Gro2be: To νέο «μελίσσι» οικολογικών ιδεών και δραστηριοτήτων

Τέσσερις ανήσυχοι νέοι επιδιώκουν να μετατρέψουν την Κομοτηνή σε «πράσινη» πόλη

 

Τέσσερις ανήσυχοι νέοι επιδιώκουν να μετατρέψουν την Κομοτηνή σε «πράσινη» πόλη

Σπύρος Νταντανίδης: «Βασικός μας σκοπός να κινητοποιήσουμε την κοινωνία και να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση»

Μια νέα Μη Κυβερνητική Οργάνωση με προεξάρχοντες τέσσερις φιλόδοξους νέους από την Κομοτηνή, ανοίγει τα φτερά της στη πόλη μας με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, με τη-μεταξύ άλλων-διεξαγωγή φιλικά διακείμενων προς το περιβάλλον δράσεων.

Τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας κινδύνων παγκοσμίως, με επιστήμονες να κρούουν διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου, ο κινηματογραφιστής Σπύρος Νταντανίδης, ο ελεύθερος επαγγελματίας Δημήτρης Στεφανίδης, οι μουσικοί Άγγελος Κιουρτζίδης και Χρυσόστομος Κεπελής, συγκροτούν μια οργάνωση που φέρει το όνομα «Gro2be» και σκοπό έχει την προστασία του περιβάλλοντος.

Μιλώντας για το πώς προέκυψε η οργάνωση, ο κ. Σπύρος Νταντανίδης σημείωσε πως πρόκειται για μια οικολογική πρωτοβουλία που «γεννήθηκε» κατόπιν συζήτησης και κατάληξης σε κοινές θέσεις, ιδέες και οράματα. Αυτά αποτέλεσαν και το εφαλτήριο της επιθυμίας για τη μετατροπή της θεωρίας σε πράξη, δίνοντας «σάρκα και οστά»στην εν λόγω οργάνωση. «Καταλήξαμε σε κάποιες ωραίες ιδέες, δράσεις και είπαμε να το κάνουμε πιο οργανωμένα. Ομολογουμένως, στην αρχή υπήρξε κάποιος φόβος λόγω της ευθύνης που φέρει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Βάλαμε κάτω τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και καταλήξαμε στο ότι θέλουμε σαν παρέα, να ξεκινήσουμε μια οργανωμένη δράση οικολογικού χαρακτήρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νταντανίδης, τονίζοντας παράλληλα πως πρόκειται για μια μη χρηματοδοτούμενη πρόταση που στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδίους πόρους.

«Υπάρχει διάθεση από τον κόσμο της Κομοτηνής, κι αυτή η διάθεση θέλει απλά το οργανωμένο «βήμα» κοινωφελούς σκοπού για να φουντώσει»

Όσο για τις μέχρι στιγμής βλέψεις, σημείωσε πως η «GrO2be», έχει ως βασικό της σκοπό να κινητοποιήσει την κοινωνία και να ενισχύσει την περιβαλλοντική συνείδηση. «Θέλουμε να ξεκινήσουμε με δράσεις όπως φερ’ ειπείν καθαρισμούς δημόσιων χώρων, παραλιών, δασών, ενημέρωσης, αλλά και προώθησης ομάδων και εταιριών οι οποίες πληρούν περιβαλλοντικά κριτήρια και συμφωνούν με την οικολογική συνείδηση. Σε όλο αυτό, εντάσσεται και η επιθυμία μας να προωθήσουμε προϊόντα κυκλικής οικονομίας, με βασικό γνώμονα τη διατήρηση μιας πάγιας πολιτικής. Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα κεντρικό σημείο οικολογικών ιδεών και δραστηριοτήτων. Αυτό που επιδιώκουμε, είναι να έχει πάντα μια πολιτική επίκεντρο της οποίας θα είναι η προστασία του περιβάλλοντος» υπογράμμισε ο νεαρός Σπύρος.

Αναφορικά δε με το ανθρώπινο δυναμικό που θα στελεχώσει την προσπάθεια, ο ίδιος τόνισε πως θα υπάρξει η ομάδα εθελοντών, ενώ παράλληλα θα απευθύνουν προσκλήσεις σε ομάδες εντός της πόλης. «Θα στείλουμε προσκλήσεις σε ομάδες τις οποίες γνωρίζουμε και θέλουμε να τις εντάξουμε όπως ο Ηρόδικος και οι μαθητές του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας», σημείωσε ο κ. Νταντανίδης.

Σχολιάζοντας τα επίπεδα περιβαλλοντικής συνείδησης της πόλης της Κομοτηνής, ο ίδιος ανέφερε πως δυστυχώς ως επί το πλείστον δεν πρόκειται για μια «πράσινη» πόλη, με την ίδια παραδοχή να εκφράζει και για την εν γένει περιφέρεια. Ωστόσο, υπάρχουν ατομικά περιβαλλοντικά ενσυνείδητοι πολίτες με διάθεση και αυτό είναι κάτι που μεταξύ άλλων έχει αποδειχθεί από το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί για την εν λόγω οργάνωση. «Η Κομοτηνή δυστυχώς δεν είναι μια “πράσινη” πόλη ούτε ανήκει σε μια “πράσινη” περιφέρεια αλλά ατομικά υπάρχει η συνείδηση. Αυτό μπορεί να μετατραπεί σε συλλογικό, με καλή οργάνωση. Ο κόσμος έχει δείξει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον. Υπάρχει διάθεση από τον κόσμο της Κομοτηνής, κι αυτή η διάθεση θέλει απλά το οργανωμένο “βήμα” κοινωφελούς σκοπού για να φουντώσει» ήταν τα λόγια του.

Τέλος και σχετικά με τις επικείμενες κινήσεις, ο κ. Νταντανίδης ανέφερε πως έχει ήδη προγραμματιστεί επικοινωνία με τοπικούς φορείς αλλά και ιδιώτες. Από τις πρώτες δε δράσεις που θέλουν να πραγματοποιήσουν, είναι καθαρισμός στην περιοχή της Νυμφαίας.

Το προσκλητήριο της “GrO2bE”

«Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Τέσσερις φίλοι μαζεύτηκαν σε ένα γκαράζ και έφτιαξαν τους Beatles. Περίπου. Εμείς κάναμε την “GRO2BE” σε ένα γκαράζ, σκεπτόμενοι την ευθύνη που μας αναλογεί. Μια ευθύνη που μας έρχεται στον νου κάθε φορά που κοιτάμε τα αποτελέσματα της αμάθειας και της ρυπογόνου συμπεριφοράς των ανθρώπων κατά πρόσωπο. Η πόλη μας μπορεί να είναι μικρή και να μην ρυπαίνει όσο το Πεκίνο. Η πόλη μας μπορεί να μην σώσει τον κόσμο σεβόμενη τα σκουπίδια της και το πως τα διαχειρίζεται. Αλλά θα δείξει το παράδειγμα.

Αυτοί οι τέσσερις νέοι, σας καλούμε να έρθετε μαζί μας σε όσα σχεδιάζουμε για το μέλλον που φανταζόμαστε καθαρό και υπεύθυνο.

Και γιατί όχι, έλα να σχεδιάσεις και εσύ μαζί μας. Επικοινώνησε χρησιμοποιώντας τα contact info μας και πρότεινε μας την ιδέα σου!».

Περισσότερες πληροφορίες για την οργάνωση και τη δράση της, μπορείτε να αναζητήσετε στη σελίδα «Gro2be» στο facebook (https://www.facebook.com/Gro2be-103323717890571/).

Έφη Γεωργοπούλου
Παρατηρητής της Θράκης