Υγιής και δυνατή η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου στη μετά κρίση εποχή

Το άνοιγμα ενός ακόμα καταστήματος, του 8ου συνολικά, στη Φιλιππιάδα σηματοδοτεί την καλή υγεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου και με αφορμή τα αυριανά εγκαίνια του καταστήματος, στην πόλη του Νομού Πρέβεζας, η διοίκηση της Τράπεζας Ηπείρου παραχώρησε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη, για την παρουσίαση της οικονομικής θέση της συνεταιριστικής Τράπεζας και του στρατηγικού πλάνου του Ηπειρώτικου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος

 

Το άνοιγμα ενός ακόμα καταστήματος, του 8ου συνολικά, στη Φιλιππιάδα σηματοδοτεί την καλή υγεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου και με αφορμή τα αυριανά εγκαίνια του καταστήματος, στην πόλη του Νομού Πρέβεζας, η διοίκηση της Τράπεζας Ηπείρου παραχώρησε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη, για την παρουσίαση της οικονομικής θέση της συνεταιριστικής Τράπεζας και του στρατηγικού πλάνου του Ηπειρώτικου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Τα δύσκολα ανήκουν στο παρελθόν, η Τράπεζα Ηπείρου με τους στρατηγικούς επενδυτές που μετέχουν στο κεφάλαιό της εδώ και μερικά χρόνια, ατενίζει αισιόδοξα το μέλλον και το καλό κλίμα που πιστώνεται στη μεγάλη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, δίνει την δυνατότητα της περαιτέρω ανάπτυξης της τράπεζας, με ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση στην τοπική αγορά, την οποία η τράπεζα προσεγγίζει πιο εξατομικευμένα και προσεκτικά σε αντίθεση με τις συστημικές τράπεζες. Αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Τράπεζας Ηπείρου πάνω στο οποίο επιχειρεί να χτίσει η νέα διοίκηση, όπως διαφάνηκε από τη συνέντευξη τύπου στην οποία μετείχε ο πρόεδρος του ΔΣ Κώστας Ζωνίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ιωάννης Βουγιούκας και ο εντεταλμένος εκτελεστικός σύμβουλος Βασίλης Τσουκανέλης.

Τόσο ο Κώστας Ζωνίδης όσο και ο Βασίλης Τσουκανέλης υπογράμμισαν τη σημασία της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ, του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης – Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, με ποσοστό 49,9%, καθώς και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με ποσοστό 6%. Ο πρόεδρος της Τράπεζας τόνισε πως οι διαφαινόμενες προοπτικές είναι θετικές για την οικονομία της χώρας γενικότερα αλλά και για την οικονομία του τόπου μας ειδικά, και αποτελούν τις βάσεις για την ισχυρή ανάπτυξη της Τράπεζας.

Ο κ. Ζωνίδης τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχουμε σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε στην προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομίας της Ηπείρου, το γνωρίζουμε καλά και θα τον επιτελέσουμε στο ακέραιο. Άλλωστε δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το βασικό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα έναντι των συστημικών τραπεζών, είναι ότι η Τράπεζα Ηπείρου ανήκει τους πελάτες της και την τοπική οικονομία και κοινωνία, γεγονός αρκετά ισχυρό για να την εμπιστευτούν». Για να καταλήξει: «Όλα τα χρόνια η στάση μας απέναντι στην τοπική κοινωνία, έχει αποδείξει έμπρακτα στους Ηπειρώτες ότι έχουμε σταθεί δίπλα τους και έχουμε συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας αλλά και στη στήριξη της κοινωνίας πολλαπλώς».

Ο Βασίλης Τσουκανέλης από την άλλη, αναφέρθηκε στο πρόσφατο παρελθόν της ελληνικής οικονομίας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, πριν την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Στο μεσοδιάστημα η τοπική τράπεζα ήταν μια από τις 7 συνεταιριστικές που επέζησαν, μαζί με τις 5 συστημικές. Σήμερα, βλέπει τα μεγέθη της να μεγαλώνουν ως και να διπλασιάζονται όπως είπε. «Είναι η μοναδική τράπεζα που από την αρχή της κρίσης μέχρι και την έξοδο από αυτή τον 2019, όχι μόνο επιβίωσε και μάλιστα χωρίς καμία κρατική στήριξη αλλά σήμερα είναι υπερδιπλάσια σε όλα της τα μεγέθη σε σχέση με τα τέλη του 2009. Σε ενεργητικό, καταθέσεις, κερδοφορία, κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές, δίκτυο καταστημάτων, συνεταίρους, πελάτες αλλά και προσωπικό» τόνισε και πρόσθεσε ακόμα: «Διαθέτουμε έναν από τους καλύτερους δείκτες χορηγήσεων προς καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα, ενώ αυξάνουμε συνεχώς τις θέσεις εργασίας ξεπερνώντας σήμερα τα 85 άτομα. Ταυτόχρονα δε η τράπεζά μας έχει κάνει και τεράστια ποιοτικά άλματα στον εκσυγχρονισμό της, στα συστήματά της αλλά και την ποιότητα του στελεχιακού της δυναμικού».

