«Επιδημία» λουκέτων σε όλο τον Έβρο, εξαγριώνει πολίτες, αρχές

Ένα νέο «μπαράζ» λουκέτων «σαρώνει» τις τελευταίες ημέρες τον κεντρικό και βόρειο Έβρο, με τον 2020 να μην κάνει καθόλου καλό «ποδαρικό» σε Διδυμότειχο, Σουφλί και Τρίγωνο. Στις πρώτες δύο περιπτώσεις, τραπεζικά υποκαταστήματα αποτελούν ήδη ή θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν, ενώ στο βορειότερο άκρο της χώρας, το «χτύπημα» αφορά στο ταχυδρομικό γραφείο των Δικαίων

 

Ένα νέο «μπαράζ» λουκέτων «σαρώνει» τις τελευταίες ημέρες τον κεντρικό και βόρειο Έβρο, με τον 2020 να μην κάνει καθόλου καλό «ποδαρικό» σε Διδυμότειχο, Σουφλί και Τρίγωνο. Στις πρώτες δύο περιπτώσεις, τραπεζικά υποκαταστήματα αποτελούν ήδη ή θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν, ενώ στο βορειότερο άκρο της χώρας, το «χτύπημα» αφορά στο ταχυδρομικό γραφείο των Δικαίων.

Είναι πάρα πολύ μακριά η λίστα των τελευταίων 10-15 χρόνων και περιλαμβάνει από δημόσιες υπηρεσίες, τραπεζικά υποκαταστήματα και ταχυδρομικά γραφεία μέχρι ο,τιδήποτε άλλο αφορά στην συναλλαγή, τη μετακίνηση, την υγεία και την εξυπηρέτηση των κατά τα άλλα «ακριτών» που «φυλάνε Θερμοπύλες» κατοίκων του Έβρου. Δυστυχώς, όμως, η πικρή διαπίστωση όλων είναι ότι η λίστα αυτή διαρκώς ανανεώνεται, αφού προστίθενται σε αυτή νέα λουκέτα.

Διδυμότειχο: Εγκατάλειψη

Τον τελευταίο χρόνο, πολλές τράπεζες λαμβάνουν τη μία απόφαση για κατάργηση υποκαταστημάτων μετά την άλλη. Πριν περίπου ένα χρόνο, έκλεισε το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Σαμοθράκη, ακολούθησε η Τράπεζα Πειραιώς Μεταξάδων, ενώ πρόσφατα ελήφθη απόφαση και για τη Eurobank Διδυμοτείχου.

Σχολιάζοντας τη δυσμενή αυτή εξέλιξη, ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών, Εμπόρων και Βιοτεχνών Διδυμοτείχου και περιφέρειας, αναφέρει:
«Η πόλη του Διδυμοτείχου και η ευρύτερη περιοχή εγκαταλείπεται. Εγκαταλείπουν οι τράπεζες και οι υπηρεσίες… Το χειρότερο όλων είναι πως φεύγουν οι νέοι άνθρωποι, το μεγαλύτερο “κεφάλαιο” και η “ελπίδα” για το μέλλον. Ακούει κανείς;».

Σουφλί : «Παράλογη απόφαση»

Παρόμοια κατάσταση και στο Σουφλί, όπου το δημοτικό συμβούλιο, με ψήφισμά του ζητά την ανάκληση της απόφασης για λουκέτο στο υποκατάστημα της Alpha Bank. Όπως επισημαίνεται, το συγκεκριμένο υποκατάστημα στο Σουφλί εξυπηρετεί 15.000 κατοίκους του Δήμου, οι οποίοι θα υποστούν μια απίστευτη ταλαιπωρία εξαιτίας αυτής της απόφασης.

«Επί χρόνια το κατάστημα της Alpha Bank είχε μια ισχυρή παρουσία στο Δήμο και δημιούργησε αίσθημα χρηματοπιστωτικής ασφάλειας και ικανότητας παρά τις αντιξοότητες που βιώνουμε.

