Απόστολος Οντόπουλος στο Ράδιο ΕΝΑ Βόλου: Είδαμε τα χαμηλότερα ταμεία για εορταστική περίοδο

Λάθη της κυβέρνησης δεν τόνωσαν την εμπορική αγορά

 

Λάθη της κυβέρνησης δεν τόνωσαν την εμπορική αγορά

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει η εμπορική αγορά του Βόλου με τον κ. Απόστολο Οντόπουλο, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου να επισημαίνει πως φέτος ήταν η χειρότερη εορταστική περίοδος και σ’ αυτό συνέτειναν λάθη της κυβέρνηση. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη, επεσήμανε πως η κυβέρνηση πλήρωσε τους δημοσίους υπαλλήλους την παραμονή των Χριστουγέννων μόλις 2 ώρες πριν κλείσει η εμπορική αγορά, ενώ και οι αλλαγές στην καταβολή του μερίσματος έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα.

Εξανεμίστηκε η αισιοδοξία που επικρατούσε, σύμφωνα με τον κ. Οντόπουλο και δεν εκφράστηκε φέτος στις γιορτές σε θετικά νούμερα για την πραγματική οικονομία. Η εμπορική αγορά της πόλης αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, οι αγορές έγιναν με φειδώ και η ρευστότητα ήταν… άφαντη.

Μάλιστα, σημείωσε ο κ. Οντόπουλος πως «εάν το 2020 δεν είναι καλύτερο, θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα, που ήδη υπάρχει στην εμπορική αγορά. Αφήνουμε πίσω ένα δύσκολο έτος, το δυσκολότερο της δεκαετούς κρίσης και ειδικά ένα πάρα πολύ δύσκολο δεύτερο εξάμηνο, όπου είδαμε πολύ αρνητικά νούμερα από το Σεπτέμβρη και μετά».

Σχολιάζοντας την κίνηση στην εμπορική αγορά αυτές τις ημέρες ο ίδιος τόνισε πως δεν έχει ξαναδεί ο Βόλος τόσο χαμηλά ποσοστά σε περίοδο εορτών.

«Δυστυχώς αυτές τις γιορτές, ενώ θεωρούσαμε ότι όλη αυτή η αισιοδοξία θα είχε ένα θετικό αντίκτυπο στην καταναλωτική κίνηση, διαψευστήκαμε. Είδαμε ότι μια σειρά από μέτρα και κάποιες αστοχίες από τη μεριά της κυβέρνησης μας οδήγησαν ώστε να δούμε τα χαμηλότερα ταμεία που έχουμε δει ποτέ σε εορταστική περίοδο. Μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων δεν καταλάβαμε ότι πρόκειται για γιορτές, είδαμε κίνηση μόνο την παραμονή των Χριστουγέννων, με πολύ μειωμένες αγορές και με μια έλλειψη ρευστότητας που δεν έχει προηγούμενο», είπε χαρακτηριστικά.

Λάθη της κυβέρνησης στέρησαν την τόνωση της αγοράς

Μεγάλο ρόλο στο αρνητικό κλίμα που επικράτησε την περίοδο των Χριστουγέννων στην εμπορική αγορά της πόλης, ήταν οι αστοχίες και τα λάθη της κυβέρνησης με την καθυστέρηση στην πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων και στις αλλαγές που έγιναν στα κριτήρια των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος.

«Το ψάξαμε πάρα πολύ το πράγμα. Δεν μπορεί να καταβάλλονται οι μισθοί του δημοσίου παραμονή Χριστουγέννων, 5 το απόγευμα. Ήταν αστοχία από τη μεριά της κυβέρνησης αυτό. Μια πολύ μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, γιατί το δημόσιο αφορά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των καταναλωτών. Ήταν απλήρωτοι οι άνθρωποι μέχρι την ώρα που έκλεισε η εμπορική αγορά.

Σκεφτείτε ότι η εμπορική αγορά έκλεισε στις 7 κι εκείνοι πληρώθηκαν στις 5! Που να προλάβουν να βγάλουν τα χρήματα, να κάνουν αγορές.

Εμάς αυτό μας δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα, όπως και αυτό του μερίσματος. Πέρυσι είχε καταβληθεί το μέρισμα σε 1εκ. δικαιούχους και μάλιστα πολύ νωρίς, 15 έως 17 Δεκέμβρη που σημαίνει ότι πέσανε χρήματα στην αγορά και είχαν αντίστοιχη κίνηση και φέτος είδαμε ότι οι δικαιούχοι είναι 200.000 και μάλιστα τα μερίσματα θα καταβληθούν στις 30 και τις 31 του μήνα.