Όσον αφορά τη συμμετοχή των στρατηγικών επενδυτών, ο κ. Τσουκανέλης τόνισε πως έδωσαν τη δυνατότητα να ανακτήσει η τράπεζα την απωλεσθείσα κατά τα χρόνια της κρίσης ρευστότητα για να ξεπερνά σήμερα τα 60 εκατ. ευρώ προς διάθεση. «Θεωρώ πως η αρχή του 2020 με την έξοδο από τα μνημόνια, με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, την επιστροφή της χώρας στις αγορές αλλά και την επιστροφή της ρευστότητας στις τράπεζες, μας βρίσκει απολύτως έτοιμους για την επόμενη μέρα» τόνισε ο κ. Τσουκανέλης.

Το πλάνο του μέλλοντος

Στην παρουσίαση του στρατηγικού πλάνου της Τράπεζας εκ μέρους του Διευθύνοντος Συμβούλου Ιωάννη Βουγιούκα, παρουσιάστηκε το περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί η Τράπεζα και τέθηκαν οι στόχοι, το όραμα και οι προτεραιότητες.

Απώτερος στόχος είναι η παρουσία της Τράπεζας εντός και εκτός Ηπείρου, σε όμορους Δήμους και στην Αθήνα. Η προσέγγιση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα γίνει με στόχο την ανάπτυξη αυτών, με προϊόντα καινοτόμα και εξειδικευμένες χρηματοδοτικές λύσεις και συμβουλές και ένταξη σε αναπτυξιακά προγράμματα. «Όραμά μας είναι να είμαστε η κορυφαία συνεταιριστική τράπεζα στη χώρα και η τράπεζα της πρώτης επιλογής στην περιοχή της Ηπείρου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Ιωάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας για το 2019 και τους οικονομικούς στόχους για το 2020. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας (15%), στη λειτουργική κερδοφορία και στην ισχυρή ρευστότητα (LCR 321,22% - 2019) που παρουσίασε τη χρονιά που πέρασε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο δυναμικό παρών της Τράπεζας στην τοπική κοινωνία, δηλώνοντας ότι :«Την ώρα που οι άλλες τράπεζες συρρικνώνουν το δίκτυό τους και κυρίως, μεταφέρουν τα εγκριτικά κλιμάκιά τους εκτός Ηπείρου, είμαστε δυναμικά παρόντες στην τοπική κοινωνία με ευέλικτα και εξατομικευμένα προϊόντα και ολοκληρωμένες συμβουλευτικές λύσεις και υπηρεσίες. Εστιαζόμαστε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενισχύοντας δυναμικά τον κορμό της ηπειρωτικής οικονομίας και την ανάπτυξή της. Στόχος μας είναι η Τράπεζα μας να κατακτήσει ανταγωνιστική θέση στην περιφέρεια και να επεκταθεί εκτός Ηπείρου».

Για την ίδρυση καταστήματος της Τράπεζας Ηπείρου στην Αθήνα που ήταν ένας στόχος δεκαετιών, ο κ. Βουγιούκας παρέπεμψε στην επικείμενη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου από την Τράπεζα της Ελλάδος. Καθυστέρησε να γίνει λόγω των εκλογών ωστόσο η Τράπεζα είναι απόλυτα έτοιμη να έχει παρουσία στην πρωτεύουσα αφ' ης στιγμής υπάρξει η νομοθετική πρόβλεψη.

Τέλος, ο Βασίλης Τσουκανέλης εκφράζοντας και το παράπονο του προέδρου της Τράπεζας, ζήτησε απαιτώντας... τη βοήθεια των Δήμων της Ηπείρου, με την κατάθεση των διαθεσίμων τους στο τοπικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Πέραν των διαθεσίμων που είναι υποχρεωμένοι οι Δήμοι να καταθέσουν την Τράπεζα της Ελλάδος.

Νέοι Αγώνες Ηπείρου