηση προεκλογικά, σπέρνοντας ανέμους με αποτέλεσμα να θερίζει τώρα θύελλες. Είναι προτεραιότητα η μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, καθώς επίσης και η ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία, αρχικώς σε ειδικές τάξεις υποδοχής και αργότερα στις κανονικές τάξεις. Επί των ημερών μας φοιτούσαν 13.000 προσφυγόπουλα, ενώ φέτος μόλις 7.000 παρότι έχει μεγαλώσει ο αριθμός των προσφύγων και των παιδιών τους. Φοβάμαι ότι πολλά παιδιά πλέον ούτε καν εμβολιάζονται.
Η ΝΔ αφού πρώτα μετέτρεψε σε αποθήκες προσφύγων τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, προετοιμάζει τώρα στρατόπεδα κράτησης που θα αποδειχθούν εστίες ανάφλεξης αντιδράσεων και εκκολαπτήρια παράνομων δραστηριοτήτων. Πώς θα φυλακίσεις τρεις και τέσσερις χιλιάδες πρόσφυγες σε κλειστά στρατόπεδα; Δεν είναι φανερό τι θα προκαλέσει κάτι τέτοιο; Ακόμα και η Κομισιόν αντέδρασε στα κυβερνητικά σχέδια. Παραμένει βέβαια πάντοτε αναγκαία η αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να διαμοιράζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αναλόγως του επιπέδου ανάπτυξης και του πληθυσμού.

* Με την υπόθεση Novartis, ποιος πιστεύετε πως είναι τελικά ο βασικός στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ;
- Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ΝΔ - ΚΙΝΑΛ με τους κοινούς χειρισμούς τους έχουν στόχο να φύγει η κουβέντα από το πραγματικό σκάνδαλο Novartis και να πάει σε νομικές λεπτομέρειες. Δηλαδή τελικώς να συγκαλυφθεί. Αυτό επιδιώκουν και με την επίθεση στους προστατευόμενους μάρτυρες, στην οποία ευτυχώς φαίνεται να βάζει φρένο ο Άρειος Πάγος. Θυμίζω ότι τη νομοθεσία για την προστασία των μαρτύρων δεν την έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, την εισήγαγε ο Μ. Σταθόπουλος το 2001 και την ολοκλήρωσε ο Χ. Αθανασίου το 2014, ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά. Τα δύο κόμματα άλλαξαν γνώμη μόνο όταν υπόλογοι και εμπλεκόμενοι βρέθηκαν άνθρωποι από τον πολιτικό τους χώρο. Η επίθεση στους προστατευόμενους μάρτυρες θα έχει μια πολύ δυσμενή παρενέργεια. Κανείς δεν πρόκειται να καταθέτει στοιχεία σε μεγάλες υποθέσεις, εφόσον πλέον θα φοβάται για την ασφάλειά του. Οι μαφιόζοι, οι επικεφαλής εγκληματικών οργανώσεων, οι ναρκέμποροι, οι δουλέμποροι, οι διεφθαρμένοι, όλοι αυτοί θα βγουν κερδισμένοι, την ώρα που η χώρα και η κοινωνία θα το πληρώνει ακριβά.

* Τις τελευταίες ημέρες γίνεται συζήτηση για την «ανατριχιαστική δήλωση» του κ. Τσίπρα για έλεγχο όλων των «αρμών της εξουσίας»…
- Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την εκτελεστική εξουσία, που η διαχείρισή της γίνεται με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό είναι βασική αρχή του πολιτεύματός μας. O ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξέφρασε την ορμητική αξίωση της κοινωνίας για δημοκρατική ανατροπή, κέρδισε τις εκλογές αλλά όχι την εξουσία, την οποία σε μεγάλο βαθμό νέμονται παράγοντες του παλαιοκομματισμού μαζί με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Επιπλέον στα χρόνια των μνημονίων είχε επιβληθεί καθεστώς συρρικνωμένης εθνικής κυριαρχίας. Αν πρέπει να ανατριχιάζουμε για κάτι, δεν είναι για τη δήλωση που περιγράφει την πραγματικότητα, αλλά γι’ αυτή καθ’ αυτή την πραγματικότητα».

* Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξετε το όνομα του κόμματος για να δηλώσετε τι;
- Θα ψηφίσουμε ένα νέο πρόγραμμα, απομακρυνόμενοι από μνημονιακούς καταναγκασμούς, με στόχο τη δημοκρατική αναγέννηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται για να αντιστοιχηθεί με οργανικό τρόπο στο μεγάλο εύρος των πολιτών που τον εμπιστεύονται. Παραμένει κόμμα της δημοκρατικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, χωρίς αυταρέσκεια και αλαζονεία, ανοιχτό σε πολιτικές συγκλίσεις που έχουν στόχο να αντιμετωπιστεί η νεοσυντηρητική επιθετικότητα. Η εντολή του 32% των εκλογέων είναι να διορθωθούμε ώστε στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για έξωση της δεξιάς και προοδευτική συμμαχική κυβέρνηση».

* Ο ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας; Ένα κόμμα «άθροισμα προελεύσεων» ή ένας συνασπισμός πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων;
- Οι προελεύσεις έχουν πάντοτε το δικό τους φορτίο... Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλών ειδών προελεύσεις, αλλά αυτό που συνεχώς ισχυροποιείται είναι μια νέα πολιτική συνείδηση. Η προγραμματική διακήρυξη είναι η βάση της συνάντησης χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι δεν ξεχνούν τα αδιέξοδα του παλαιοκομματισμού και θέλουν να ανακόψουν τη νεοφιλελεύθερη και ταυτόχρονα εθνικιστική επίθεση. Ένα νέο μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την αλλαγή της ζωής και της κοινωνίας μας είναι λοιπόν αναγκαίο. Δεν ισχυρίζομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αποκλειστικός φορέας αυτής της αλλαγής, ωστόσο αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των πολιτικών δυνάμεων που θα την πετύχουν. Γι’ αυτό κι επιδιώκουμε συνεργασίες, συμπορεύσεις και συγκλίσεις.

Βαγγέλης Κακάρας
Ελευθερία Λάρισας