Ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια οι καταθέσεις της Δωδεκανήσου

Ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ οι καταθέσεις των Δωδεκανησίων στις τράπεζες, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία

 

Ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ οι καταθέσεις των Δωδεκανησίων στις τράπεζες, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία.

Για την ακρίβεια, οι καταθέσεις όλων των κατοίκων της Δωδεκανήσου (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) ανέρχονται σε 2.112.000.000 ευρώ. Στις τράπεζες οι Δωδεκανήσιοι έχουν 767.072 λογαριασμούς και ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μέση κατάθεση ανά λογαριασμό ανέρχεται στο ποσό των 2.754 ευρώ.

Σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές της χώρας οι Δωδεκανήσιοι φαίνεται να έχουν λίγο μεγαλύτερο “κομπόδεμα” αφού στους άλλους νομούς τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Καλύτερες επιδόσεις εκτός από την περιοχή των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης υπάρχουν στο Νομό Λάρισας (2,5 δισ.) όπου όμως υπάρχουν μεγαλύτερα πληθυσμιακά δεδομένα και στους Νομούς Ηρακλείου (3,1 δισ.) και Αχαΐας (2,6 δισ.).

Από την ανάλυση βέβαια των στοιχείων τόσο για τις καταθέσεις της Δωδεκανήσου όσο και γενικότερα για όλη τη χώρα αυτό που προκύπτει είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των τραπεζικών λογαριασμών περιέχουν ελάχιστα ευρώ ή στην καλύτερη περίπτωση μερικές χιλιάδες ευρώ σε αντίθεση με τα δεδομένα που υπήρχαν τις προηγούμενες δεκαετίες όπου οι καταθετικοί λογαριασμοί ήταν ιδιαίτερα φουσκωμένοι.

Οι λόγοι αυτής της κατάστασης έχουν να κάνουν με τη μακροχρόνια κρίση που έχει πλήξει και συνεχίζει να πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις τόσο στα νησιά μας όσο και στο σύνολο της χώρας.

Είναι σαφές και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις, ότι δηλαδή πολλές καταθέσεις λόγω της κρίσης έχουν εξανεμισθεί αφού χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες επιχειρήσεων και νοικοκυριών τα οποιά βρέθηκαν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τα προηγούμενα χρόνια.

Ένας επίσης λόγος για το ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι άδειοι οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετοί συμπατριώτες μας λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε στην οικονομία τα προηγούμενα χρόνια, και κυρίως λόγω των βάσιμων ή όχι φημολογιών περί πτώχευσης των τραπεζών απέσυραν τις οικονομίες τους προτιμώντας να τις έχουν στα σπίτια τους χωρίς μέχρι τώρα να τις έχουν επιστρέψει στις τράπεζες.

Γεγονός είναι επίσης ότι ένα άλλο ποσοστό συμπατριωτών μας έχει καταφέρει είτε νομίμως είτε όχι να μεταφέρει τις οικονομίες του σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Συνολικά, στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 35 εκατομμύρια ενεργοί τραπεζικοί λογαριασμοί, στους οποίους έχουν συσσωρευτεί περίπου 143 δισ. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι 7 στους 10 καταθέτες δεν έχουν στην άκρη περισσότερα από 900 έως 1.000 ευρώ ως αποταμίευση, όμως προκύπτει ότι σε κάθε πολίτη αντιστοιχούν 3 τραπεζικοί λογαριασμοί και το μέσο υπόλοιπο αυτών διαμορφώνεται γύρω στα 4.000 ευρώ.

Υπάρχουν πάντως και 953.881 λογαριασμοί προθεσμιακών καταθέσεων οι οποίοι μοιράζονται 50 δισ. ευρώ ή περίπου 52.549 ευρώ ανά τραπεζικό λογαριασμό.

Η Ροδιακή