Σαφώς και το ποσό του μερίσματος δεν πάει όλο στην εμπορική αγορά, όμως καλύπτει υποχρεώσεις, οι οποίες έχουν γεννηθεί το τελευταίο διάστημα και είναι αρκετές. Σκεφτείτε όμως κάποιον που έχει να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις που τρέχουν, σε τη θέση θα είναι να ξοδέψει έστω 5 και 10 ευρώ στην εμπορική αγορά και γενικότερα στην κατανάλωση», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο κ. Οντόπουλος συμπλήρωσε πως ουσιαστικά η καταβολή των μισθών του δημοσίου διέλυσε την εμπορική αγορά και οι κλάδοι της ένδυσης και της υπόδησης υπέστησαν μεγάλη ζημία. | Μιλάμε για πολύ μεγάλη πρώτη, κυρίως στην ένδυση και την υπόδηση, ο οποίος κλάδος έχει «πονέσει» πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα και δυστυχώς υπήρχαν πολλά καταστήματα που εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην εορταστική κίνηση», ανέφερε.

Στα παραπάνω αρνητικά προστέθηκε και η περικοπή του ΕΚΑΣ που σε μερικούς συνταξιούχους έφτασε και τα 75 ευρώ, ένα ποσό που θεωρείται καταναλωτική δαπάνη για την περίοδο των εορτών. Επιπλέον και η ρύθμιση των οφειλών προκάλεσε αυτό το σοκ στην αγορά.

«Βιώνουμε ένα πολύ άσχημο τετράμηνο και αυτό οφείλεται και στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Πάρα πολλοί είχαν αρρύθμιστες τις οφειλές τους προς το δημόσιο, μπήκαν στη διαδικασία ρύθμισης, δημιουργήσανε ένα επιπλέον έξοδο, οπότε το κάθε ένα από αυτά, έχει συμβάλει ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την εικόνα, που είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα των τελευταίων ετών», σχολίασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου.

Τέλος, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Οι Κινέζοι λένε κάτι πολύ σοφό. «Σ’ αυτόν που πεινάει μάθε του να ψαρεύει». Δεν είμαι υπέρ των επιδομάτων, όμως μέχρι να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας τα επιδόματα, δεν μπορεί να μένει ο κόσμος απλήρωτος».

Θετικά τα νέα επιχειρηματικά ξεκινήματα

Στο μεταξύ, ο κ. Οντόπουλος σχολίασε και την εικόνα που υπάρχει στο Βόλο με την είσοδο νέων επιχειρήσεων, επισημαίνοντας πως «Το εμπόριο δεν πεθαίνει, αρρωσταίνει. Σίγουρα και μέσα στην κρίση υπάρχουν ευκαιρίες. Κάποιοι εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες και επιχειρούν κάποιοι άλλοι όχι. Το θέμα είναι τι επιχειρήσεις ανοίγουν. Με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου βλέπουμε ότι ανοίγουν πολλές επιχειρήσεις εστίασης στη λογική του Take away καφέ, όπου δυστυχώς δεν έχουν πολύ μεγάλο κύκλο ζωής και αλλάζουν χέρια συνεχώς, κλείνουν αρκετές από αυτές και δημιουργούν αρκετά προβλήματα στην αγορά. Παρόλα αυτά το ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή επιχειρηματικότητα είναι θετικό. Αρκεί να γίνονται στοχευμένα πράγματα εκεί που έχει ανάγκη η εμπορική αγορά ή η αγορά της εστίασης».

Συρρίκνωση της εμπορικής αγοράς του Βόλου

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου μίλησε και για τη συρρίκνωση της αγορά της πόλης μας, σημειώνοντας πως ο αριθμός των επιχειρήσεων ένδυσης κατά κύριο λόγο, που κλείνουν σε σχέση με αυτές που ανοίγουν έχουν μεγάλη διαφορά γι ‘ αυτό το λόγο βλέπουμε ότι έχουν συρρικνωθεί οι εμπορικές αγορές ανά τη χώρα. «Η δική μας εμπορική αγορά βλέπουμε ότι έχει συρρικνωθεί αρκετά ως προς το γεωγραφικό κομμάτι. Παρόλα αυτά και μόνο που κάποιος επιχειρεί μέσα στην κρίση και μέσα σε ένα τόσο αφιλόξενο περιβάλλον είναι άξιος συγχαρητηρίων», είπε.

Τέλος, ο Εμπορικός Σύλλογος «τρέχει» αυτή την περίοδο το διαγωνισμό για την καλύτερη χριστουγεννιάτικη βιτρίνα, ενώ δεν έχει προγραμματίσει κάποιες άλλες εκδηλώσεις, με τον κ. Οντόπουλο να σημειώνει πως δεν υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ωστόσο οι εκδηλώσεις που έχει οργανώσει ο Δήμος επαρκούν και καλύπτουν όλες τις ημέρες και όλη την αγορά.

Μαγνησία