Εγείρει ερωτηματικά η παρουσία δύο δημάρχων της Ροδόπης στην Προύσα

Ρίχνει τους τόνους ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν - Χαμογελαστός μπροστά σε φωτογραφίες Ερντογάν και Κεμάλ ο δήμαρχος Αρριανών Αμέτ Ριτβάν

 

Ρίχνει τους τόνους ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν - Χαμογελαστός μπροστά σε φωτογραφίες Ερντογάν και Κεμάλ ο δήμαρχος Αρριανών Αμέτ Ριτβάν

Μεγάλα ερωτηματικά εγείρει η παρουσία δύο εκ των συνολικά τεσσάρων δημάρχων της Ροδόπης σε εκδήλωση ανθελληνικών προθέσεων στην Προύσα της Τουρκίας. Ο λόγος για τον δήμαρχο Αρριανών Αμέτ Ριτβάν και τον δήμαρχο Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, οι οποίοι παρευρέθηκαν σε μεγάλη εκδήλωση του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης».

Στη μεγάλη αυτή εκδήλωση, η οποία συγκέντρωσε υψηλές παρουσίες από την Τουρκία, δεν έλειψαν άνθρωποι από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Μεταξύ τους μάλιστα ήταν κι ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν -ενώ ανέπτυξαν κι άλλες επαφές- οι δύο δήμαρχοι της Ροδόπης.

Αλγεινή εντύπωση κάνει, επίσης, ότι η απουσία τους από τη Ροδόπη, προέκυψε το διάστημα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, βρέθηκε στο ν. Ροδόπης και συγκεκριμένα στη Μαρώνεια, προκειμένου να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Μαρωνείας – Σαπών. Στη Ροδόπη βρέθηκε, επίσης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που ανέπτυξε μία σειρά σημαντικών επαφών, σε Μαρώνεια και Κομοτηνή.

Την ίδια ώρα που όλα αυτά συνέβαιναν εντός Ροδόπης, οι δύο δήμαρχοι βρίσκονταν εκτός αυτής, σε μία αίθουσα με πολιτικούς όπως ο Χακάν Τσαβούσογλου πρώην πρόεδρος της Βουλής κι επιτελικός βουλευτής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ επίσης παρόντες ήταν βουλευτές και πολιτικοί της Τουρκίας λιγότερο… μετριοπαθείς από τον κο Τσαβούσογλου, ο οποίος στο λόγο του -που έγινε μπροστά στην τουρκική σημαία και τη σημαία του συλλόγου με σαφή αναφορά στην ανεξάρτητη Δυτική Θράκη- είπε μεταξύ πολλών: «Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μάς έδειξε πως η Τουρκία δεν αποτελείται μόνο από την Τουρκία, αλλά είναι πιο ευρεία, καθώς αποτελείται από την περιοχή της καρδιάς μας».

Κι όπως έχει γίνει αντιληπτό τοις πάσι, στην «καρδιά» του ο Τούρκος Πρόεδρος, έχει ενταγμένη και την ελληνική Θράκη.

Εν κατακλείδι, η παρουσία των δύο αυτοδιοικητικών στην Προύσα, για μία τέτοιου είδους εκδήλωση κρίνεται τουλάχιστον ατυχής, και μάλιστα ενώ στη Ροδόπη βρισκόταν ο ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλος, κι επίσης σε ένα έτος σημείο αναφοράς του θρακικού ελληνισμού, το 2020, που σηματοδοτεί τα 100 χρόνια θρακιώτικης ελευθερίας.

Η απάντηση του Οντέρ Μουμίν στο ράδιο Χρόνος

Επί των επαφών του τοποθετήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, ο οποίος τουλάχιστον έριξε τους τόνους, σε αντίθεση με τον δήμαρχο Αρριανών Αμέτ Ριτβάν που διαφήμισε με κάθε τρόπο τις επαφές του στην Τουρκία διαδικτυακά, ποζάροντας σε πλήθος φωτογραφιών μπροστά σε τουρκικές σημαίες, πορτρέτα των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Κεμάλ Ατατούρκ, μεταξύ άλλων.

Ο Οντέρ Μουμίν αρνήθηκε τον χαρακτηριστικό ότι ο εν λόγω σύλλογος είναι αλυτρωτικός, λέγοντας ότι πρόκειται για έναν σύλλογο του οποίου «τα μέλη του είναι κι από τη μειονότητα της Θράκης, υπάρχουν και συνδημότες μου που ζουν και κατοικούν μόνιμα στην Προύσα, με τους οποίους έχουμε δεσμούς. Άρα είναι εύλογο για έναν αυτοδιοικητικό να παρίσταται σε αυτό […]. Η βέβαιη εικόνα που έχω, η προσωπική μου άποψη, είναι ότι αυτός ο σύλλογος δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις ούτε σκέφτεται ή ενεργεί κατά των συμφερόντων της χώρας μας».

Μάλιστα, δήλωσε πως «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», για να απαντήσει ότι όλες του οι επαφές πήραν δημοσιότητα και δεν έκρυψε καμία από τις επαφές του, οι οποίες είχαν όλες αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, με αντικείμενο την τουριστική προώθηση του Δήμου Ιάσμου και τη γνωστοποίηση του πρώτου φεστιβάλ Ειρήνης που θα γίνει φέτος στην περιοχή. Ο δήμαρχος οραματίζειται «ο Δήμος Ιάσμου να γίνει η πρωτεύουσα της πολυπολιτισμικότητας» κι ελπίζει να γίνει «ένας Δήμος τουριστικός», γι’ αυτό -όπως εξήγησε- μετά τις πρόσφατες επαφές του επί βουλγαρικού εδάφους, συνεχίστηκε η ατζέντα επαφών επί των τουρκικών εδαφών.

Χρόνος Κομοτηνής