Επιπλέον, υπάρχει και το κομμάτι της κοινωνικής προσφοράς, αφού στο Δήμο Σουφλίου πολλοί συναλλασσόμενοι, όπως υπερήλικες συνταξιούχοι και μισθωτοί, θα πρέπει να διανύουν πολλά χιλιόμετρα χρησιμοποιώντας δικό τους μεταφορικό μέσο ή ταξί ή τις συγκοινωνίες, καταβάλλοντας μεγάλα χρηματικά ποσά, για μια συναλλαγή που ενδεχομένως η αξία της να είναι πολύ μικρότερη από το τίμημα της μετάβασης, φυσικά με τις χαμηλές τους συντάξεις, δύσκολα θα μπορούν να ανταποκριθούν στα παραπάνω έξοδα που προκύπτουν από τον παραπάνω λόγο», υπογραμμίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, προειδοποιώντας πως «σε περίπτωση που επιμείνετε στην απόφασή σας, θα υπάρξουν και οι ανάλογες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της. Αν εμείνετε στην παράλογη απόφασή σας, θα διακοπεί οποιαδήποτε συνεργασία, τόσο του εμπορικού κόσμου, όσο και πάρα πολλών δημοτών μας με την Alpha Bank».

Δίκαια: 2 ώρες τη βδομάδα τα ΕΛΤΑ

Με μία λιτή ανακοίνωση, τα ΕΛΤΑ ανακοίνωσαν ότι από χθες, 20 Ιανουαρίου, και «μέχρι νεωτέρας» το Ταχυδρομικό Γραφείο Δικαίων θα είναι κλειστό. Οι … ημέρες και ώρες λειτουργίας θα είναι κάθε Παρασκευή 9 με 11 το πρωί.

«Δυστυχώς έγινε αυτό που όλοι φοβόμασταν!!! Με ό,τι αυτό συνεπάγεται!!! Θερμή παράκληση προς κάθε αρμόδιο, να επιληφθούν άμεσα επί του θέματος!!!!» αναφέρει η αγωνιώδης ανάρτηση των μελών της ομάδας FB «Δίκαια-Τριγώνου, Έβρος-Ελλάδα».

Ερώτηση Γκαρά για τα λουκέτα στα τραπεζικά υποκαταστήματα

Ερώτηση για τα λουκέτα στα τραπεζικά υποκαταστήματα στον Έβρο κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου, Νατάσα Γκαρά. Στην ερώτησή της η Βουλευτής κάνει αναφορά στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σουφλίου, το οποίο και απορρίπτει κατηγορηματικά το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Alpha Bank στο Σουφλί.

Παράλληλα, η Βουλευτής αναφέρεται και στο λουκέτο που μπήκε πολύ πρόσφατα σε άλλο τραπεζικό υποκατάστημα στους Μεταξάδες, αλλά και το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Eurobank στο Διδυμότειχο που πληροφορίες το θέλουν να συμβαίνει από μέρα σε μέρα. Επιπλέον γίνεται λόγος και στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Σαμοθράκη που είχε συμβεί λίγο παλαιότερα.

Η κα Γκαρά επισημαίνει ότι είναι λάθος να στέλνετε το μήνυμα πως στην ακριτική Ελλάδα παύουν να λειτουργούν βασικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ειδικά σε περιοχές όπως το Σουφλί, το Διδυμότειχο, οι Μεταξάδες, η Σαμοθράκη. Και είναι εξοργιστικό να συμβαίνει αυτό τη στιγμή που τα τραπεζικά ιδρύματα συνεχίζουν να χρεώνουν όλο και περισσότερο τους πολίτες.

Κλείνοντας η κα Γκαρά ρωτάει τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων τι προτίθεται να κάνει ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του υποκαταστήματος της Alpha Bank στο Σουφλί, αλλά και σε ποιες παρεμβάσεις θα προχωρήσει ώστε να αναστραφεί η πορεία των τελευταίων μηνών που φέρνει τα τραπεζικά υποκαταστήματα στον Έβρο να κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Κική Ηπειρώτου
Η Γνώμη της Θράκης