«Η Αυστραλία δεν ήταν έτοιμη…»

Ο πρώην δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης μιλάει στην «Ε» και περιγράφει τις εμπειρίες του από το ταξίδι στη φλεγόμενη ήπειρο *Οι επαφές με την ελληνική ομογένεια και η επέλαση Κινέζων και Ινδών

 

Ο πρώην δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης μιλάει στην «Ε» και περιγράφει τις εμπειρίες του από το ταξίδι στη φλεγόμενη ήπειρο *Οι επαφές με την ελληνική ομογένεια και η επέλαση Κινέζων και Ινδών

«Οι εικόνες που αντίκρισα ήταν συγκλονιστικές. Με λύπη μου διαπίστωσα ότι η Αυστραλία δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστροφικές πυρκαγιές. Ανέθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση των τοπικών αρχών για εθελοντική βοήθεια, ένεκα και της γεωτεχνικής μου ιδιότητας, δυστυχώς αυτό δεν επιτεύχθη, καθώς εκεί χρειαζόταν εξειδικευμένο προσωπικό».

Ο πρώην δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης μιλάει στην «Ε» για το ταξίδι που πραγματοποίησε πρόσφατα στη φλεγόμενη Αυστραλία, όπου όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «η κλιματική αλλαγή σίγουρα παίζει και αυτή τον ρόλο της, αφού από την πλήρη ανομβρία, πηγαίναμε σε φοβερές χαλαζοπτώσεις».

Ο πολιτευτής της ΝΔ μιλά και για τις επαφές που είχε με την ελληνική ομογένεια και την άψογη φιλοξενία που του παρείχαν, ενώ για τη μακρινή ήπειρο τονίζει ότι "έχει αλλάξει, λόγω της δυναμικής εισόδου Κινέζων και Ινδών στην κτηματαγορά της χώρας".

Η συνέντευξη

* Κύριε Τζανακούλη, πριν από λίγο καιρό επιστρέψατε από τη φλεγόμενη Αυστραλία. Ποιος ήταν ο λόγος που την επισκεφθήκατε και ποιες εικόνες αντικρίσατε;

- Είναι αλήθεια ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους πήγα στην Αυστραλία ήταν και η επιθυμία μου να βοηθήσω με όποιον τρόπο θα μπορούσα στην αποκατάσταση της χλωρίδας και πανίδας στη χώρα, διότι αυτά που παρακολουθούσα μέσω της τηλεόρασης ότι γίνονται εκεί λόγω των πυρκαγιών, με είχαν προβληματίσει. Ιδιαίτερα με είχαν συγκινήσει οι εικόνες των Καγκουρό και των Κοάλα, που προσπαθούσαν να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα. Φαινόταν ότι γινόταν κάτι που θα οδηγούσε στον αφανισμό αυτών των ωραίων ζώων, που ουσιαστικά ζουν μόνον εκεί.

Πριν ξεκινήσω προσπάθησα να επικοινωνήσω με διαφορά ιδρύματα που ασχολούνταν με την περίθαλψη αυτών των ζώων. Το έκανα μόλις έφτασα εκεί. Η πόλη στην οποία πήγα ήταν η Μελβούρνη, μια πόλη 4,5 εκατ. κατοίκων περίπου, όπου ζούνε πάνω από 250.000 Έλληνες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενεάς. Μέσω συμπατριωτών προσπάθησα να επικοινωνήσω με σταθμούς περίθαλψης ζώων που φέρνανε από τις περιοχές των πυρκαγιών.

Τη δεύτερη ημέρα επισκέφτηκα τον κύριο σταθμό, σε περιοχή που ήταν εκτός Μελβούρνης. Πράγματι εκεί φροντίζανε κυρίως Κοάλα, τα οποία είχαν μεταφέρει από τις περιοχές των πυρκαγιών και τα περιθάλπανε. Συζήτησα με τους υπεύθυνους, οι οποίοι μου είπαν ότι είχε αλλάξει πλέον ο σχεδιασμός και αντί να μεταφέρουν τα ζώα, έστελναν εξειδικευμένο προσωπικό κυρίως κτηνιάτρους, κοντά στις περιοχές των πυρκαγιών.

Και τούτο διότι είχαν διαπιστώσει ότι ήταν παρακινδυνευμένη η μετακίνηση των ζώων, καθώς άλλαζε εντελώς η συμπεριφορά τους και επιδεινωνόταν η κατάστασή τους. Τα ζώα που είχαν μεταφερθεί ετύγχαναν μεν περιποίησης, αλλά η κατάστασή τους ήταν δραματική. Τους έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεσή τους, αλλά δυστυχώς χρειαζόταν εξειδικευμένο προσωπικό. Συνέχισα τις προσπάθειες και ήρθα σε επαφή με ανθρώπους που ασχολούνταν με τα δάση, τα οποία καίγονταν συχνά πυκνά για να ενημερωθώ κατ΄ αρχάς. Διαπίστωσα ότι η πλειονότητα αυτών ήταν δάση Ευκαλύπτου, που αποτελούν και βασική τροφή των Κοάλα.

