Εκτός σχεδιασμού για το φυσικό αέριο η Σπάρτη

Η αντίδραση του Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας

 

Η αντίδραση του Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η εξαίρεση της Λακωνίας από το πρόγραμμα επέκτασης του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το Φθινόπωρο του 2019 μετά από συναντήσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Νίκα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της ΔΕΔΑ κ. Στεφανία Μωσσέ είχε συμφωνηθεί η κατασκευή επέκτασης του δικτύου στο 60% του οδικού δικτύου των πόλεων της περιφέρειας, και ειδικότερα στην Κόρινθο, το Άργος, το Ναύπλιο, την Τρίπολη, την Καλαμάτα και τη Σπάρτη, καθώς και 3.500 συνδέσεις με ελάχιστο κόστος για τους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές. Μάλιστα, τότε είχε τονιστεί πως η τροφοδοσία της Καλαμάτας αλλά και της Σπάρτης, θα γινόταν με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ Μεγάρων και όχι μέσω του δικτύου του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου όπως θα γίνει στις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας. Σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της συνάντησης του περιφερειάρχη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζιδάκη, ο κ. Νίκας είχε αναφερθεί στα προβλήματα της σύνδεσης της Καλαμάτας και της Σπάρτης, επισημαίνοντας πως ο σχεδιασμός του κεντρικού αγωγού δεν έφτανε ως εκεί.

Η χθεσινή ανακοίνωση της δεύτερης φάσης βρίσκει εκτός του προγράμματος ανάπτυξης δικτύου φυσικού αερίου τη Λακωνία και τη Σπάρτη για άλλη μία φορά. Αντίθετα εντάσσονται η Τρίπολη, η Μεγαλόπολη, η Κόρινθος, το Άργος, το Ναύπλιο και η Καλαμάτα όπου έχουν ολοκληρωθεί οι προμελέτες και οι διαγωνισμοί αναμένεται να προκηρυχθούν το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Και ενώ η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού «EastMed», ο οποίος θα περνά από τα εδάφη της Λακωνικής γης, επισφραγίστηκε πριν μερικές εβδομάδες, η ενεργειακή απομόνωση του τόπου μας μοιάζει μονόδρομος καθώς σε κανέναν επίσημο σχεδιασμό δεν εντάσσεται η άμεση υλοποίηση της σύνδεσής της Λακωνίας όπως σε άλλους νομούς της περιφέρειας με τα αντίστοιχα οφέλη που θα προσέδιδε σε νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις της περιοχής.

Άμεση ήταν η αντίδραση φορέων της Λακωνίας στα δημοσιεύματα που θέλουν την περιοχή εκτός του σχεδίου υλοποίησης σύνδεσης στο φυσικό αέριο.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα και τους βουλευτές του νομού Λακωνίας, το Επιμελητήριο Λακωνίας αναφέρει:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Αξιότιμοι κύριοι

Τον Ιούλιο του 2019 σε σύσκεψη στην Καλαμάτα της νέας περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα και στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) με επικεφαλής τη διευθύνουσα σύμβουλο Στεφανία Μωσσέ παρουσιάστηκε το πρόγραμμα επέκτασης του φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που περιλάμβανε την ανάπτυξη δικτύων στην Κόρινθο, το Άργος, το Ναύπλιο, την Τρίπολη, την Καλαμάτα και τη Σπάρτη. Παρόντες στη σύσκεψη και περιφερειακοί σύμβουλοι από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, καθώς και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Ο σχεδιασμός αφορούσε την κατασκευή δικτύου περίπου στο 60% του οδικού δικτύου των παραπάνω πόλεων, καθώς και 3.500 συνδέσεων, με μηδενικό κόστος για τους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές. Η τροφοδοσία των πόλεων θα γινόταν από το δίκτυο του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, με εξαίρεση την Καλαμάτα και τη Σπάρτη οι οποίες θα τροφοδοτούνταν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στα Μέγαρα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν σε 33,7 εκατ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης 2020-2023. Μάλιστα στη συνάντηση αυτή, ο Περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Νίκας δεσμεύτηκε για την άμεση ενεργοποίηση κονδυλίου 20 εκατ. ευρώ στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου.

