Οικονομικό forum Σπάρτης: «Εφικτό το 4% σε ρυθμούς ανάπτυξης» (βίντεο και εικόνες)

Λαμπερές παρουσίες στο συμπόσιο στον Μυστρά - Εισηγητές οι Χρ. Σταϊκούρας, Γιαν. Βαρουφάκης, Γ. Αλογοσκούφης, Γκ. Χαρδούβελης, Μιχ. Σάλλας, Γ. Κύρτσος, Π. Λιαργκόβας, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης

 

Λαμπερές παρουσίες στο συμπόσιο στον Μυστρά - Εισηγητές οι Χρ. Σταϊκούρας, Γιαν. Βαρουφάκης, Γ. Αλογοσκούφης, Γκ. Χαρδούβελης, Μιχ. Σάλλας, Γ. Κύρτσος, Π. Λιαργκόβας, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης

Με ενδιαφέρουσες πληροφορίες και χρήσιμα συμπεράσματα ολοκληρώθηκε το οικονομικό forum με θέμα «Κοιτώντας μπροστά: Μπορούμε να ξεπεράσουμε το 4% σε ρυθμούς ανάπτυξης», που διοργάνωσαν ο Δήμος Σπάρτης και το «Sparta Forum», στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπύλων.

Οι εργασίες και διαβουλεύσεις του forum, στο οποίο συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής και οικονομικής σκηνής της χώρας, έλαβαν χώρα το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο «Mystras Grand Palace Resort and Spa» στο Παλαιολόγιο Μυστρά.

Η έναρξη δόθηκε με την ομιλία καλωσορίσματος του δήμαρχου Σπάρτης κ. Πέτρου Δούκα, ο οποίος τόνισε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι μια από τις πρώτες στα πλαίσια των εορτασμών των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπύλων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «συνήθως γιορτάζουμε τους θριάμβους και όχι τις ήττες μας αλλά ήταν τέτοια η τιμή, η δόξα και η αιωνιότητα που κερδήθηκε από τον Λεωνίδα και τους Τριακόσιους που πραγματικά είναι κάτι που αξίζει να το γιορτάσουμε». Ο κ. Δούκας επιπλέον συμπλήρωσε πως: «Το οικονομικό forum δεν γίνεται για να επιδοθούμε στο εθνικό μας σπορ, που είναι να δείξουμε ποιος άλλος φταίει εκτός από τον εαυτό μας, ούτε το τι έγινε και τι δεν έγινε. Στόχος και σκοπός μας είναι να κοιτάξουμε μπροστά. Να δούμε πως αυτή η οικονομία θα μπορέσει να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί πολύ πιο γρήγορα. Μια δυνατή οικονομία σημαίνει καλύτερα εισοδήματα για όλους μας, περισσότερες θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας, αλλά και μια ισχυρότερη θέση από την οποία θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις εθνικές προκλήσεις».

Σε αυτήν την μοναδική συγκυρία παραβρέθηκαν στο ίδιο πάνελ εκλεκτοί καλεσμένοι από τον χώρο της οικονομίας και της πολιτικής της χώρας. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικωών, ο Γιάνης Βαρουφάκης, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργός Οικονομίας, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, Καθηγητηής Οικονομικών και πρ. υπουργοός Οικονομιίας, ο Καθηγητής Οικονομικών και πρ. υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο Γιωώργος Κύρτσος, ευρωβουλευτής και δημοσιογραάφος, ο Μιχάλης Σάλλας, πρώην πρόεδρος Τράπεζας Πειραιώς, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και ο Μαριίνης Μπερέτσος, γενικός διευθυντής Αναπτυξιακής Πάρνωνα ΑΕ.

«Σήμερα υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση οριστικής εξόδου από την κρίση και ότι έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, κάνει ιεραρχημένα, σταθερά και γοργά βήματα για την ανασυγκρότηση της χώρας και την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα, με πολιτικές που έχουν αναπτυξιακή διάσταση και συνδυάζουν, επιτυχώς, την οικονομική αποδοτικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη».

Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε πως «ο στόχος μας πρέπει να είναι μια βιώσιμη ανάπτυξη και όχι μια ανάπτυξη-φούσκα που έγινε πριν από το 2008 και εγκλώβισε τη χώρα στην οικονομική κρίση. Πρέπει να στοχεύσουμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. Οικονομικά, οικολογικά και πολιτιστικά», τόνισε.

Ο Καθηγητηής Οικονομικών και πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «για να πετύχουμε το 4% της ανάπτυξης και, παραμένοντας μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσαρμόσουμε την πολιτική μας, έτσι ώστε η ανάπτυξη από εδώ και εμπρός να μην γίνει με δανεισμό από το εξωτερικό, όπως έγινε όταν μπήκαμε στη ζώνη του Ευρώ». Και συμπλήρωσε πως «ό,τι επενδύσεις κάνουμε, ό,τι βελτιώσεις κάνουμε στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και στη λειτουργία του κράτους, όλα θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τους δικούς μας πόρους και από τις δικές μας αποταμιεύσεις. Αν δεν γίνει αυτό οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια θα οδηγήσει σε προβλήματα».

Ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της οικονομικής κατάστασης της χώρας, λέγοντας πως: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να δημιουργηθεί ένα θετικό περιβάλλον» και συμπλήρωσε ότι «δημιουργούνται προϋποθέσεις σήμερα για να έχουμε σε λίγα χρόνια ρυθμούς ανάπτυξης καλύτερους από ότι έχουμε σήμερα».

Ο Καθηγητής Οικονομικών και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, υπογράμμισε ότι «για να επιτύχουμε το 4% στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμα θα πρέπει να προβούμε σε κάποιες ενέργειες. Όπως για παράδειγμα να έχουμε επενδύσεις σταθερές στη χώρα, να βελτιωθεί η φορολογία, αλλά και ο δημόσιος τομέας μεταξύ άλλων προτάσεων».

Στην ομιλία του από το βήμα του οικονομικού forum ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφέρθηκε στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και στις χαμένες ευκαιρίες για τη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι πλέον «δεν έχουμε χρόνο» και ότι «αποφάσεις που έπρεπε να έχουμε πάρει χθες, πρέπει να τις πάρουμε σήμερα». «Πρέπει να τελειώνουμε με τα διλήμματα», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εργάζεται καθημερινά στην προώθηση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

Ο Γιώργος Κύρτσος, ευρωβουλευτής και δημοσιογράφος, δήλωσε την αισιοδοξία του για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού́ και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), συμφώνησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με τον Γ. Κύρτσο, αναφέροντας πως: «Μπορούμε να το φτάσουμε το 4% και να το ξεπεράσουμε και φυσικά υπό προϋποθέσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ των εισηγητών, που επρόκειτο να συμμετάσχουν στο forum, ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο οποίος ωστόσο δεν κατόρθωσε να δώσει το «παρών» λόγω υψηλού πυρετού.

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι βουλευτές Λακωνίας κκ Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης, εκπρόσωποι του 1ου και 2ου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και διεθνείς παρουσίες του οικονομικού χώρου, όπως ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαχίντ Χακάν Αμπάσι. Οι συμμετέχοντες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δ. Σπάρτης, «παρείχαν την ευκαιρία για τη δημιουργία μιας πρώτης τάξεως γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ των βασικότερων εμπορικών πόλων της διεθνούς οικονομίας, βάζοντας τα θεμέλια για ένα νέο σημαντικό διεθνές οικονομικό forum με επίκεντρο την Σπάρτη».

Ο Δήμος Σπάρτης ευχαριστεί ιδιαίτερα τους χορηγούς του οικονομικού forum: Αναπτυξιακή Πάρνωνα-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, Ford Motor Ελλάς ΑΕΒΕ, Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης κι Εμπορικό Επιμελητήριο Λακωνίας.

Δείτε εικόνες και βίντεο στην εφημερίδα Λακωνικός Τύπος