Δυστυχώς αυτά τα δάση παίρνουν εύκολα φωτιά, η οποία δεν σβήνει εύκολα. Τα δέντρα από μόνα τους, αλλά και λόγω ηλικίας και παρατεταμένης ξηρασίας ήταν σαν δαδί, να μην πω ότι οι φλούδες των κορμών παίρνουν φωτιά πιο εύκολα και από χαρτί. Η κλιματική αλλαγή σίγουρα παίζει και αυτή τον ρόλο της. Αυτό φάνηκε και τις ημέρες που ήμουν εκεί. Μετά την πλήρη ανομβρία ήρθαν φοβερές χαλαζοπτώσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται και μάλιστα δεν σας κρύβω ότι τρόμαξα από το μέγεθος του χαλαζιού, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ, ήταν μεγέθους λεμονιού.

Μου είπαν δε, άνθρωποι που παρακολουθούν τα φαινόμενα αυτά, ότι δεν είχαν δει ποτέ τέτοιο χαλάζι. Στη συνέχεια, στην κυριολεξία άνοιξαν οι ουρανοί. Αυτό βέβαια ήταν καλό, γιατί περιορίστηκαν σε μέγιστο βαθμό οι φωτιές.

Διαπίστωσα με λύπη ότι δυστυχώς δεν ήταν έτοιμη η Αυστραλία να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστροφικές πυρκαγιές. Αντ΄ αυτού παρακολούθησα μια άνευ προηγούμενου διαμάχη μεταξύ του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού και του υπουργού Περιβάλλοντος της πολιτείας Νέας Νότιας Ουαλίας, που ήταν η πολιτεία που κυρίως καιγόταν.

* Τελικά μπορέσατε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας στην αποκατάσταση της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής;

- Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βοηθήσω όσο θα ήθελα, γιατί οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες δεν το επέτρεψαν. Θα μπορούσα να ασχοληθώ σε μεγαλύτερο βαθμό με τη χλωρίδα, παρόλο και η πανίδα είναι αυτή που πρώτη συγκινεί σε τέτοιες καταστροφές, αν και στην Αυστραλία ο αριθμός των ειδών δεν είναι πολύ μεγάλος, κυρίως ως προς τα ζώα. Καγκουρό, Κοάλα, τα σκυλιά της Αυστραλίας, έχιδνες (είδος σκαντζόχοιρου) κ.λπ. Υπάρχουν βέβαια πολλών ειδών ερπετά, μερικά άκρως δηλητηριώδη και βέβαια, πάρα πολλά είδη πουλιών.

* Με την ελληνική ομογένεια είχατε επαφές;

- Είχα την ευκαιρία να συναντήσω πολλούς Έλληνες κυρίως Θεσσαλούς, που είναι οργανωμένοι και σε διάφορους συλλόγους, έδωσα και μια συνέντευξη σ΄ έναν ελληνικό ραδιοσταθμό, του οποίου ο ιδιοκτήτης εκδίδει και εφημερίδα. Η συνέντευξη βέβαια έδωσε την ευκαιρία σε Λαρισαίους που ζούνε εκεί να επικοινωνήσουν μαζί μου όταν με άκουσαν. Ο χρόνος των 16 ημερών ήταν τελικά πολύ λίγος για ένα τέτοιο ταξίδι. Θέλω να ευχαριστήσω εκείνους που με φιλοξένησαν και να επισημάνω ότι η φιλοξενία των συμπατριωτών μας ήταν συγκινητική. Αισθάνομαι την ανάγκη να τους ευχαριστήσω θερμά.

* Γενικότερα, σε ποια κατάσταση βρήκατε την Αυστραλία; Συνεχίζει να αποτελεί μια καλή λύση για όσους θέλουν να ξενιτευτούν για επαγγελματικούς λόγους;

- Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ για την εξέλιξη της οικονομίας αυτής της πολύ μεγάλης χώρας, ως προς την έκταση τουλάχιστον. Διαπίστωσα ότι στην Αυστραλία συρρέουν με το ένα ή τον άλλον τρόπο πάρα πολλοί Ασιάτες, κυρίως Κινέζοι και Ινδοί που επηρεάζουν τα μέγιστα την οικονομία και κυρίως τις τιμές των ακινήτων, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί στην κυριολεξία, πράγμα που ανεβάζει και τα ενοίκια των κατοικιών, καταστημάτων, κ.λπ. στα ύψη. Η σημερινή Αυστραλία, από τα στοιχεία που μου παρέθεσαν κυρίως άνθρωποι του real estate, δεν έχει καμία σχέση με την Αυστραλία των προηγούμενων δεκαετιών. Η ανεργία είναι πολύ χαμηλή, αλλά δεν είναι όμως όπως ήταν παλαιότερα.

Γιώργος Ρούστας
Ελευθερία Λάρισας