Μάγδα Γιαμουστάρη: «Μην φοβάστε το καθεστώς του ΝΠΙΔ για το νοσοκομείο μας»

Η Διοικήτρια του Σισμανόγλειου επιμένει ότι η αλλαγή καθεστώτος στο νοσοκομείο θα βγει σε καλό

 

Η Διοικήτρια του Σισμανόγλειου επιμένει ότι η αλλαγή καθεστώτος στο νοσοκομείο θα βγει σε καλό

Τη δική της θέση, η οποία μάλιστα είναι και πολύ καθησυχαστική, καταθέτει στη δημόσια συζήτηση για το καθεστώς του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής, η διοικήτρια του Μάγδα Γιαμουστάρη. Μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm, η κα Γιαμουστάρη κάλεσε όλους «να μην έχουν φοβικά σύνδρομα» απέναντι στην αλλαγή του καθεστώτος αλλά και στο ίδιο το καθεστώς με βάση το οποίο, το νέο νοσοκομείο θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Το χρονικό της αλλαγής

Την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, η ελληνική Βουλή ψήφισε την τροποποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την τροποποίηση του σχετικού νόμου εις τρόπον ώστε το νέο νοσοκομείο της Κομοτηνής να λειτουργήσει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σε αντίθεση με όσα ήταν γνωστά μέχρι πρότινος, ότι δηλαδή το νοσοκομείο θα παρέμενε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Η εξέλιξη αυτή σήμανε συναγερμό στους εργαζόμενους του νοσηλευτικού ιδρύματος, οι οποίοι ξεκίνησαν έναν κύκλο κινητοποιήσεων αρχής γενομένης από μία συνέντευξη τύπου, αλλά με προοπτική κλιμάκωσης και βασικό αίτημα την «μη ιδιωτικοποίηση της υγείας».

Μάγδα Γιαμουστάρη: Το Νοσοκομείο παραμένει Δημόσιο

Επί αυτών των ανησυχιών απάντησε η κα Γιαμουστάρη, αφού προηγουμένως θέλησε να διευκρινίσει ότι «τιμώ και υποκλίνομαι στον αγώνα των συνδικαλιστών γιατί αυτοί οι αγώνες διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους». Τόνισε ότι «κανένας απολύτως εργαζόμενος δεν κινδυνεύει από την μετατροπή σε ΝΠΙΔ. Διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας με τα ίδια δικαιώματα και τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά» και υπογράμμισε ότι «το καινούργιο νοσοκομείο θα ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Δηλαδή θα είναι δημόσιο, αφού θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολισμό. Άρα λοιπόν είναι φορέας της κρατικής κυβέρνησης και εμπίπτει στις διατάξεις του δημοσίου, επομένως δεν ιδιωτικοποιείται».

Στο ερώτημα ‘τι σημαίνει η αλλαγή’ – η οποία ειρήσθω έν παρόδω θα πρέπει να εφαρμοστεί 18 μήνες πριν την μεταφορά στο νέο νοσοκομείο- η διοικήτρια απαντά: «αυτό που αλλάζει είναι η εφαρμογή του μοντέλου διοίκησης και ας πούμε ευέλικτης λειτουργίας, με εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας, ψηφιακών συστημάτων με ευέλικτα συστήματα προμηθειών καθώς σήμερα οι διαδικασίες είναι πολύ χρονοβόρες».

Εν κατακλείδι η κα Γιαμουστάρη κάλεσε όλους «να μην έχουμε φοβικά σύνδρομα» και «να μη χάνουμε το δάσος βλέποντας μόνο το δέντρο». Δήλωσε δε, «βεβαία» ότι η αλλαγή του καθεστώτος έγινε «σε συνεννόηση της κυβέρνησης με τον δωρητή».
Τέλος, επέμεινε ότι το νέο καθεστώς δεν θα επηρεάσει ούτε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς του νέου νοσοκομείου, το οποίο μάλιστα θα έχει και επαυξημένο -αριθμητικά- προσωπικό κατά 65%.

Θανάσης Τσολάκης
Χρόνος Κομοτηνής