Κι ερχόμαστε σήμερα να διαβάζουμε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ να παρουσιάζει το πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων, με τις πόλεις της Πελοποννήσου να είναι ενταγμένες στη δεύτερη φάση, του προγράμματος στο οποίο έχουν γίνει οι προμελέτες και αναμένεται η προκήρυξη των διαγωνισμών εντός του 2021. Μεταξύ αυτών των πόλεων δεν περιλαμβάνεται η Σπάρτη. Πρόκειται για λάθος ή αυτή είναι η πραγματικότητα; Εάν ισχύει η δεύτερη περίπτωση καλείσθε να πράξετε τα δέοντα ώστε να ενταχθεί η Σπάρτη στον προγραμματισμό της ΔΕΔΑ μαζί με τις λοιπές πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και να αποφευχθεί η, για μία ακόμη φορά, υστέρηση της Λακωνίας σε σοβαρά έργα υποδομών. Επίσης, η κοινή λογική επιτάσσει την ενημέρωση των Λακώνων πολιτών για τα γεγονότα και τα κίνητρα που οδήγησαν στη μη ένταξη της Λακωνίας στο πρόγραμμα».

Ακολούθως, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας (ΟΕΒΕΛ) απέστειλε με τη σειρά του επιστολή στους ίδιους παραλήπτες, ζητώντας άμεσα εξηγήσεις και να προσπαθήσουν χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του τόπου.

Ειδικότερα, αναφέρει:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων δυο ημερών, η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΑ), θέτει σε εφαρμογή ένα δυναμικό πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων φυσικού αερίου σε 39 πόλεις της χώρας.

Με έκπληξη, απογοήτευση αλλά και οργή, διαπιστώσαμε ότι στις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου που αναφέρονται ως εντασσόμενες στο σχετικό πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων φυσικού αερίου δεν περιλαμβάνεται η Σπάρτη. Ειδικότερα, αναφέρονται: η Τρίπολη, η Μεγαλόπολη, η Κόρινθος, το Άργος, το Ναύπλιο και η Καλαμάτα.

Αυτή η εξέλιξη προστίθεται και επιβεβαιώνει τη -διαχρονικά- απαξιωτική αντιμετώπιση της Πολιτείας έναντι της Σπάρτης και της Λακωνίας. Από ένα έργο εξόχως αναπτυξιακό, με σημαντικά ωφελήματα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εξαιρείται η Σπάρτη και η Λακωνία. Το έργο, χιλιοπαιγμένο και το βλέπουμε για μια ακόμη φορά. Μια χαρακτηριστική σκηνή του: όπως τον 19ο αιώνα η Πολιτεία εξαίρεσε τότε τη Λακωνία από την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου στην Πελοπόννησο, έτσι σήμερα, τον 21ο αιώνα, η Πολιτεία εξαιρεί τη Λακωνία από την ανάπτυξη του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου.

Καλούμε
όλους τους αρμόδιους θεσμικούς εκπροσώπους της Σπάρτης και της Λακωνίας να εργαστούν προς την κατεύθυνση ανατροπής αυτού του σχεδίου, με στόχο να ενταχθεί η Σπάρτη και η Λακωνία στο πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου.

Ελπίζουμε ότι δεν θα προσπαθήσουν να χρυσώσουν το χάπι και να αποπροσανατολίσουν τους φορείς και τους πολίτες να μην ανησυχούμε λέγοντάς μας ότι η Λακωνία θα συνδεθεί με τον αγωγό EastMed -προϊόν της συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα το Ισραήλ και η Κύπρος στις 2 Ιανουαρίου-, και ο οποίος, σύμφωνα με τα σχέδια, διέρχεται από τη Λακωνία. Η εξαγγελία του έργου αυτού, ενδεχόμενα πολιτικές σκοπιμότητες και ισορροπίες υπηρετεί, και ως εκ τούτου είναι αβέβαιη και η κατασκευή του».

Αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση του Δήμου Σπάρτης, της Περιφέρειας, καθώς και των βουλευτών του νομού γι' αυτή την αρνητική εξέλιξη στην ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής.

Αγγελική Κ. Δαλαμάγκα
Λακωνικός Τύπος